31 Ekim 2011 Pazartesi

Gerçek köy yumurtası satan yumurtacım


Oturduğum mahallede harika bir dükkan keşfettim. İsmi “Melis Bebe Butik Yöresel Gıdalar”. Paket gıda katkı maddelerinden uzak durmak isteyenler için güzel bir dükkan. Sahibi Asiye hanım aslında dükkanı yeni yeni bebek ürünlerinden yöresel gıdalara çevirdi. Ancak halen ufaklıklara kıyafetler de almanız mümkün. Kendilerinin Gebze’de bir süt üretim çiftliği var. Mutfak işlerinde de oldukça hünerli olan Asiye hanım dükkanında kendi yaptığı zeytinyağlı ev dolması, tavşanlı köy pidesi, baklava, tarhana, reçel, erişte, mantı, ev konservesi, tatlı tuzlu kurabiyeleri satıyor. Malzemeler organik değil ancak özel olarak seçiyor ve katkısız olarak üretiyor. Çiftlik ürünü olarak da kendi ürettikleri inek sütünü, köy yumurtalarını satıyor. Aynı zamanda Çanakkale’den getirdiği harika inek, keçi, koyun peynirleri var. Tadarak alabilirsiniz.

Asiye hanım’ın peynirlerinden keçi peynirini çok beğendim. Özellikle peynire bayılan Melisam hapur küpür yiyor. Çiftlik sütünü de geçen hafta denedim. O da lezzetli. İstek üzerine getiriyorlar. Ama esas Asiye hanım’ın sattığı yumurtalara abone oldum.

Uzun süredir oradan yumurtalarımızı alıyorum. 4 tip yumurtası var.

Birincisi doğal yumurta, kendisine doğal köy yumurtası diye geliyor.
İkincisi kendi ürettiği yem yiyen dolaşan tavuk yumurtası.
Üçüncüsü yine kendi üretimi arada az buğday yiyen serbest dolaşan tavuk yumurtası. (Yazın bu tavuklara hiç yem vermediler)
Benim çok beğendiğim, yoksa yumurta almadan geri döndüğüm dördüncüsü ise hiç yem yemeyen sadece otlayan Çanakkale köy tavuğu yumurtası.

Öğrendiğime göre en sağlıklı etler, yumurtalar ve süt ürünleri otlayan hayvanlardan geliyor. O zaman aldığımız yumurtalar nasıl biliyor muyuz?

Büyük besi çiftliklerinde tavuklar gün ışığı görmeden yaz kış yumurtluyorlar. Doğar doğmaz aşılamaları yapılıyor, daracık kafeslerde bir ömür geçiriyorlar. Zamanları gelince de kesime gidiyorlar. Tabii bu yumurtalar ne kadar sağlıklı olabilir? Tavuk nüfusunu sağlıklı tutmak için antibiyotikler, doyurmak için GDO’lu mısırlar... Ne ekersen onu biçersin. Sonuçta bize ulaşan ürünler de tavuğun hayatının kalıntılarını barındırıyor.

NTV’de “Gıda A.Ş. - Food Inc." adında gıda sektörünü anlatan bir belgesel yayınlanmıştı. Nasıl GDOlu tohumlar hayatımızı işgal etmiş, tavukçuluk, mısır yiyen ineklerin nasıl e-koli, salmonella gibi bakterileri midelerinde barındırdıkları, bunun nasıl otlamaya dönünce bir haftada kendiliğinden temizlendiği, ancak tahıllı beslenen ineklerin etlerinin kesimhanede kontamine olduktan sonra temizlik için nasıl amonyakla yıkandıkları, öte yandan doğal hayvancılık ve tarım yapanların tutunma çabaları … Gerçekler felaketti ancak bulup mutlaka izlemenizi öneririm.

