2 Temmuz 2016 Cumartesi

Evde probiyotik turşu nasıl kurulur? A'dan Z'ye soru, cevap ve tariflerle...



Ev yapımı salatalık turşusu

Yakın bir arkadaşım artık antibiyotik çağı bitti, şimdi bağışıklığı kuvvetlendiren probiyotikler  daha ön planda dedi. Zaten antibiyotik ilaç kullanmıyoruz. Hastalık zamanında da doğal beslenmenin yanında probiyotik desteği alıyoruz. Ateşli halimiz bittikten sonra kefir, yoğurt yiyoruz. Gerçek ev turşusu da tam bir probiyotik kaynağı. Sevdiğim turşuyu evde probiyotik olarak nasıl yapacağımı okurken facebookta Mirejna Gaboviç’in tarifleriyle karşılaştım. Kendisi Sırp bir baba ile Alman Yahudisi bir annenin kızı. Belgrad’da doğmuş ama Türkiye’de büyümüş. Yugoslav gelenekleriyle yetişirken ailesinden edindiği probiyotik gıdalar kültürünü sürdürüyor. Her türlü sebzenin probiyotik turşusunu kuruyor. Benim de anne tarafım Yugoslavya göçmeni olduğu için geleneksel tariflerle ilgili anlattıkları çok hoşuma gitti. Mirejna Gaboviç’in probiyotik turşu ve probiyotik gıdalar nasıl kurulur tariflerini ve probiyotik turşuyla ilgili soru cevapları aşağıda paylaşıyorum.

Turşunuzu enerjik su ile kurarak daha yüksek kalitede, daha uzun süre dayanan ve tadı müthiş bir turşu kurabileceğinizi biliyor musunuz? Enerjik suyu burada okuyabilirsiniz.

Bu yazıda yer alan başlıklar;

Tarif: RASOL Bitkisel Probiyotik-Kırmızı lahana turşusu
Turşuda beyaz toz gibi küf oldu? Temizleyip devam edebilir miyim?
Turşu nasıl kurulur?
Probiyotik turşu ne ile mayalanır?
Turşu ne zaman buzdolabına konur?
Nohutlu turşu kurdum. Başta taştı kabardı. Sonra kapattım. Dibine beyaz tortu çötü. Bu iyi mi kötü mü?
Akıllı turşu nasıl kurulur?
Tarif: Akıllı turşu
Turşu kurarken nohut, sarımsak ve sirke eklemenin etkisi nedir?
Sebze turşularından yemek yapılabilir mi?
Tarif: Mercimek filizlendirme
Tarif: Mercimek filizi probiyotiği
Tarif: Surutka
Tarif: Lahana probiyotiği - Lahana ekşisi
Bütün sebzelerden probiyotik elde edebilir miyiz?
Tarif: Isırgan Otu ile yoğurt mayası yapımı


****************************



Rasol içeceği


Tarif: RASOL Bitkisel Probiyotik- Kırmızı lahana turşusu
Vücudumuzun dostu faydalı bakterileri, çeşitli yöntemlerle kendimiz yetiştirebiliriz. Bu anlamda faydalı olan, Sırbistan'da geleneksel olarak yapılan bir içecek vardır. Bu içeceğin adı 'Rasol'dur. Rasol kelimesinin anlamı; 'sol' Sırpça tuz demektir, 'Ra-Sol' tuzsuz salamura anlamına gelir. Kırmızı lahana tuzu sevmez. Rasol yapımında bu yüzden tuz konmaz.
Bu içeceğin tarifi;

1 adet beyaz lahana
4 adet kırmızı lahana 


kurulmuş rasol, ağırlıkla bastırılmış


-Lahanalar iyice yıkanır, kurutulur ve hepsi de dörde bölünür
-Alt kısmında çesmesi olan bir cam kavanoza sıkı sıkı dizilir.
-Sonra içine, üstünü iyice örtecek kadar içme suyu ilave edilir.
-Ardından lahanaların üzerine bir ağırlık konulur ki lahanalar suyun üstüne çıkıp çürümesinler.
Tuz ya da sirke konmaz! Sadece duru su ile fermente edilir. Hatta deterjanla yıkanmış kaplar bile kullanılmaz.
-Ağzı sıkıca kapatılır, serin ve karanlık bir yerde 1 ay bekletilir.
-1 ay boyunca fermante olmuş bu içecek, ekşi, kırmızı ve hafif kıvamlı bir içecek haline gelir.

