31 Ekim 2011 Pazartesi

Toksik Diş Macunu – Florür tehlikesi

Çoğu diş macunu üzerinde bir uyarı yazısı vardır. “Dikkat: Çocukların kullanımı için uygun değildir. Çocukların erişemeyeceği yerde saklayınız. Eğer yutulması durumunda beklenmeyen bir etki görülürse Sağlık Bakanlığı Türkiye Farmakovilijans Merkezi (TÜFAM)’ne bildiriniz.” Eğer ufak bir miktardan fazlası zehirli olabiliyorsa o zaman bunu her gün ağzıma sürmek istemiyorum.

Dişmacunları kozmetik olarak sınıflandırılıyor. Yiyecek olarak sınıflandırılmadıkları için içerikleri ile ilgili daha az kontrol yapılıyor. Diş macunları genelde aşağıdaki maddeleri içeriyor:

Florür: Florür diş çürüklerini tedavi etmez. Amerikan Diş Hekimleri Birliği Temmuz 2009 Journal’a göre suların florür içerip içermemesi çocuklarda diş çürüğü miktarını etkilemiyor. Florür tehlikelidir. Suları florürlemede kullanılan florürün çoğu gübre endüstrisinin toksik atığıdır. (1) Çevre Koruma Ajansı Çalışanları Birliği (Environmental Protection Agency’s Employee Union) üyesi 1500 bilimadamı, avukat, mühendis ve profesyonel çalışanlar suların florlenmesine karşıdır. Bilimsel veriler kontrol dışına çıkan florüre maruz kalmada artışa, florür sindirmenin diş sağlığı açısından faydasının olmadığına ve bu sindirimin insan sağlığına zararına dikkat çekmektedir.(2)

Florür bir enzim ve hormon inhibitörüdür. Sindirim sistemi yanısıra sinir sistemini de etkiler. Florür kırılgan kemik ve dişlerin ana sebebi olmanın yanısıra, diş minesinde beyaz, açık gri veya kahverengi lekelere yol açar. Florür diş minesinin doğal oluşumunu bozar. Fluorapatite olarak daha kırılgan, sahte bir diş minesi yaratır. Bu sahte diş minesi normal diş minesine göre diş çürüklerinden uzun vadede daha iyi koruma sağlamaz. Bakterilere karşı kuvvetli bir bariyer diş çürüklerini önlemez, esasta mineral açısından zengin beslenme alışkanlıkları dengeli bir vücut kimyası yaratarak kemiklere ve dişlere gereken sağlamlığı kazandırır.

Florür beyin ve böbrek hasarına, I.Q. düşüşüne yol açabilir. Hamilelerde plasenta bariyerini geçebilir. Suların florlanması kanserle ilişkilendirilmektedir. 1977’de ABD Ulusal Kanser Enstitüsü Baş Kimyageri Dr. Dean Burk ve Güvenli Su Derneği (Safe Water Foundation) başkanı Dr. John Yiamouyiannis suların florlanmasının kanser riskini artırdığını ispat etti. Araştırmalarına göre 350.000 kanser ölümlerinin onda biri çeşme suyu florlanması sebebiyle oluyor.

Amerika’da suların florlanması yaygınken, Avrupa’nın büyük kısmında bu uygulama yapılmıyor. Diş çürüklerini florlu diş macunu kullanmadan, dişlerimizi dişçide florlu macunla temizletmeden, kalsiyum, fosfor, yağda çözülen vitaminlerce zengin besinleri tüketip, mineralce eksik yiyecekleri tüketmeyerek doğru beslenme ile önleyebilir, hatta tedavi edebiliriz.

Florür ile ilgili daha fazla okumak için:
Vitamingiller'de Sağlığımızın Flor ile imtihanı: https://vitamingiller.com/sagligimizin-flor-ile-imtihani/ ,
Fluoride Action Network, http://www.fluoridealert.org/ ,
Fluoride Education Project, www.poisonfluoride.com/pfpc .

Silika Hidrat (hydrated silica): Kuvartz ve kumdan yapılır ve dişmacunu içinde aşındırıcıdır. Çok fazla fırçalama sonucunda dişmacunu içindeki kum dişlerde aşınmaya, diş minesinin incelmesi ile alttaki sarı dentin tabakasının gözükmesine yani sararmaya sebep olabilir.

Aşındırıcılar diş macunlarına temizleme gücünü verir. Lekeleri çıkarır. Diğer aşındırıcılar arasında kalsiyum fosfat, alumina, kalsiyum karbonat bulunur.

Sorbitol ve sakarin: Her ikisi ve tatlandırıcı ve diş macunu içinde kullanılıyor. Bu yapay tatlandırıcılardan diş ve genel sağlık açısından uzak durmakta fayda var.