http://www.foodincmovie.com/

Yumurtaya geri dönecek olursak, sonuçta sağlıklı otlayan, yem yemeyen mutlu tavuklar bulmamız gerekiyor. Aramalarım sonucunda nefis bir yumurta buldum. Gerçekten de otlayan tavuk bunlar, hem de yem yemiyorlar. Zaten bir yerseniz lezzetinden anlarsınız, öyle market yumurtaları gibi değil. Organik yumurtalar bile yanında çok yavan kalıyor. İçleri tam portakal renginde öyle boyalı yemle değil, doğal yollarla olmuş. Yumurtacımın anlattığına göre getirdikleri Çanakkale köyünde ellerinde av tüfeği ile bu tavukları otlatıyorlarmış ;) İşte yukarıda bahsettiğim dördüncü tip yumurtayı alın siz de. Varsa kendi çiftliklerinden üçüncü tipi de tavsiye ederim. Hatta bulursanız siz de benim gibi kaçırmadan 20-30 adet alın.

Yalnızca bu aralar yumurtalar azalmış. Malum havalar soğudu, birkaç ay böyle gidecek gibi. Ancak biraz biraz geliyor. Asiye hanım’ı telefonla arayıp yumurta için bekleme listesine isim yazdırmanızda fayda var J Dükkan bazen geç açılıyor, sabah uğramadan önce arayın.

Not: Bu blogu yazalı epey olmuş, Asiye hanım yumurtaya ilgiden çok memnun yetiştiremiyor, bu aralar Çanakkale'den gelen yumurta yokmuş, aynı lezzet ve değerde kendi ailesinden ve etrafındaki köy ahalisinden gelen yumurtaları isteyenlere ayırıyor. Tabii bana da mutlaka ;) (26.01.2012)

Melis Bebe Butik Yöresel Gıdalar
Asiye Güvenç
Cep: 0533 934 75 89

Not: Yine katkısız köy yumurtası arayanlar için bir başka alternatif olarak İpek Hanım Çiftliği’nden de yumurta söyleyebilirsiniz. Ben ne zaman sebze meyve kolisi siparişi versem mutlaka yumurta da alıyorum. Çiftliğin sahibi Pınar hanım tavuklarına doğal bir ortamda, hiç kesmeden, hayatları boyunca bakıyor. Yumurtaları 10’ar tane her biri kırılmayacak şekilde sarıp nereye isterseniz kargolayabiliyor. Sipariş için http://www.ipekhanim.com/

Yeni Not: 06.03.2012 - Asiye hanım bir süredir rahatsız olduğu için dükkanını bir ay içerisinde kapatacakmış, ürünlerden edinmek isteyenler acele etmeliler. Ancak sonrasında cepten arayanlara evden yumurta ve süt dağıtacağını söyledi. Kendisine acil şifalar diliyorum.

Not: 23.01.2013 - Asiye hanım artık yumurta getirmiyor. Ancak çiftliğini gidip görmek isterseniz bana bir restoranlarının olduğunu söylemişti. Belki cebinden ulaşabilirsiniz. 

***************************
Bana ulaşabileceğiniz linkler:

www.BasakPirtini.com

Doğal Annelik ile ilgili:
Doğal Anneyim Blogu: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr
Milliyet Blog: http://blog.milliyet.com.tr/bashico
Facebook Doğal Anneyim Sayfası: www.facebook.com/dogalanneyim
Facebook Doğal Anneyim Grubu: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram: www.instagram.com/dogalanneyim
Twitter: www.twitter.com/dogalanneyim
Youtube Başak Pirtini Kanalı: www.youtube.com/channel/UCRoKVtaVHmA48DsvW6Iid_A
Bilgi için e-posta: dogalanneyim@gmail.com

Enerjik Su ile ilgili:
Enerjik Su websitesi: http://enerjiksu.blogspot.com.tr
Facebook Enerjik Su Sayfası: https://www.facebook.com/enerjiksu/
Bilgi için e-posta: enerjiksu@gmail.com