Rasol’un şalgam suyu gibi bir tadı vardır. Kokusu biraz ağırdır ama lezzetiyle birleştiğinde muhteşemdir.

Bu fermante edilmiş lahana suyu, cam kavanozun kapağı hiç açılmadan, altındaki çeşmeden bardağa doldurulup içilir. İsteyen içine biraz tuz ve biraz limon sıkıp içebilir. Limon ve tuz lezzetini arttırır.

Rasol denilen bu geleneksel içeceğe halk arasında afrodizyak ve gençlik iksiri deniyor.

Tuzlayarak içildiğinde hafifletici, uyku verici bir özelliği de vardır.
Tuzsuz içildiğinde ise tam tersi enerji verici bir içecek haline dönüşür.
Tuzlu içileceği zaman daha ziyade akşam yemeklerinde tüketilir.

Baş ağrısını giderir.
Kabızlığı ortadan kaldırır.
Kırmızı lahanada bulunan U vitamini de kolon kanserini ortadan kaldırır.

Yapımı çok kolay olan bu faydalı içeceği, lezzet açısından da herkese tavsiye ederim.

Afiyet olsun!



Rasolda kullanılan lahanalar turşu olarak tüketilir

içmeye hazır rasol
turşuda beyaz küf
Turşuda beyaz toz gibi küf oldu? Temizleyip devam edebilir miyim?

Üzerini iyice temizlerseniz bir sorun yok! Beyazlaşma çok sıcak ortamlarda oluyor veya lahanalar suyun yüzeyinde kalırsa oluyor. Ama eğer üzerindeki mavi küf ise o zaman atmanız gerekir. Mavileşme ve küf ise o ayrı, küflenme olduğunda bir yerlerden mikrop almış demektir.
Beyazlaşma olmasın diye bir kiloya 2 kaşıktan az tuz koymayın. Oluşursa üzerindeki beyaz tabakayı titizlikle alın. Turşunuzu serin ve karanlık bir yerde tutun. Üstünü de mutlaka pamuklu bir bezle kapatın. 10 günden sonra buzdolabına koyunca buna rağmen yine kötüleşirse artık onu tüketmeyin. Çünkü normalde çok sıcakta kalmadığı sürece beyazlaşmaması lazım.



Turşusu kurarken sebzelerin suyun altında kalmasını içi su dolu bir bardak koyarak
 sağlayabilirsiniz


Turşu nasıl kurulur?

Düzenek bu şekilde sebzeler su altında kalsın diye poşete sarılı ağır bir taş, içi su dolu bir bardak ya da turşu süzgeci konarak kurulur. Üstüne de hava alması için temiz pamuklu bir bez lastikle takılır.





Probiyotik turşu ne ile mayalanır?

Probiyotik turşu sirke veya limonla mayalanmaz. Bunlar turşudaki probiyotik bakterileri öldürürler. Tadı belki güzel ve turşu çıtır olur ama turşunun probiyotik besleyici faydasını göremezsiniz.
 
-Turşuyu mayalarken en alta isteğe bağlı sarımsak ve bir kaç tane de nohut attıktan sonra üstüne bir avuç üzümün suyunu elinizle sıkarak ekleyin. Üzüm posalarını atın. Sonra koyacağınız salatalık ve havuç ile yatay olarak kavanoza sıkıştırın ki gevşemesin. Suyunu hazırlarken varsa bir önceki sirkesiz ve limonsuz turşu suyunuzu maya olarak kullanabilirsiniz.

