1 Temmuz 2012 Pazar

Sabun Tarifi

Eski yöntemlerle sabun yapmak isteyenlere İpek Hanım Çiftliği sahibi Pınar Kaftancıoğlu'ndan en basit tarifi sizinle paylaşıyorum.

"Doğal yöntemler ile sabun yapmak için dört şeye ihtiyacınız var: Kaliteli bir zeytinyağı, meşe odununun külü, kil ve kaya tuzu.

Kalaylanmış bakır kazanlarda kaynatılan zeytinyağına ayrı bir yerde kaynatılmış ve dinlendirilmiş kül ve kil suyu karışımı ilave edilir. Sabunlaşma görüldükten sonra kıvamının iyice yoğunlaşması beklenir ve içine kaya tuzu atılır. Kazanın üzerine çıkan sabunlar alınarak tavalara dökülür. Yaklaşık bir ay kadar kurutulduktan sonra kesilir. Kesilmiş sabunları serin ve ışık görmeyen bir yerde üç - dört ay daha kurutursunuz. Sonunda şekli bir şeye benzemeyen, birinin gramı diğerini tutmayan sabunlarınız olur. :)"

Artık bu tarifin yerini çoğu köyde sıvı kostik (sodyumhidroksit, NaOH, bazik bir madde) almış bulunuyor. İnternette ufak bir araştırma yapınca çıkan sabun yapımı videolarında bile yaşlı köylü teyzeler nasıl kostik koyduklarını ve bir günde sabunu kuruttuklarını anlatıyorlar. Kostik sabundan uçurulamıyor, zararları önlenemiyor. Ancak tahrişi önlemek için konulan miktar da çok önemli. Bazı zeytinyağlı sabun üreticileri de yurtdışından cilt ile en az tahrişi sağlayan özel bir kostik getirip kullandıklarını iddia ediyorlar. Yine de bulabilirseniz en güzeli doğal üretilmiş sabunlar. Ben sabunlarımı İpek Hanım Çiftliği ve Nerolinn'den alıyorum.

***************************
Bana ulaşabileceğiniz linkler:

www.BasakPirtini.com

Doğal Annelik ile ilgili:
Doğal Anneyim Blogu: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr
Milliyet Blog: http://blog.milliyet.com.tr/bashico
Facebook Doğal Anneyim Sayfası: www.facebook.com/dogalanneyim
Facebook Doğal Anneyim Grubu: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram: www.instagram.com/dogalanneyim
Twitter: www.twitter.com/dogalanneyim
Youtube Başak Pirtini Kanalı: www.youtube.com/channel/UCRoKVtaVHmA48DsvW6Iid_A
Bilgi için e-posta: dogalanneyim@gmail.com

Enerjik Su ile ilgili:
Enerjik Su websitesi: http://enerjiksu.blogspot.com.tr
Facebook Enerjik Su Sayfası: https://www.facebook.com/enerjiksu/
Bilgi için e-posta: enerjiksu@gmail.com

Doğal yöntemlerle hayvan bakımı ile ilgili:
Bashico Blogu: http://bashico.blogspot.com.tr
Köpekler ve İnsanları Blogu: http://kopeklerveinsanlari.com
Facebook Hayvanlardan Mesajlar Sayfası: https://www.facebook.com/hayvanlardanmesajlar/
Instagram'da Hayvanlardan Mesajlar: www.instagram.com/hayvanlardanmesajlar

Başak Pirtini'den e-posta ile haber almak için e-bültene üyelik: 
http://eepurl.com/TeYdX


17 yorum:

  1. Meşe odunu külünü nereden temin edebilirim.Malzemelerin ölçüsünü de paylaşabilirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım internetten tarif bulunabilir. Külleri bildiğiniz bir odun fırınından alabilirsiniz.

      Sil
  2. Kül suyu sabun yapım tarifini www.senkoyluler.com sitesinden alabilirsiniz.

    Ayrıca anasayfa'da yer alan TRT'nin Şenköylüler Kül Suyu Defne Sabunu Belgeselini mutlaka seyredin. Belirtmekte yarar var belgeselin kendiside bir sanat eseri.

    YanıtlaSil
  3. Kül suyunun da aslında kostik olduğunu biliyor muydunuz? http://www.kostik.gen.tr/kostik-uretimi.asp

    ve

    http://sabunagaci.com/2012/04/17/kostiksiz-sabun-olur-mu/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biliyorum ancak kül suyunun kullanımını daha ekolojik buluyorum. Kostike gelince onun da ayarının iyi yapılması gerekiyor. Köylünün kostik kullanarak genelde bir günde sabun yapıp bir iki günde kurutuyor. Hızlı olsun diye ne kadar kostik kullandığını bilemeyiz. Kül suyu yine de bana daha masum geliyor. Her şekilde sabunu zaten ölçülü kullanmalıyız. Ne kadar fazla o kadar zarar. Ben çocukları bile sabunsuz yıkıyorum sadece su ile, haftada bir belki zeytinyağlı sabun yapıyorum başlarına...
      Kül suyu için: http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=5535