Doğal yöntemlerle hayvan bakımı ile ilgili:
Bashico Blogu: http://bashico.blogspot.com.tr
Köpekler ve İnsanları Blogu: http://kopeklerveinsanlari.com
Facebook Hayvanlardan Mesajlar Sayfası: https://www.facebook.com/hayvanlardanmesajlar/
Instagram'da Hayvanlardan Mesajlar: www.instagram.com/hayvanlardanmesajlar

Başak Pirtini'den e-posta ile haber almak için e-bültene üyelik: 
http://eepurl.com/TeYdX

19 yorum:

  1. İpek Hanim Ciftligi yumurtaları kendi ciftiliginde mi üretiyor saniyorsunuz. Pazarlardan, oradan buradan topluyor. Bunu kendisi de artık ilan etti. Yakın semt pazarlarına gelen "köy yumurtalarını" 30 krş'a alıp, 1 TL'ye satıyor. Bir denetim var mı, yok elbette. Onlarda herhangi yumurta zaten.

    Semt pazarında gidince "köy yumurtası bunlar hanfendi" diyen pazarcıya Pınar hanım adamlarını gönderiyor, yumurtaları topluca ucuza alıyor ve oluyor sana ipek hanim ciftligi köy yumurtası. Ben uzun süre kendisi üretiyor sanmıştım doğrusu.

    Yumurta ile ilgili kendisine şikayet edenlere Pinar hanim türlü açıklamalar yapıyordu, kuşkuları giderici, özenle hazırlatılmış açıklamalar. Fakat bu hafta sayin Kaftancıoğlu yumurta ile ilgili şu açıklamayı mail ile gönderdi. Açıklama aşağıda:

    "Yumurtalar şükür Allah'ıma, düzeldi. Haftalar boyunca Nazilli'den Denizli'ye; en adı duyulmamış köylerden toplandı. Toplayan şoförler yumurta aldıkları her köylünün adını yüzlerce kutunun üzerine yazdı. Kızlar oturdu leğenlerin yanına, 10.000'in üzerinde yumurta kırdılar. Mis gibi olan kutuların üzerindeki isimler ''yumurta alınacaklar'' listesine, hileli olan kutuların üzerindeki isimler kara listeye yazıldı. Bir kez daha gördüm ki ''Köylü milletin efendisi'' imiş hakikaten. ''Yumurta Alınacaklar'' listesi 8 sayfa, kara liste 35 sayfa... ''Allah bir'' deseler, zor artık... Neyse, ayırdık çok şükür. "

    Şoförlerin adı duyulmamış köylerden topladığı yumurtalar için mi 1 TL ödedim şimdi ben yani. Hani hiç kesilmeyen tavukların, özenle çiftlikte beslenen tavukların yumurtasıydı? Güvenmeyin İpek Hanim Ciftligine diyenler haklı çıkıyorsunuz sanırım :(.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba neden isim kullanmadan yorum yaptığınızı anlayamadım. İpek hanım çiftliğini seven ve sevmeyenler var. Bence burada önemli olan verdiği hizmet: yumurtaları toplamış köylülerden o kadar benzin yapmış, teker teker doğallığını kontrol etmiş, kırıp sanırım siyah noktalıları kontrol ettiler. Sonra da bize ulaştırıyor. Buradaki marketlerde de 10 adet yumurta 10TL'den satılıyor köy yumurtası diye. Bazen benim de arkadaşlarımdan gidip köyünden getirenler oluyor. Ben bizzat gittim gördüm İpek hanım çiftliği tavuklarını ortada serbest dolaşıyorlar, ancak sayıları en fazla 10 kadar tavuk tabii ki yüzlerce talebe yetmez doğal olarak. Pınar hanım da talebe başka çözüm bularak karşılık veriyor, açıklamasını da yapıyor, isteyen alır, isteyen almaz. Burada ben memnunum aldığımda bir sorun göremiyorum. Çünkü nerden alsam gerçek köy yumurtası şehire girince 1TL oluyor :(

      Sil
    2. dogipa.com Başak hanım sizlere doğal ürünler konusunda yardımcı olmak isteriz .

