31 Ekim 2011 Pazartesi

Ev yapımı diş macunu tarifi - 1

Kullandığım kozmetik malzemelerin üzerindeki etiketleri okudukça eskiden kullandığım ürünleri kullanamaz oldum. İlk önce eczaneden flor barındırmayan paradontax denedim. Tuzlu bir tadı vardı. Sonra organik pazardan çay ağaçlı bir organik diş macunu aldım. Ancak son öğrendiğim bilgiler ışığında diş macunu içinde bize zararlı olabilece bazı maddeler var. Bunlardan bazıları; Sorbitol, Silika Hidrat, Gliserin, Sodyum Lauril Sülfat, Sodyum Sakarin, Sodyum Florür, Titanyum Dioksit.

Ben de kolları sıvayıp hemen bir araştırma yaptım. Bulduğum birkaç ev yapımı diş macunu tarifinden anladığım herkes kendi zevkine uygun bir uyarlama yapıyor. Malzemeleri organik olarak temin etmeye çalıştım. Ancak güveniyorsanız aktarınızdan da alabilirsiniz. İşte benim tarifim de aşağıda:















Malzemeler
:
3 yemek kaşığı organik hindistancevizi yağı (Nerolinn – http://www.nerolinn.com/)
1 yemek kaşığı organik zeytinyağı (İpek Hanım Çiftliği – http://www.ipekhanim.com/)
4 yemek kaşığı karbonat (aktardan)
1 yemek kaşığı deniz tuzu (ben evdeki bitmiş, kaya tuzu kullandım, kahve öğütücüsünde iyice çekin)
¼ çay kaşığı portakal yağı (Nerolinn)
10 damla Nane yağı (Nerolinn) - yerine ya da birlikte lavanta, çay ağacı da koyabilirsiniz. Antibakteriyel olur.

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri bir ufak kapta macun kıvamına gelecek şekilde karıştırın. Eğer fazla sulu olursa karbonat ve tuzu artırın. Tuz miktarını daha aza göre de ayarlabilirsiniz. Yağlardan zeytinyağını koymayabilirsiniz. Fazla katı olursa biraz sulandırın. Biraz deneme yanılma ile miktarı ufak tutarak beğendiğiniz bir tarif elde edeceksiniz. Bu miktarlarla çalışınca bir ufak reçel kavanozu ile krem kavanozu doldu. Uzun süre beni idare edeceğe benziyor :P

3 gündür yeni ev yapımı macunum ile fırçalıyorum. Yağlı olmasına rağmen fırçalama sonrasında ağzımda bir ferahlık bırakıyor. Nane yoğunluğunu klasik macunlar kadar sevenler için nane yağını daha fazla koyabilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gerekiyor, karbonat sonuçta dişleri törpüleyerek beyazlatıyor. Bu diş macununu kullanırken dönüşümlü olarak misvak ve kuru bitki karışımı ile de temizlemekte fayda var. Kuru bitki karışımı diş tozu olarak “Zencefil” aktarlarda satılıyor.

Dikkat: Bu reçete tamamen deneme ile oluşturulmuştur. Doğal yenebilir malzemelerden yapılmış olsa da diş macununuzu asla yutmayın. Karbonat, fazla tuz ve bazı yağlar midenizi rahatsız edebilir. Acil bir durumda doktorunuz ile iletişime geçin.

***************************
Bana ulaşabileceğiniz linkler:

www.BasakPirtini.com

Doğal Annelik ile ilgili:
Doğal Anneyim Blogu: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr
Milliyet Blog: http://blog.milliyet.com.tr/bashico
Facebook Doğal Anneyim Sayfası: www.facebook.com/dogalanneyim
Facebook Doğal Anneyim Grubu: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram: www.instagram.com/dogalanneyim
Twitter: www.twitter.com/dogalanneyim
Youtube Başak Pirtini Kanalı: www.youtube.com/channel/UCRoKVtaVHmA48DsvW6Iid_A
Bilgi için e-posta: dogalanneyim@gmail.com

Enerjik Su ile ilgili:
Enerjik Su websitesi: http://enerjiksu.blogspot.com.tr
Facebook Enerjik Su Sayfası: https://www.facebook.com/enerjiksu/
Bilgi için e-posta: enerjiksu@gmail.com

Doğal yöntemlerle hayvan bakımı ile ilgili:
Bashico Blogu: http://bashico.blogspot.com.tr
Köpekler ve İnsanları Blogu: http://kopeklerveinsanlari.com
Facebook Hayvanlardan Mesajlar Sayfası: https://www.facebook.com/hayvanlardanmesajlar/
Instagram'da Hayvanlardan Mesajlar: www.instagram.com/hayvanlardanmesajlar

Başak Pirtini'den e-posta ile haber almak için e-bültene üyelik: 
http://eepurl.com/TeYdX

20 yorum:

  1. Tebrikler Başak Hanımcığım ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. gerçekten de gliserin sağlığa zararlı mıdır? doktorum kullanmamı tavsiye etmişti! konuyla ilgili net bir cevap bulamıyorum internet üzerinde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GLİSERİN = ALKOL = KANSEROJEN MADDE
      ALKOL GÖZ HÜCRELERİNİ VE SAÇ HÜCRELERİNİ YAKICI ASİT BİRLEŞİMİDİR. YAPIMINDA PETROL KAYMAĞI VEYA ASİTLİ BİTKİ YAĞLARI KULLANILIR. DİŞ LEKESİ VE DİŞ SARARMASI HASTALIĞINA SEBEP OLAN DİŞ MACUNLARINDA PARA AMACI İLE KATILIYOR. AÇ GÖZLÜ İŞ ADAMLARI MULTİ MİLYARDER OLDU HALA BOYA PARFÜM SOKUYORLAR.