      Sil
    2. ayrıca külün içinde kansorejen maddeler vardır kostik yağ ile etkileşime girdiğinde zaten zararları bertaraf olur

      Sil
  4. basak hanım bende yenı takpcınızım. oncelıkle bu guzel sayfanız ıcın tsk edıyorum. oncelıkle sızn sayenızde nerolınn den haberımız oldu ve cok seyden. benım sıze nacızane bır sorum olacak belkı ben goremedım blogunuzdakı cok ınceledım ama saclarımız ıcın sız sampuan yada sabunmu kullanmalıyız yoksa organık sampuan olayına nasıl bakıosunuz cok tsk edıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Angora,
      Ben bir sure zeytinyagli sabun denedim 6 ay kadar. Sonra urtekam marka organik sampuan denedim dahasimdi nivalis deniyorum. Sampuandan daha cok memnun kaldim. Belki de saclarim daha uzun oldugu icin. Ikisinden de memnun kalan var. Organik sampuanlarda yuzde kac organik icerik var dikkat etmek lazim. En sagliklisi sabun ancak saclarimizi sampuana alistirinca geri donus kolay olmuyor hele uzunsa. Elma sirkesi ile durulamak sabun ve sampuan artiklarini temizliyor ve parlatiyor. Her ne urun kullanacaksaniz cildinize ve cevreye zararli toksik icerikler icermemesine dikkat etmek lazim. En ideal yontem ise sadece su ile yikamak bebeklikten beri boylece sacin ve derini yag dengesi bozulmuyor, saclar icin iceriden de dogal sebze ve meyveler agirlikli beslenirseniz her zaman reklamlardaki gibi kalabiliyor. Cocuklarimi daha cok sadece su ile ve haftada bir belki sabunla saclarini ve vucutlarini yikiyorum. Sevgiler.

      Sil
    2. cok tsk edıyorum bende skın blossom urunlerını kulandım yuzdde 74 organık ıcerıklı..evt aslında bu anlamda katı sampuanların sıvı sampuanlardan daha ıyı oldugunu duymutum more than soap ta katı sampuanlar vae mesela.. bu arada bende arap sabununun sıvı seklını yerde kullandım. sanırım katıısını almak lazım...sız bızle paylasın lutfen bız sızın paylasımlarınızı beklıyoruz. cok tsk edıyorum..amwayde frosch da kullandım.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  5. selamlar, bu kül suyuyla sabun meselesi neredeyse bir şehir efsanesi, deneyen birçok kişi sadece kül suyu kullanarak, yani kül suyunun pH'ını yeterince yükselterek, sabun yapmakta başarısız oldu (sabunlaşma için külsuyunun da kostik kadar alkali hale gelmesi lazım), kül suyuyla yapılan sabunlar kuruyup kalıp haline gelmiyor, sıvı kaldığında ise bakteri üretiyormuş, ben de o yüzden sabun kullanımını azaltmaya çalışıyorum, çoğu durumda sadece su, külsuyu, karbonatlı su ya da sirke yetiyor

    YanıtlaSil
  6. Türkiyede ilk defa kül suyu satışlarımız başlamıştır.
    www.kulsuyu.com

    YanıtlaSil
  7. Hiç kimse nasıl yapıldığıyla ilgili. Bişey yazmamış yada ölçü vermemiş bu gizli bişeymi?

    YanıtlaSil
  8. Hayır, elbette ki değil. Sadece kimse miktarı bilmiyor. Doğal sabun yapan bir arkadaşım bana sabun tarifi verdi. Kül suyunun zahmetli olduğunu ama yine de yaptıklarını söyledi. İnternette 'doğal sabun yapımı' yazarsanız ölçüleri ve yapımı hakkında birçok site var. Uzun olmasın diye yazmadım buraya. Şimdi Macadamia yağlı sabun yapacağım. Kül suyu veya kostik soda ölçüsü kullandığınız yağa göre değişiyor. O yüzden bunlara dikkat etmeniz gerekir.
    Kostik soda zaman ile sabun kuruyup hafifleyinceye kadar zaman ile uçacaktır.(Sabun yapan arkadaştan bilgi) Dikkatli olunduğunda sorun yaşamazsınız

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar benim ellerimde çok derin çatlaklar var ve ben 2 çocuk annesiyim 7 ve4 yaşlarinda ben ellerimi 3 aydir kullanamiyorum çok sikintilarim var.el kemiklerim bile agriyor en dogal sabunu. Nasil yapabilirim kimyasallar ellarime daha çok. Zarar veriyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabuna deterjana eldivensiz el degmeyin. Yesilanne.com ve nerolin.com benim kullandiklarim. Her gece dogal bir kremle ellerinize eldiven takin. Benim kremimi oneririm :) bloglarda bulabilirsiniz.

      Sil
  10. Tesekkurler annemiz :) dogallik her zaman guzeldir..

    YanıtlaSil