-Bir yöntem de içine ya da bir yemek kaşığı kadar türk çayı, hani şu bildiğimiz kara çaydan koymak. Bir tülbente sarın ve içine koyun. Hazır poşet çaylardan bir paket atsanız o da aynı şey olur. Nohut veya çay, mayalanmayı hızlı gerçekleştirir.

-Nohutunuz yoksa nohutsuz da olur. Havadan alır mayayı. Diğer mayalar kombu çayı veya mayalanmış peynir altı suyu/yoğurt suyu (ev yoğurdu) gibi bir başka probiyotik suyu da olabilir. Baştan yarım su bardağı kadar maya suyu koyarsanız faydalı bakteriler hızla oluştuğu için kötü bakteri oluşmasına fırsat vermez ve küflenme olmaz. Faydalı bakteri üredikten sonra kötüleriyle savaşır.

-Özetle en iyi maya kombu çayıdır veya bir önceki probiyotiklerinin suyundan alınmış mayadır.


Turşu ne zaman buzdolabına konur?

İlk 10 gün serin bir yerde bekledikten sonra kapağı kapatılıp buzdolabına konulur. Ancak 10 günden önce koyarsanız fermantasyon yavaşlar.



nohutla kurulan turşunun dibindeki nişasta

Nohutlu turşu kurdum. Başta taştı kabardı. Sonra kapattım. Dibine beyaz tortu çötü. Bu iyi mi kötü mü?

Nohutla kurulan turşular hızla mayalanır ve kabarır. Nohut nişastasını salar ve dipte tortu olur. Bu kötü bir şey değildir! Taşıp kabarması da iyi bir şey bu sağlıklı mayalandığını gösterir.



Akıllı turşu nasıl kurulur?

Her sebzenin üzerindeki bakteriler farklıdır. Turşudan en fazla probiyotik faydayı sağlamak için değişik sebzeleri karışık kurarak bakterileri yarıştırmak yerine tek tip sebze ile turşu kurulması önerilir. 

Turşu kurulunca hemen kapak kapatılmaz (Rasol dışında). Sirke ve limon probiyotik bakterileri öldürdüğü için kullanılmaz. Sirkesiz turşuya akıllı turşu denir. İçerisinde probiyotik oluşması için ağzı kapak ile kapatılmaz!

Akıllı turşuyu kuracağınız zaman sıkıştırmanıza da gerek yok. Esasen sadece üzerine bir ağırlık koyun ki ürünler su yüzüne çıkmasın.

Tuzlu suyunuzu ilave ettikten sonra (4 parmak boşluk bırakarak), üzerini bir bez ile kapatın ve lastik takın ki bez düşmesin. Böylece turşunuzun hava ile teması kesilmemiş oluyor!

Hava ile teması kesilmiş turşuda probiyotik olmaz çünkü faydalı bakterilere sebzeleriniz ulaşamaz.
Faydalı bakteri oluşmadığında da üzerindeki bakterilerle olgunlaşma başlar ki, bu da bitkinin üzerinde ne tür bir flora var ise (zararlı bakteriler de vardır) onlar gelişir. O zaman da küflenir çürür v.s.

Tarif: Akıllı turşu

Sebzeyi iyice yıkayıp kuruttuktan sonra, cam kavanoza elinizle sıkıştırarak yerleştirin. Salatalık havuç gibi sebzeleri yatay daha sıkı yerleştirebilirsiniz. Ardından tuzlu suyu ilave edip kapak mesafesi ile su arasında 4 parmak boşluk bırakın. Faydalı bakterilerce mayalanmasını garanti etmek için su yüzeyine bir adet kombucha anası konabilir. Su kültürü bile olabilir, satılan yerler var. Mayalanmayı hızlandırmak için bir avuç nohut koyulabilir. Ağzını bir bez ile kapatın. Bez uçmasın, düşmesin ya da içine dışarıdan sinek böcek v.s. sızmasın diye paket lastiği takın. Karanlık ve serin bir yerde bu şekilde 10 gün bekletin. 10 gün sonra, kavanozun ağzındaki bezi çıkartıp kendi kapağı ile kapatın ve artık buzdolabına kaldırın. Eğer turşuyu beklettiğiniz ortam soğuk ise buzdolabına koymaya gerek yoktur ama 10 günün sonunda artık kapağını kapatabilirsiniz (soğuk yerlerde). Sıcak iklimlerde de 10 günün sonunda artık kapağı kapatıp buzdolabına koymanız gerekir. Akıllı turşunun başka yöntemi yoktur. 


