5 Şubat 2016 Cuma

Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği gübresiz, ilaçsız, sürmesiz tarım yapıyor

Fukuoka yöntemiyle doğal tarım yapan Genç Ailesi


Gübresiz, ilaçsız tarım mümkün mü?
Yerli atalık tohumdan doğal unu nereden alabilirim?

Bu soruların cevaplarını Masanobu Fukuoka yöntemi ile tarım yapan özel bir çiftlik olan Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği veriyor.

Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği’ni ilk olarak yakın arkadaşım Esra’dan duydum. Bir koli Amasya elması söylemişti. Hemen ben de çiftliğin sahibi Hüseyin Genç ile iletişime geçtim. Telefon yaptığımız kısa söyleşide bana Masanobu Fukuoka’nın “Ekin Sapı Devrimi” kitabından etkilenip nasıl yıllardır uyguladığı tarım sistemini hiç bir şeye müdahale etmeden tarım yöntemine dönüştürdüğünü anlattı. (Not: Bu konuşmamızdan sonra Fukuoka’nın kitabı alıp okuma şansına eriştim. İyi ki de almışım. Bir tarım kitabı olmanın ötesinde doğa, tarım, sağlık ve hayatla ilgili bütünleşik harika bir felsefe sunuyor. Uzun yaşamın sırlarını anlatıyor. Kesinlikle okumanızı öneririm.)

Hüseyin Genç, özellikle yerli tohumdan elde edilen yerli Amasya elması ve üveyik buğdayı gibi değerlerimizin sürdürülmesine, geliştirilmesine çalışıyor. Kendisi hakiki, gerçek gıdanın peşinden gidiyor. Ürünlerine hiç bir şekilde tarım ilacı vermiyor, hayvansal gübre kullanmıyor, çapalama, havalandırma, budama yapmıyor. Nadir olarak sebzeleri için ot yiyen keçilerinin gübresini kullanıyor. Gübre ve ilaç kullanmadığı için normalde %13 olan verimi %6 olarak alıyor. Taş değirmende yerli tohumdan ilaçsız yetiştirdiği buğdayının ununu öğütüyor. Buğday kalitesini düşüren gübre ve ilaç gibi kimyasallar kullanmıyor,
standart unlarda düşen bu kaliteyi yükseltmek için tekrar başka katkı maddeleri kullanılıyor. Normalde endüstriyel üretimde buğday önce ıslatılıyor, yumuşatılıyor, sonra soyuluyormuş. Bu şekilde vitaminlerini kaybettiği için tekrar vitamin ekleniyormuş. Bu şekilde raflarda 2 sene durabilen beyaz un elde ediliyor. Normalde doğal unların ömrü öğütüldükten sonra 3-4 ay oluyor. Daha sonra besin değerinde düşüş oluyor.

Hüseyin bey, ilk olarak M. Fukuoka’yı 1985’de Almanya’da duymuş. 2000’li yıllarda Ekin Sapı Devrimi kitabı ile bu tip tarımdan haberdar olmuş. Fukuoka’nın 2 kitabını da alıp uygulamaya geçirmiş. Köyden hiç kopmamış. Organik tarım yapmıyor, çünkü onun da konvensiyonel tarımdan farkı kalmadığını, çok zor şartlarda tarım yapıldığını düşünüyor.

Ankara’da bünyesinde bulunduğu bir Doğal Gıda BilinçliBeslenme Grubu var. Slowfood Türkiye’den Defne Koryürek ile iletişimde. Hedefini birincil olarak bebekler ve çocuklar olarak görüyor. “Tohumdan Sofraya” etkinlikleri yapıyor. Nihai hedefim “Tertemiz içilecek nehirler olsun” diyor.

Ürünleri arasında üzüm suyuna çok önem veriyor. Üzüm elle işleniyor, suyu akıtılıyor, kabuk ve üzüm çekirdekleri ile düşük ateşte 1 kere kaynatılıyor. Bu şekilde ürettiği üzüm suyu reçellerde, muhallebide, meyve suyunda, hoşafta şeker yerine kullanılabiliyor. Koruyucu, katkı maddesi hiç yok.