      Sil
    2. Bilime tamamen aykırıdır bu yorum. Sırf haram diye alkol hakkında atıp tutmaktan başka işiniz yok. Yaradanın her yarattığı gibi alkolünde faydaları var, eşsiz bir dezenfektan mesela. Gliserin de petrolden üretilmez. Doğal sabun üretiminin yan ürünüdür. Sanılanın aksine insan vücudunda metabolik önemi vardır ve gıda endüstrisinde yaygın şekilde kullanılır. Bilmeden yorum yapmak insanları yanıltmaktan daha büyük ne günah olabilir?. Oturun cahilliğinize ağlayın

      Sil
    3. Bilime tamamen aykırıdır bu yorum. Sırf haram diye alkol hakkında atıp tutmaktan başka işiniz yok. Yaradanın her yarattığı gibi alkolünde faydaları var, eşsiz bir dezenfektan mesela. Gliserin de petrolden üretilmez. Doğal sabun üretiminin yan ürünüdür. Sanılanın aksine insan vücudunda metabolik önemi vardır ve gıda endüstrisinde yaygın şekilde kullanılır. Bilmeden yorum yapmak insanları yanıltmaktan daha büyük ne günah olabilir?. Oturun cahilliğinize ağlayın

      Sil
    4. GLİSERİN SAĞLIĞA ÇOK FAZLA ZARARLIDIR 1 DAMLASI BİLE SİZİ ÖLDÜRMEYE YETER !!!! LÜTFEN KULLANMAYALM !!!

      Sil
  3. Gliserin hakkında olumsuz yazılar diş üzerinde oluşturduğu tabakanın dişi besleyen mineralleri ileten tübülleri tıkadığı ve güçsüzleştirdiği, yıkanmasının ancak 30dan fazla defa fırçalamakla olduğu yönünde. Ancak buna karşın böyle bir şey yok diyen yazılar da var. Ben mideye giren her fazlalık bir şekilde atılması gereken yük oluşturuyor kanısıyla gereksiz maddelerin kullanılmaması taraftarıyım. Gliserinsiz de temizlik oluyorsa artı eksiye gerek yok :P

    YanıtlaSil
  4. çok teşekkürler çok güzel bir blog hazırlamışsınız

    YanıtlaSil
  5. Biryerde limon kabuğu rendelenip tuz ile iyice ezilerek diş beyazlatmak için kullanılabileceğini okumuştum. Belki limon kabuğu da kullanılabilir.

    YanıtlaSil
  6. Nihal Ergün6 Ocak 2013 19:17

    Öncelikle hem facebookta kurduğunuz grup hem de burası için çok teşekkürler. İnanılmaz şeyler öğrendik bu vesileyle. Diş macununu yaptık ve ailecek çok beğendik. Bu arada size bir şey sormak istiyorum, ben dişçi arıyorum. Bize uygun doğal yöntemlere kocakarı gözüyle bakmayan bir dişçi. Önerebileceğiniz biri var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nihal hanım, dişçiyi hangi şehirde arıyorsunuz. Grupta bazı dişçi önerilerimiz vardı hatırladığım. Benim bir arkadaşım şu blogu yazmıştı bu dişçiye görünebilirsiniz uyarsa: http://sadeceanne.com/2011/02/17/bir-dizi-inci-dis-gibi-bir-insan-doc-dr-isik-demiroz/

      Sil
  7. tuz,karbonat ya da limon bunlar diş minesini zayıflatmaz mı??zayıflatmazsa ne ala:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı kaynaklarda okuduğuma göre diş macunları içindeki titanyum dioksik aşındırıcılığı karbonattan daha fazla. Tabii limon, karbonat ve limon diş minesini aşındırarak temizliyor. Mineral olarak besinlerle ve balık yağı ile desteklenirse diş minesi aşınmalara karşı daha dayanıklı olacaktır. Buna diş gıcırdatarak aşınma da dahil.

      Sil
  8. Güzel tesadüf paylaşım için teşekkür

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, bu tarifi halen kullanıyor musunuz? Birçok denemeler yapan biri olarak, en sıkıntı çektiğim konu "uzun vadeli" etkileri... Herşey yolundaysa deneyelim bu tarifi de.. Yorumlarınıza ihtiyacımız var. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben donusumlu olarak yaglar, organik dis macunu, bitkisel dis tozunu kullaniyorum. Icerigindeki yaglar ve kullanilanlar yenebilir maddelerden oldugu icin uzun vadede bir sıkıntı olacagini dusunmedim. Kimyasallar yok neticede. Ancak herkesin agiz florasi ve is yapisi kendine ozeldir. Ufak bir miktar yapip denemenizi oneririm. Mesela ben son zamanlarda agirlikli organik dis macunu deniyorum. Bir de bentonit killi dis tozu yaptim. Onu da bir ara koyacagim. Sevgiler.

      Sil
  10. gerçekten bu malzemeler sürekli evde bulunan malzemeler hemen yaptık teşekkürler. Evde doğal uranyumlu atom bombası tarifide verebilirisin. :)

    YanıtlaSil
  11. Gerçekden cok iyi

    YanıtlaSil
  12. Buna köpürtebilecek bi malzeme biliyormusunuz ben proje yapiyorum da hocam kopurmesini ıstiyor

    YanıtlaSil