Turşunuzu bu şekilde ağırlık koymadan kurarsanız bir süre sonra sebzeler yukarı çıkacak. Yatay sıkıştırarak kurmayı deneyin.


Turşu kurarken nohut, sarımsak ve sirke eklemenin etkisi nedir?

Daha sade bir turşu bakış açısıyla nohutsuz ve sarımsaksız kurabilirsiniz. Böylece faydalı bakterilerin oluşumu olumsuz etkilenmesin diye turşunuzu garanti altına alabilirsiniz. Zira sarımsak bir antibiyotiktir. Ve antibiyotik olan yerde bakteri oluşmaz! Ama insanın sindirim sisteminin faydalı bakterilere ihtiyacı vardır ki, bağırsaklardaki candida ile savaşabilsin. Sirke olan yerde de bakteri oluşmaz! Nohut konduğunda evet, o zaman faydalı probiyotik bakteriler oluşur ama nohut da fermentasyonu hızlandırır. Oysaki yavaş fermantasyon en sağlıklı olanıdır!


Bir kez hiç bir şey ilave etmeden turşu kurmayı deneyin; tuz, su, ve sebzenizi koyun, 10 gün ağzı bezle kapalı karanlık serin yerde bekletin. Bu şekilde sevmezseniz o turşuyu o zaman yapacak bir şey yok! Ancak bedenimizin bir turşu lezzetine değil, bir probiyotiğe ihtiyacı var. Sirke ile kurulmuş turşudaki lezzet olmuyor ama tadı da kötü olmuyor, bu da başka bir turşu lezzetinde oluyor. Yani aslında turşu kültürünün ana amacı ekşi bir şeyler yemek değildir, bedenimizin ihtiyacı olan probiyotiği sindirim sistemine göndermektir. Ama zamanla satışı kolay olsun diye hazır ürünleri sirke ile ve sarımsakla harmanlayıp yapan ticari alanlar yüzünden, insanların damak zevki bu yönce gelişmiş ve turşu geleneksel yapısını yitirip sirkeli bir ekşi gıdaya dönüşmüş. Sirke ayrıca elbette faydalı bir üründür, ancak turşuya konduğunda yaptığı şey oluşabilecek faydalı bakterileri öldürmektir. Kısacası turşuyu ne amaçla kurduğunuz çok önemlidir. Akıllı turşu yani probiyotik üretmek için kuruyorsanız tek yöntem yukarıda verdiğim tariftir.

Ve şuna dikkat etmelisiniz, akıllı turşunuz tuzlu suda beklerken, üzerinde mavileşme yani küflenme olursa kontamine olmuştur. O turşuyu atmalısınız! Ama hiç bir küflenme yok fakat köpürme başlamışsa, doğru yoldasınız demektir. Zira probiyotik küflenme olmadan köpürür yani ekşir. Hafif beyazlaşma oluyor ise, bunun sebebi de kontamine olmaya başlamıştır ama turşunuzda faydalı bakteri bol olduğu için kötü bakterilerle mücadele ediyorlardır. Böyle bir durumda, o beyaz tabakayı titizlikle suyun yüzeyinden alırsınız ve fermentasyona devam etmesi için yerine koyarsınız. Faydalı bakteriler oluştuktan sonra, bir miktar beyazlaşma olsa da onlar mücadeleyi kazanır. Probiyotikler güçlüdür.
Küflenme oluştuktan sonra ise artık yapılacak bir şey kalmamış demektir.