Üzüm pekmezi ise dibi tutmadan özenle, meyve suyu katılmadan hazırlanıyor.

Elma sirkesi ise meşhur. Gerçekten şimdiye kadar tattığım en lezzetli şeker gibi bir elma sirkesi. Yerli ürettiği tamamen ilaçsız ve gübresiz Amasya elmalarının suyunu sıkıp sirke yapıyor. Plastik kap kacak kullanmadan, dünya standartlarında çelik fıçıda sirke üretiyor.

Hüseyin Genç’in Kuraldışı dergi’de bir röportajı var.

Üç Elma Doğal Tarım kapasitesi çok düşük, çok büyük özen ve el emeği gerektiren bir iş çıkarıyor. Çiftlikten Amasya elması, huriyemez elması, yerel tohumdan üveyik buğdayı, erişte, elma sirkesi, kristal kaya tuzu, tarhana ve kara üzüm suyundan pekmez ısmarlamıştım. Kutuyu açınca elmaların arasına attığı iki tane başdöndürücü muhteşemlikte kokan ayvayı unutamıyorum. Hepsinin tadı ayrı ayrı çok güzeldi. Özellikle şimdiye kadar tattığım en tatlı ve nefis elma sirkesini herkese tavsiye ederim.

Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği’nden ürün listesi istemek için huseyingenc1955@gmail.com adresine bir e-posta gönderebilirsiniz.

Hüseyin Genç – 0546 422 87 40
instagram: @ucelmadogaltarim

4 yorum:

  1. Yaklaşık 3 yıldır Üç Elma Doğal tarımın ürünlerini kullanıyoruz. Bir yılı aşkın bir zamandır da hem kendimiz hem de onlarca eve üveyik buğdayından çekilmiş unlar ve elleriyle binbir zahmet çıkardıkları rafine edilmemiş tuzlarla ekmek yapıyoruz. Üç elmayı çok seviyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Murat, uveyik bugdayindan eksi mayali ekmeklerini ve karbon ayakizicl olusturmamak adina yayan dagitim yapma hayat felsefeni cok begeniyoruz. Ekmeklerinden tatmak isteyenler sana nasil ulasacak buraya yorum yazarsan eminim pek cok anne cocuguna gercek ekmek tattirmak isteyecektir. Sevgiyle kal.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederiz. Ailece elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bir şey almadan önce tekrar soruyoruz, 'buna gerçekten ihtiyacımız var mı?' Çoğunlukla Anadolu yakasında dağıtabiliyoruz ekmeklerimizi. Geçen hafta yeni bir avrupa rotası üzerinde çalışmaya başladık. Beşiktaş, Barbaros Bulvarı, Akatlar, Levent, Şişli, Nişantaşı, Taksim, Kabataş hattında dağıtım yapmaya çalışıyoruz.
      Şimdilerde odun ateşinde pişirmeye başladık. Üveyik buğdayından yoğurduğumuz ekşi mayalı hamurumuzu biraz büyüttük sadece, daha fazla eve ulaşabilmek için buna ihtiyacımız vardı. Yakında belki de hiçbir yerde bulamayacağımız güvenirlikte bir simit deneyeceğiz.Organik un, susam, kaya tuzu ve pekmez ile birlikte ve ekşi mayalı.
      İnstagram ve facebook sayfamızdan ve www.fırınımdanekmekler.com adresinden bize ulaşmanız mümkün. Ekmek yoğurmak, pişirmek ve dağıtmanın ardından kalan vaktimiz elverdiğince sosyal medya ve web sitesinden bilgi vermeye çalışıyoruz.

      Sil
  2. çok güzel doğal yaşam için birilerinin bir yerlerden başlaması şarttı. tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil