31 Ekim 2011 Pazartesi

Misvak ile diş temizliği

Dişlerime hamilelik boyunca pek özen gösteremedim. Süt yapması için bol bol bitki çayı içtim, iki bebek arkasından evde pijamalarımı bile çıkarmadan dolaşırken diş fırçalamaya zaman zaman vakit olamadı. Sonuçta sararmaya başlayan dişlerim için doğal temizlik yöntemleri araştırmaya başladım.
Bazı bulduğum doğal diş temizleyiciler şöyle:

1. Maydanoz saplarını haşlayıp o su ile dişleri temizlemek, gargara yapmak
2. Karbonat-deniz tuzu karışımı ile dişlerimi fırçalamak (Ancak dikkat edilmesi gerekiyor, karbonat sonuçta dişleri törpüleyerek beyazlatıyor)
3. Misvak

Misvak hem ucuz, hem de çok pratik. Birkaç fırçalama sonunda tadına alışıyorsunuz. Ayrıca mide hazımsızlık problemlerine, diş beyazlatmada, eti hastalıklarına da misvak özünün iyi geldiği söyleniyor. Şimdiye kadar dişlerimdeki tüm nişasta kalıntılarını en iyi ve nazik temizleyen fırça misvak oldu. Her seferinde kullanmasanız bile alternatif diş macunları ile dönüşümlü kullanmanızı tavsiye ederim. Ben canım ne çekerse onunla temizliyorum artık ;)

Misvakı nasıl kullanacağım?

Misvak aktarlarda 1-3TL arasında satılıyor. Aldığınız misvakın kullanacağınız ucunu tatlı suda birkaç dakika bekletin. Yumuşayan dış kabuğunu bir bıçak yardımı ile 1cm kadar soyun. Birkaç kere de bıçakla kıllarına ayrılması için enine çizgi yapın. İsterseniz dişinizle de kıllara ayrılması için biraz çiğneyebilirsiniz. Artık kullanıma hazır. İlk birkaç kullanımdan sonra lifler yumuşuyor, gayet yumuşak bir fırçalama etkisi yaratıyor. Dişlerinizi normal fırça gibi temizledikten sonra misvakınızı mutlaka tekrar su ile yıkayın, temizlensin. Kuru bir yerde saklayın.

(GÜNCELLEME: Misvak'ı bir kaç kere kullandıktan sonra ucundaki ilaç bittiği için 1cm kadar kesilmesi ve yeni ucun kullanılması öneriliyor. 1 misvak genelde 1 hafta kadar kullanılıyormuş. Daha evvel 1 yıl yazmıştım. Yorum yaparak uyaran okuruma teşekkür ederim. )

Misvak bebek dişleri için çok güvenli

Bebeklerde 3 yaşına kadar diş macunu kullanılması önerilmiyor. Aslında sonrasında bile kullanılması bence içerdiği maddelerden ve yutulma tehlikesi olduğu için sakıncalı. Gerçekte dişmacunu ile dişlerimizi fırçalarken istemeden minik bir miktarı her seferinde tükürükle yutuyoruz. Yani ufak da olsa bir miktar mideye gidiyor. Diş macunundan soğuyan ben de çocuk doktorumuz Hülya hanım’ın tavsiyesi ile sararan dişlerim için kendime misvak aldım. Hatta misvaktan bir tane de dişleri pekmez ve bitki çaylarından lekelenen 3 yaşındaki kızım Melisa’ya aldım. Diş fırçasını kemirmeye bayılan Melisa için bu süper oldu tabii. Dişlerindeki lekeleri belirgin miktarda azalttı. Şimdi Melisa’yı devamlı takip eden 1.5 yaşındaki Açelyam da misvakla fırçalamak istiyor. Sanırım ona da bir tane alacağım.