Bunlara dikkat ettiğiniz sürece sayısız probiyotik oluşturabilirsiniz. Sadece bir süre bocalayıp alışmanız gerekiyor o kadar. Yoksa aslında dünyanın en zahmetsiz işidir.





Sebze turşularından yemek yapılabilir mi?

Sebze yemeklerini de bu ekşi turşu sebzelerinden pişirebilirsiniz. Bunun için turşunuzu süzün, sonra temiz su ile biraz çalkalayıp fazla tuzunu atın. Normal sebze yemeği yapar gibi soğanlı domatesli pişirin. Bu tarifle ekşi bir lezzete sahip şahane bir zeytinyağlı elde edeceksiniz.
Örneğin mercimek filizlerinden yapılan probiyotikten, inanılmaz güzel ekşili çorba oluyor!


instagram doğalanneyim hesabımdaki mercimek filizi tarifim


Tarif: Mercimek filizlendirme

Filizlendirilmiş tohumlarda enzim açığa çıkar. Böylece sindirim sorunları ortadan kalkar.
Bir kap mercimeği bir gece ıslatın. Ertesi gün mercimekleri süzün. Onları sabah akşam süzgeçte ıslatın tekrar kaba alın. Bir iki günde hepsi de filizleniyor. Filizler 1-1.5 cm kadar köklenince çiğ yemek istediğiniz kadarını ayırın. Eğer ilk yapraklar çıkmaya başlarsa acılaşmaya ve hızla çürümeye başlayacak. Bunu öncelemek için filizlerinizi buzdolabinda tutun. Pratik olması için mercimeklerinizi bir kavanoza koyup, kavanozda günde bir kaç kez ıslatıp kolayca süzebilirsiniz.

Tarif: Mercimek filizi probiyotiği

Mercimek filizlerinizi yukarıdaki tarifle hazırlayın. Bir litre suya tepeleme bir buçuk yemek kaşığı kaya tuzu öğütüp koyun. Sonra filizlenmiş mercimekleri doldurduğunuz kavanoza bu tuzlu suyu ilave edip, ağzını bez ile kapatıp lastikleyin. 10 gün sonra nefis bir mercimek filizi turşunuz oluşacak. Bunu ister öyle turşu olarak tüketin, ister de bir avuç turşulaşmış filizi rondoda öğütüp, ondan çorba yapın. Karabiberli ya da isteğe bağlı baharatlarla soğanı kavurup domatesi ekleyin ve soteleyin. Daha sonra içine öğütülmüş mercimek filizini ekleyip suyunu da koyun. Çorba olarak pişirin. Kemik suyu ile çok lezzetli bir ekşi çorba oluyor. Bu çorba maş fasulyesi filizlendirilerek ve probiyotik yapılarak da yapılabilir. O da mesela ekşi tarhanaya benziyor. Glutensiz beslenenler için mesela harika bir tarhana yerine geçiyor.



Surutka

Tarif: Surutka

Surutka, daha ziyade keçi veya koyun sütüyle yapılmış peynirin suyundan elde edilen, yaz aylarının serinliği kış aylarının vitamin deposu bir Sırp içeceğidir. Süt ılık iken peynir mayalanır ve süzülme kıvamına gelip de süzüldüğünde çıkan serum, önce kaynatılır. Kaynarken oluşan lor süzülerek içinden alınır ve serum ılımaya bırakılır. Ilınınca bir kaşık yoğurt ile ya da daha önceden ayrılmış yarım çay bardağı surutka ile mayalanıp oda sıcaklığında maya kabının etrafı havlu ile sarılıp mayalanmaya bırakılır.

Bu içecek Yugoslavya’nın her yöresinde sevilerek içilen muhteşem bir içecektir. Bir kere tadına vardığınızda yemeğin yanında, serinlemek istediğinizde, susadığınızda ilk aklınıza gelecek olan içecek olmaya adaydır.



Tarif: Lahana probiyotiği - Lahana ekşisi
Bir başka probiyotik ve B12 üretme kaynağı da lahana ekşisi... Bu işlemi titizlikle yapmak gerekiyor, kapların çok temiz olması gerekiyor çünkü amacımız faydalı bakteri üretmek! Lahananın yapraklarında belirli bakteriler var, bu bakterileri harekete geçireceğiz.







Bitkilerde, meyvelerde, sebzelerde B12 yoktur. Metal içeren tek vitamin olan B12'nin merkezinde kobalt atomu vardır. B12'yi gıda üzerinden alma şansımız, bir tek lahana ile mümkün olmaktadır. Onu da, lahanaya B12 ürettirerek elde edebiliriz. Direk yeyince ya da haşlayarak değil!
Şimdi bu malzemelerle bunu yapacağız.


Mutlaka özelliğini yitirmiş, solmuş dış yaprakları atın! Ve sakın diğer yaprakları da öyle tek tek ayırıp tek tek yıkamaya kalkmayın. Sadece etrafını yıkasanız yeter. Doğrama işlemine de iyice kuruladıktan sonra başlayın.








Kimyon tohumu isteğe bağlı eklenir, kimyon sevmeyen koymasa da olur!
Tuz da doğal tuz olsun! Tuz miktarı da 1 orta boy lahanaya 2 yemek kaşığı olmalı. Yarısını yapacaksanız lahananın, o zaman 1 yemek kaşığı yeter.







Elde eldiven olsun! Veya temiz ellerle çalışın. Ve iyice ovun!









Ağırlık olarak kullanılacak taş temiz olmalı!
Lahanalar suyunu saldığında, lahana parçacıklarının suyun üzerine çıkmaması lazım! Bu yüzden ağırlık koyuyoruz. Lahanalar suyun üzerine çıkarsa mantarlaşma başlar ve üzeri beyaz beyaz olur. Bu istenen bir şey değildir.






Bez ile örtülme nedeni, hava alması ve içinde oluşan gazın dışarı çıkması içindir. Eğer kapakla kapatırsanız bir süre sonra patlar.
Karanlıkta olması lazım, güneş ışığı almayacak!






Ve sonunda lahana ekşiniz hazır!

Lahana ekşisini 5. gün yemeye başlayabilirsiniz. 10. gün artık buzdolabına koyabilirsiniz ve bitene kadar buzdolabında dursun. Lütfen içine ıslak kaşık sokmayın, elinizle almayın! Kuru bir tahta kaşık en güzelidir. İhtiyacınız kadarını aldıktan sonra yine ağırlık taşlarını koyup, şişenin ağzını kendi kapağı ile kapatın. Buzdolabın içine bez ile kapatılmış olarak koymayın.

Bütün sebzelerden probiyotik elde edebilir miyiz?

Tüm sebzeleri yukarıda verilen geleneksel probiyotik akıllı turşu tarifiyle kurabilirsiniz. Bezelye, taze fasulye, yeşil domates...

Tarif: Isırgan Otu ile yoğurt mayası yapımı
Son olarak probiyotik yoğurt mayası elde etmek için ısırgan otu ile nasıl mayalanma yapılabilir tarifi var. İlk mayayı tutturana kadar bir kaç mayalama gerekiyor ama sonunda muhteşem bir doğal yoğurt mayası oluşuyor.

Yoğurt mayası yapımı:

Temiz ve güvenli bir yerde yetiştiğine emin olduğunuz taze ısırganlardan 2-3 dal koparın. İyice yıkayıp iyice kurulayın. Sütünüzü ılıtın. 1 su bardağı ılık sütten alıp kapaklı kavanoza koyun (cam veya porselen olmalı, kristal ve metal probiyotikleri olumsuz etkiliyor). İçerisine yıkayıp iyice kuruladığınız ısırganları usulca içine koyun. Isırgan otu, yapraklarındaki dokuda bulunan formik asit sayesinde yavaş yavaş mayalanmasını sağlayacak. Formik asit karınca asiti olarak bilinen antimikrobik özelliği yüksek bir asittir. O yüzden de yoğurt faydalı bakterileri üremeye başladığında, kontamine olmadan mayalanma gerçekleşiyor. Isırganı ilave ettiğiniz ılık sütün ağzını kapatıp etrafını ılık havlu ile sarın. Sakin, sessiz, karanlık bir ortamda hiç rahatsız edilmeden 1 gün boyunca mayalanmaya terk edin. 24 saat sonra süt pelteleşmiş hale geliyor. Bu ilk maya çok başarılı olmayabilir ve bu maya ile yapılan ilk yoğurt da öyle. Başarılı hale gelebilmesi için bir kaç yoğurt mayalanması gerçekleşmeli. Yani bu maya ile mayalanan yoğurt ilk bir kaç mayalamadan tam istediğiniz kıvamda ve tatta olmayabilir sakın endişelenmeyin. Şimdi dönelim mayalama sürecinin devamına; Pelteleşmiş mayanızdan yavaşça tahta kaşıkla yoğurdunuzu mayalayacak kadar maya alın. Dolu dolu 2-3 yemek kaşığı kadar mayanın koyulaşmış kısmından alın çünkü ilk maya alt kısmına su salıyor, üzerinde de koyulaşmış maya bulunuyor. İşte o koyulaşmış yerden yoğurt yapmak için mayayı alın. Aldığınız mayayı bir cam kaba aktarın. Ilınmış sütten bir miktarı yavaş yavaş mayanın olduğu kaba aktarın. Çok yavaş aktarın ki, maya bu yeni ısıya alışsın. Yavaş yavaş karıştırın (mayalar hızlı hareketleri sevmez!), ardından bu ılık süt ile alıştırdığınız mayayı ılınmış toplam sütünüze yine yavaş yavaş karıştırarak ekleyin. Ve üstünü kapatıp ılık havlu ile karanlık, sessiz bir köşede iyice sarın. 5-6 saat bu şekilde mayalanmaya bırakın. Bu işi geceden yaparsanız, gece mayalanan yoğurt en kalitelisi oluyor. Sabah erkenden de yoğurdu bulunduğu yerden alıp hiç açmadan ve sarsmadan yavaşça buzdolabına yerleştirin. Bir gün buzdolabında kaldıktan sonra yoğurdunuz kullanıma hazır oluyor. Bundan sonraki yoğurtlarınızı, artık bu ilk mayaladığınız yoğurttan 2-3 dolu çorba kaşığı ayırarak mayalıyabilirsiniz. Bu şekilde mayalanan yoğurt, ilk yapımda istediğiniz kıvamda olmuyor ama bu yoğurttan yoğurt üretmeye devam ettikçe ilerki mayalamalarda gitgide yoğurdun kıvamı ve tadı oturuyor.

Eğer ilk maya yani ısırganlı olan 24 saatte kıvamlaşmadıysa, biraz daha bekletmek gerekebilir. Örneğin bir 6 saat daha bekletirsiniz sonra onunla yoğurt mayalarsınız. İllaki kıvamlanıp pelteleşiyor, fazla bekleyince bozulur diye endişelenme zira ısırgan kontamine olmadan bu işi hallediyor.

Şu ara doğada ısırgan bulunur. Eğer bulamazsanız, aktardan ısırgan tohumu alıp bir saksıda bir miktar yetiştirebilirsiniz. Isırgan tohumunu derine ekmeyin, hemen hemen toprak yüzeyine yakın şekilde serpin, sonra da üzerine bir tabaka toprak serpin biraz da elinizle sıkıştırın. Böylece tohumlar toprağa iyice tutunsun. Isırgan suyu sever, filizlenene kadar sabah akşam sularsınız, filizlendikten sonra sadece sabahları erken saatte sularsınız. Yeterli büyüklüğe ulaştığında bir kaç yaprak koparır ve mayanızı hazırlarsınız.
 