      Sil
  2. Ilıman iklımde yetiştireceğimiz tavuk ve yumurta için pazar arıyorum..Kanatlılara veba aşisı dışında hormonsal ilaç uygulanmayacak.Bahçe 2 ye bölünmüş olarak 45 günde bır yer değişecek.Boşaltılan bahce kısmına çok çeşit tohum atılarak doğal bitki yetiştirilecek ve tavuklar bu alan da yemsiz yetştirilecek.Bahcem 3 haftada çimlenme olabilmekde.Kısın örtü altı çimlendirme uygulanacak .Sadece buğday ve mısır saf bütün olarak ihtiyac halinde verilecek.Üretim canlı olarak netden kişisel sayfalardan ve cepten izletilebilecek.Çok iri yumurta ve tavuk olmasını beklemeyın.Eğer irilik görürseniz doğal değildir.Özellikle aldığınız yumurta çeşit boy olacak günlüklüğü ortayaçıkarÖn talep durumuna bahce buyutulecek.Çalişma 1 yıl sonra ilk ürünün verecek.Dırekt dağitim olacak kesilikle.Yada bahceden müşteri kendisi alacak.%100 doğal olacak..Organik kelimesini anlamı olmayan yutturmaca.Doğel doğaldır.
    usparta@mynet.com istanbul--sütçüler. Günlük istanbul otobüs seferi vardır

    YanıtlaSil
  3. yumurta derdinden kurtulduğum için çocuklarım ve kendim adına çok mutluyum,yıllardır köy yumurtası mı, değilmi kandırılıyormuyuz derken yakın bir arkadaşımızın eşi bu işe kalkıştı ve biz bu durumdan çok memnunuz.gayet lezzettli ve sağlıklı yumurtalarım artık düzenli olarak kargoyla evime geliyor. sizlerede tavsiye ederim mutlaka bir deneyin derim. gerçekyumurta@gamail.com

    YanıtlaSil
  4. Kendi tavuklarımız olduğu için ve biz ne yersek tavuklarımızda onları yediği için serbestçe ceviz bahçemizde dolaştığı için şu an kendimi inanılmaz şanslı hissettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gercekten cok şanslı tavuklarmis :)))

      Sil
    2. MuratUyarıcı12 Temmuz 2014 15:34

      Merhabalar,
      Günümüzde en saf kalan ürün aslında yumurtalar. Marketten aldığınız Zeytin. Zeytin yağı, Reçellerin içerisinde neler olduğunu ne kadar biliyoruz?? Ve bu Ürünlerin fiyatları ne kadar?
      Zeytin de (KOSTİK) bir tür asit ve tehlikeli
      Zeytinyağı nda (pamuk yağı çiçek yağı vb.) bir çok tat yumuşatmak amaçlı yağlar,
      Reçeller (aspartam) tatlandırılmak için kullanılıyor.
      Gerçekten Güzel Ülkemizde Kandırılmaktan hiç bir şeye inanmaz olduk.
      BEN ŞİMDİ SİZLERE TAMAMEN DOĞAL OLARAK TATLANDIRILAN VE İÇİNDE HİÇBİR KATKI MADDESİNİN OLMADIĞI ÜRÜNLERİMDEN BAHSEDİYORUM. İSTERSENİZ YAPILIŞ AŞAMALARININ VİDEOLARINI SİZLERE MAİL DE ATABİLİRİM.
      ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI, REÇELLER, KURU İNCİR, DOMATES VE BŞBER SALÇASI
      mail adresim: sofracizade@gmail.com

      Sil
  5. http://www.youtube.com/watch?v=WKg5NIvNd50&feature=youtu.be
    Merhaba,
    Köy yumurtası ihtiyacınız için arayabilirsiniz. Çiftlikte teslim adet fiyatı 40 kuruştur.
    İyi çalışmalar dilerim.0545 640 18 11