***************************
Bana ulaşabileceğiniz linkler:

www.BasakPirtini.com

Doğal Annelik ile ilgili:
Doğal Anneyim Blogu: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr
Milliyet Blog: http://blog.milliyet.com.tr/bashico
Facebook Doğal Anneyim Sayfası: www.facebook.com/dogalanneyim
Facebook Doğal Anneyim Grubu: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram: www.instagram.com/dogalanneyim
Twitter: www.twitter.com/dogalanneyim
Youtube Başak Pirtini Kanalı: www.youtube.com/channel/UCRoKVtaVHmA48DsvW6Iid_A
Bilgi için e-posta: dogalanneyim@gmail.com

Enerjik Su ile ilgili:
Enerjik Su websitesi: http://enerjiksu.blogspot.com.tr
Facebook Enerjik Su Sayfası: https://www.facebook.com/enerjiksu/
Bilgi için e-posta: enerjiksu@gmail.com

Doğal yöntemlerle hayvan bakımı ile ilgili:
Bashico Blogu: http://bashico.blogspot.com.tr
Köpekler ve İnsanları Blogu: http://kopeklerveinsanlari.com
Facebook Hayvanlardan Mesajlar Sayfası: https://www.facebook.com/hayvanlardanmesajlar/
Instagram'da Hayvanlardan Mesajlar: www.instagram.com/hayvanlardanmesajlar

Başak Pirtini'den e-posta ile haber almak için e-bültene üyelik: 
http://eepurl.com/TeYdX

5 yorum:

  1. Peygamberimiz (sav)bir gün içerisinde dişlerini defalarca misvaklarmış. O yaptığına göre demek ki bizim için en sağlıklısı da bu. Diş sağlığının bedenin tümündeki sağlıkla yakından bağlantısı olduğunu düşünüyorum. İnsanlar içinde ne olduğunu bilmediği/bilemeyeceği diş macunlarını kullanmayı bu kadar benimseyebiliyor ama dine karşı olma gibi sebeplerle misvak kullanmaya karşı çıkıyordur eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      MS hastasıyım ve artık sağlığıma kavuşmak için hep doğal yöntemler kullanmaya karar verdim.Blogunuzdaki bu bilgi benim için pek değerli.Paylaştığınız için teşekkür ederim.

      Sil
  2. 13 AYLIK BEBEKTE MİSVAK KEMİREBİLİR Mİ?

    YanıtlaSil
  3. su mısvak ıle yapılan bayan kaedesımıze yapıcam acıklmayaı ablacım sen mısvagı cok yanlıs tanımıssın ya daha dogrusu kullanımı cok yanlıs sende sımdı 1 ton vesveve vardı bu vesveselerın cogu kullandıgın mıscagı yanlıs kullandıgın ıcınıdr sımdı dıceklerımı ıyı dınlekı ınsALLAH daha ıyı olucak bırıncısı bır mısvagın omru bır kac kere kullandıktan sonra ucunu kesıp etman lazımkı ucundakı ılac zaten 1 2 gun den sonra agzındakı salya emıcıler ılacı btırıyor kı bakterı oluyor ucu ıkıncısı bır mısvak en fazla 1 hafta belkı oda gıdıyor kı mısvak sonuna kadar kullanılmaz ısaret parmagını gecmeyek kadar kulanman lazımkı cunkı kullandıgında butun mıkro organızmayı oraya kadar topluyor ve ondan sonrası kullanması tasvır edılmıyr bu konuda google amcamız sıze daha genıs ılgı verebılır ucuncusu kullanım seklı kullandıkdan sonra bır kere ucunu suyla cok degıl hafıf temızlemen yetrlı olucaktır 1 yıl nedır ya sakın dıgım bole bır yanlısa dusmeyın hep kullanımdaysa bır adetı en fazla 1 haftadır 1 hafta kullanıpda 51 hafta zarara gırme ::) ınsALLAH yararlı olmustır allaha emanetsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler verdiğiniz bilgiler ve katkınız için.
      Başak Pirtini

      Sil