Başak Pirtini

****************************************************
Şimdiye kadar bize şişe suyu içmenizin en güvenli olduğu öğretildi. Peki suyumuz gerçekten sağlıklı mı? Alkali su, ters ozmoz faydalı mı? Enerjik Su içmemiz gerektiğini biliyor muydunuz? Bunları merakediyorsanız mutlaka bu sayfayı okuyun :)

***************************

El yapımı, organik ve yenebilir anne-bebek bakım ve pişik kremimi gördünüz mü? Detaylar burada:
http://dogalanneyim.blogspot.com.tr/2013/07/hindistancevizi-yagl-ve-bocek-kovucu.html?m=1

***************************


Bana ulaşabileceğiniz linkler:

www.BasakPirtini.com
Duygu Şifresi seansı: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr/p/duygu-sifresi-seans.html
Hayvanlarla iletişim seansı: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr/p/hayvanlarla-iletisim-seans.html

Doğal Annelik ile ilgili:
Doğal Anneyim Blogu: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr
Milliyet Blog: http://blog.milliyet.com.tr/bashico
Facebook Doğal Anneyim Sayfası: www.facebook.com/dogalanneyim
Facebook Doğal Anneyim Grubu: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram: www.instagram.com/dogalanneyim
Twitter: www.twitter.com/dogalanneyim
Youtube Başak Pirtini Kanalı: www.youtube.com/channel/UCRoKVtaVHmA48DsvW6Iid_A
Bilgi için e-posta: dogalanneyim@gmail.com

Enerjik Su ile ilgili:
Enerjik Su websitesi: http://enerjiksu.blogspot.com.tr
Facebook Enerjik Su Sayfası: https://www.facebook.com/enerjiksu/
Bilgi için e-posta: enerjiksu@gmail.com

Doğal yöntemlerle hayvan bakımı ile ilgili:
Bashico Blogu: http://bashico.blogspot.com.tr
Köpekler ve İnsanları Blogu: http://kopeklerveinsanlari.com
Facebook Hayvanlardan Mesajlar Sayfası: https://www.facebook.com/hayvanlardanmesajlar/
Instagram'da Hayvanlardan Mesajlar: www.instagram.com/hayvanlardanmesajlar

Başak Pirtini'den e-posta ile haber almak için e-bültene üyelik: 
http://eepurl.com/TeYdX

2 yorum:

  1. Okuyup geçmek istemedim, bilgi olarak buraya yazayım ;

    Doğal yoğurt mayası dışında mayaladığınız hiçbir şey ile yoğurt elde edemezsiniz. Pıhtılaşmış, katılaşmış sütün bir formunu elde edersiniz, ama onun adı yoğurt olmaz.

    Neden mi? , şöyle ki;
    Yoğurdun oluşumunu sağlayan, yoğurdu yoğurt yapan 2 bakteri vardır.
    1. Lactobacillus bulgarius,
    2.Streptococcus thermophilus.
    Bu iki bakteri olmadan yaptığımız şeyin ismi yoğurt olmaz.

    Süt kesilmesini, pıhtılaşmasını sağlayan bir çok enzim, mikrop, parazit, mantar, bakteri doğada vardır. Nohutta, kozalakta, ıssırganda vs. Süt kesilir, pıhtılaşır, ekşir o kadar. Ama yoğurt olmaz.

    YanıtlaSil
  2. iyi geceler; bir kaç sorum olacak..:)
    1/ ben de turşuyu oran olarak aynı kuruyorum ..ama iki gün sadece dışarıda bekletip sonra kapağını kapatıp buzdolabına kaldırıyorum..mutfak çok sıcaktı çünkü yazın..ama lezzetli biber turşuları yedim..probiyotik oluyor mu genede kafam takıldı..soğukta beklediği için..turşuya ayrıca sadece tuz koyuyırum başka lezzetlendirici veya başaka birşey koymuyorum..doğrumu yapıyorum?
    2/ kemik veya köy tavuğu ne kadar dikkat etsemde kısık ateş ağzı kapalı elma sirkesi gibi..asla jelleşmiyor..bu durumda kolajen den faydalanabilirmiyiz?..yada jelleşmesi için daha ne yapabilirim?

    teşekkür ettim

    YanıtlaSil