    YanıtlaSil
  6. Kemalpasada kendi cifligimizde urettigimiz tamamen dogal ortamlarinda yetisen tavuklarimizn dogal yumurtalarindan almak isterseniz bizi arayin .Cocuklariniza gonul rahatligiyla yedirebilirsiniz .DIlerseniz cifligimizi gorme imkani saglayabiliriz adet fiyati 65 krs 05442404545

    YanıtlaSil
  7. Merhaba buyrun istediğiniz yere doğal yumurtayı kargo ile gönderelim facebook ta mehmet karakaya izleyebilirsiniz

    YanıtlaSil
  8. Denizli çivril ilçesi toptan ve perakende köy yumurtası satışımız başlamıştır
    iletişim 0545 788 1602

    YanıtlaSil
  9. sakarya organik köy yumurtası sofranızdakı lezzet 200 adet ve üzeri alımlarınızda adrese teslımatımız vardır 0542 783 49 67

    YanıtlaSil
  10. kasapoglu organık köy yumurtası sakarya sofranızdaki lezzet 200 adet ve alımlarınızda adrese teslımatımız vardır 0542 783 49 67

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar.Uzun yaşam merkezi Nazillinin yayla köyünden doğal ve katkısız ürünler için instagram @nazillimasumgida sayfamıza bekleriz ;)

    YanıtlaSil
  12. Merhaba arkadaşlar ben sakarya karasu ilcesine bagli köy ünden amator organik köy yumurtasi, tavuk, horoz, hindi yetistiriyorum.Fakat pazar bulma sikintisi yasiyoruz yetistirdigimiz ürünler in gercekten karsiligini almak icin 1 elden uretici pazari bulmamiz gerek sakarya, izmit ve istanbul da pazar bulucak arkadaslar lütfen iletişim kurabilir ( e-mail = arsciftligi@gmail.com Cep tel : 5354925767 ) lutfen urun almak isteyen isletmeler yada pazar bulucak arkadaslar cvp bekliyorum.