Titanyum Dioksit: Parlaklık ve beyazlık sağlayan bir pigment. Leke çıkarıcı ve beyazlatıcı olarak kullanılıyor. Potansiyel olarak insanlar için karsenojen bir maddedir. (3) Diş macunu içerisindeki titanyum dioksit eğer nano boyutta parçacıklar içeriyorsa o zaman vücudunuzdaki hücrelere toksik olabilir ve dokunma ile emilebilir. (4)

Gliserin: Dişmacununun hamursu kıvamını vermek için katılır. Diş macununun kurumasını önler. Gliserin’in söylenene göre dişten temizlenmesi için 27 kere dişlerin durulanması gerekiyor. Gliserin filmi dişin daha kuvvetli ve sert olmasını engelleyecek şekilde diş üzerinde bir bariyer yaratabilir. Genelde küçük bir vücuda diş macununun bir oranda yutulması ile veya difüzyonla diş etlerinden kana karışmak sureti ile alınır.

Diğer kurumasını önleyen maddeler arasında sorbitol, su, xylitol (diş çürükleri ile mücadele için ekleniyor) bulunur.

Sodyum Lauril Sülfat (SLS): Köpürtücü ve yağ arındırıcı olarak kullanılır. Genelde arabaları yıkamada ve garaj zeminin temizlemede kullanılır. Aynı zamanda tüm köpüren sabun, temizlik malzemeleri, şampuanlarda bulunur. Vücud tarafından emilerek hücreleri etkileyebilir, zarar verebilir. Ağız ülseri ile bağlantsı kurulmuştur.

Kalınlaştırıcılar: Diş macununu kalınlaştırırlar. Bunlar arasında carrageenan, cellulose gum, xanthan gum bulunur.

Koruyucular: Diş macununda mikroorganizma üremesini önlerler. Böylece diş macununu buzdolabında saklamanız gerekmez. Koruyucular arasında sodyum benzoat, methyl paraben ve ethyl paraben bulunur.

Aroma: Diş macunlarındaki SLS gibi maddelerin korkunç tadı yüksek oranda tatlandırıcı madde ve aroma ile kapatılır.

Renklendiriciler: Bazı diş macunları renklendirilmezse korkunç gözükebilirler, hoşa gidecek yapay renklerle kırmızı, yeşil ve mavi dişmacunları yapılır. Titanyum dioksitle beyaz renk verilir.

Doğal diş temizleyiciler:
1. Deniz tuzu. Ufak bir miktarı diş fırçanıza sürün.
2. Ev yapımı diş tozu
3. Bitkisel diş tozu
4. Toothsoap. Diş sabunu. Hindistansevizi, zeytin ve palm yağlarından yapılma likit bir sabun. http://www.mytoothsoap.com/
5. Orappeal System: naturalief.com
6. Her tür kimyasal ve ismini telafuz edemediğiniz, bahçenizde yetiştiremeyeceğiniz maddeler içermeyen bitkisel veya likit doğal temizlik malzemesi.

Kaynak: “Cure Tooth Decay” kitabı, Ramiel Nagel http://www.curetoothdecay.com/

(1) Connett, Michael. “The Phosphate Fertilizer Industry: An Environmental Overview.” Fluoride Action Network. N.p., n.d., Web. 29 Sept. 2010 <http://www.fluoridealert.org/phosphate/overview.htm#4 >

(2) “NTEU 280 Fluoride.” NTEU 280 Home Page – EPA Headquarters. N.p., n.d. Web. 29 Sept. 2010 < http://www.nteu280.org/Issues/Fluoride/NTEU280-Fluoride.htm >

(3) “Titanium Dioxide Classified as Possibly Carcinogenic to Humans”. CCOHS: Canada’s National Centre for Occupational Health and Safety information. N.p., n.d. Web. 29 Sept. 2010. < http://www.ccohs.ca/headlines/text186.html >

(4)Kumazawa, R. “Effects of Titanium ions and particles on neutrophil function and morphology.” Biomaterials Volume 23, issue 17, Sept.2002, pages 3757-3764.

http://www.saveyoursmile.com/toothpaste/toothpaste-c.html
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090107121600AAd0P50

***************************
Bana ulaşabileceğiniz linkler:

www.BasakPirtini.com

Doğal Annelik ile ilgili:
Doğal Anneyim Blogu: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr
Milliyet Blog: http://blog.milliyet.com.tr/bashico
Facebook Doğal Anneyim Sayfası: www.facebook.com/dogalanneyim
Facebook Doğal Anneyim Grubu: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram: www.instagram.com/dogalanneyim
Twitter: www.twitter.com/dogalanneyim
Youtube Başak Pirtini Kanalı: www.youtube.com/channel/UCRoKVtaVHmA48DsvW6Iid_A
Bilgi için e-posta: dogalanneyim@gmail.com