    YanıtlaSil
  13. Kimse birbrini kötülemesin, kimse bir birine kırlmasın gücenmesin arkadaşlar. Ben sadece TÜRK halkının en iyisine layık olduğunu düşünen mesleğinde idealleri olan. Kalkınmanın proteinden olacağı düşüncesinde olan bir Veteriner Hekimiyim. İsmim ihsan KILIÇKAYA
    Organik yumurta-doğal yumurta-köy yumurtası-market yumurtası
    Bu 4 isimle adlandırılan yumurtaların hepside birbirinden farksız yumurtalar olduğunu savunuyorum.
    Organik Tarım Yönetmeliğinin ilk maddelerinden biri "Güven Esaslı" dır. Sen ayşe teyze karşı komşun betül hanıma ne kadar güveniyorsun? Yada sen semih karşı apartmanda ki mahmut a ne kadar güveniyosunki bir işe başlayıp para yatırarak en az karı elde edesin? yada en başa baş getiresin?
    Organik yem'in Kg fiyatı 1.5 lira. Bir tavuk 1 yumurta vermek ve hayatta kalmak için 150-200 gr yem yer. 1 yumurta maliyeti bina, arsa, eleman, elektrik, viyol giderleri hariç 0,375 Krş. Hangi aklı kısa insan bu yumurtayı 0,40 Krş a satar? Sizce varmı böyle bir saf? Elbetteki yok.
    Biri demişki iş bilir bir şekilde salmonella vs. Salmonella doğada bulunan, canlı organizmada da bulunan doğal bir flora bakterisidir. Ve immun sistem ile devamlı baskı altında tutulur. Ancak canlı ölünde hızlı bir şekilde üreyerek kadavrayı etkisi altına alır. Beklemiş kadavrayı yiyen çürükçük bakteri, kurtçuklar bu kadavrayı parçalayarak inorganik parçalara ayırırlar ve doğaya karıştırırlar. Ancak bazı canlılar mesala Akbabalar. En çok salmonella ile karşı karşıya kalan ancak hastalanmayan nadir hayvanlardır. Çoğu hayvan kokmuş eti yemez. ancak onlar ortadan kaldırır. Salmonella tabiatta bu kadar çok ise eğer, yediğiniz yumurta da da olmama şansı varmı sizce?? Hayır yok. Zaten olanıda size zarar vermez.
    KÖY YUMURTASI olarak nitelenen yumurtalar köylü vatandaş tarafından satılma amacı ile 10-15 tavuk tarafından üretilen ve en az 1 ay boyunca bekletilen ( 15 tavuk günde 8 yumurta yapsa 1 ayda 240 yumurta yapar 240X0,3=72 lira yaparki vatandaş daha azı için hamallık etmez. ) yumurtalardır. Beklemiş yumurtanın da tadı ve kokusu ağırlaşır. Siz fanus insanlarıda bunları "ne kadar doğal yumurta ne kadar ağır tadı ve kokusu var diye" bayat bayat yersiniz afiyetle. İçinde ki mikroorganizmada zaten ahır ortamında beklediğinden ötürü bolca üremiştir. Minicik bebeklerinizi hastalandırır, ter, ishal vb semptomları başka şeylere bağlarsınız.
    Doğal diyen yalan söyler. GDO suz tarlamdan çıkıyor diyende yalan söyler. GDO tohumdan gelir, Buğday'ın tohumunu sertifika kuruluşları satar, Devlet daha fazla verim alsın vatandaş diye bu tohumu destekler. Çıkan üründe GDO lu olur sonuçta. Yani artvin'in en yüksek yaylasında ekilen buğday ile konya ovasında ekilen buğday arasında çokda bir fark olmaz. Hiçbir çiftçi babasından tohum miras almamıştır. Hepside güncel sertifikalı tohumu kullanır. Sonuçta 2500 m yüksekteki tavukta GDO lu yem yer. Adapazarında, beypazarında ki yumurta üreticisinin elindeki tavukta aynı yemi yer. Kendinizi kandırmayın. Organik yumurta nın tanesi 1,5-2 TL gibi rakamlara satılıyorsa azıcık güvenin. Sertifikalarına bakın. Bu yumurtayı alın alacaksanız. Organik-Free Range-Extra Fresh logolarını kutuda arayın. Üretim tarihlerine bakın.
    Extra Fresh yumurta demek 9 ( Dokuz ) günlük yumurta demektir. Buradan hesabınızı yapın. Günlük yumurta ya girmiyorum bile :D

    Hepinize afiyet olsun. Bu yazı kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı yazılmış olup, Hiçbir ticari marka, kurum ve kuruluşu kötüleme amacı taşımamaktadır.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  14. Doğal yemle beslenen besilerden günlük süt ve yumurta aramaktadır. Anadolu Yakası kendi arabasıyla dağıtım yapabilecek köylü veya doğal tarımciların linklerini paylaşırız seviniriz.

    YanıtlaSil
  15. Kendi urettigimiz tamamen kendi dogal ortaminda gezerek dogal beslenme yontemiyle yumurta isi yapiyoruz. Suni yem kirec kimyevi urunler gdo lu yemler yumurta yemi hile hurda yok tamamen dogal organik 2000 adet tavukdan gunde 300-400 arasi yumurta alabiliyoruz. Ama beslenmekte olan tavuk sayisi 2000 tane kimse kusura bakmasin 30 -40 krs a organik yumurta olmaz. Denizli ici evlere kadar yumurta goturuyoruz bizden yumurta alan sayisiz aile var. Yetismiyo ama fazla para kazanalim diyede tavuklara farkli urunler verip yumurta sayisini cogaltalim diye ugrasmiyoruz. Gunluk kac tane olursa dagitiliyo bereket versin. Bizimle calismak isteyen merak ettiklerini sormak isteyen siparis vermek denemek isteyenler olursa 05072755000 ugur bey ulasabilirler.
    Saygilarimla
    Suni degil dogal beslenme....

    YanıtlaSil