Enerjik Su ile ilgili:
Enerjik Su websitesi: http://enerjiksu.blogspot.com.tr
Facebook Enerjik Su Sayfası: https://www.facebook.com/enerjiksu/
Bilgi için e-posta: enerjiksu@gmail.com

Doğal yöntemlerle hayvan bakımı ile ilgili:
Bashico Blogu: http://bashico.blogspot.com.tr
Köpekler ve İnsanları Blogu: http://kopeklerveinsanlari.com
Facebook Hayvanlardan Mesajlar Sayfası: https://www.facebook.com/hayvanlardanmesajlar/
Instagram'da Hayvanlardan Mesajlar: www.instagram.com/hayvanlardanmesajlar

Başak Pirtini'den e-posta ile haber almak için e-bültene üyelik: 
http://eepurl.com/TeYdX

7 yorum:

  1. Uzman bir doktor diş macununda FLORÜR olması gereklidir diyor ama burda tam tersi idda edilmiş.Bir diğer ilginç konu ise burada aşındırıcıların kullanılmasının yararlı oldugu savunulurken,Uzman: Eğer diş macununda aşındırıcı varsa dişe zarar verir ve kullanılmamalıdır. Diyor. Şimdi hangisi doğru hangisi yalan..?

    YanıtlaSil
  2. Florür neden olmalı, olmamalı ben de öteki yüzünü yazdım, artık okuyup incelemek, hangisi aklınıza yatar sizin kararınız. Ama benim gibi düşünenler sebebiyle -demek o kadar fazla ki- florürsüz diye satılıyor organik diş macunları!! Diş macunlarındaki Titanyum Dioksit ise aşındırıcıdır, o zaman bunun olduğu diş macunları da olmamalı. Karbonat daha masum kalıyor.

    YanıtlaSil
  3. Başak Hanım,
    cok tartısmalı konulara cesaretle girmissiniz.
    Saglıklı olana ulasma ve bilgileri paylasma konusundaki istekliliginizle de linkini verdiginiz kaynaklarda orjinalinden okudugumuzda "bu ihtimal üzerinde duruluyor ve bu konu arastırılıyor" , denen bazı bilgiler, sizin yazınıza "böyledir" diye yansımış.
    Diş sağlığı, halk sağlığı, macunlar,florurler, koruyucu tedaviler vb konularda bir derya yaşıyor ülkemizde: Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakultesi nde görev yapan Prof.Dr.İnci Oktay. Onunla irtibata gececek olursanız bu konularda dünyadaki gelismeleri ve ülkemiz gerceklerini yakından ögrenme sansınız olabilir.
    Kolaylıklar dilerim,
    Elif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Elif hanim, yorumunuz icin tesekkur ederim. Yazim nispeten eski ve henuz gecenlerde dinledigim saglik konferanslarinin hepsinde florur tehlikelidir diye tekrar tekrar anlatiliyor. Bu konuda platform olusturan bilimadamlari ve disciler var. Dinlemek icin www.toothsummit.com veya Www.wishsummit.com dan tooth summiti secin. Sevgiyle kalin.

      Sil
  4. Merhaba, öncelikle yazınızı,bloğunuzu ve yaşayış tarzınızı tebrik ediyorum. Bu devirde özünü kaybetmeye başlamış bir toplum olarak sizin gibi doğal yaşamaya hasret insanları görmek çok hoş. Bizde nacizane ailece doğal yaşam taraftarıyız ki bebeğime hazır bez yerine eski tip bezler kullanma yolundayım demek istiyorum kısa bir örnekle. Herkesin bakış açısı farklı ve ne yazıkki doktorlar bile çıkarlarına göre konuşuyor bu memlekette, nereden çıkarı varsa zararlıda olsa yararlıdır diyor bu tezi savunuyor. Onlarıda hoş görmek lazım çünkü hakikatin farkında değiller. Yazınızı florürsüz diş macunu nereden bulabilirim derken farkettim. Diğer yazılarınızada hemen bakıyorum ve tekrar takdir ediyorum. Sağlıkla doğallıkla kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelin hanım ne güzel siz de dogal yaşamaya gönül vermissiniz. Bir gün herkes böyle yola devam etmek zorunda olduğunu anlayacak umarım fazla geç olmadan... Sevgiler.

      Sil
  5. merhabalar
    sorbitol çocuklarda ki zararları nedir öğrenebilirmiyim

    YanıtlaSil