|
Datça Murat Çiftliği meyve ve sebzeleri |
İlk kızım doğalı 5 senedir doğal ve organik gıdalara
bütçemizin büyük bir kısmını ayırır olduk. Türkiye’de ufak hesaplar peşinde
koşan köylü yabancı tohumlara bağımlı, hormonlu, kimyasal gübreli, zehirler
dolu ilaçlarla tarım yapıyor. Diğer taraftan bazı geleneksel tarımı bırakmayan
köylüler, hatta üniversiteli, okumuş şehirli, bilinçli bir grup girişimci de yerli
tohum korumak adına organik ve doğal tarımı geliştirmeye çalışıyor. Doğru ve
dürüst tarım yapan çiftçilerle tanışmak çok hoşuma gidiyor. Bu çiftçilere
destek verdiğimiz sürece ekolojik dengeyi kimyasal saldırılarla bozmadan, yerli
tohumu koruyarak, besin değeri yüksek yiyeceklerle sağlığımızı koruyabiliriz.
Önce tanıyıp sonra sürekli alışveriş yaptığım yerleri blogumda tanıtmaktan
büyük zevk alıyorum.
Düzenli alışveriş yaptığım bir kaç çiftlik ve organik pazarlar
var. Zaman zaman arkadaşlarım da kendi denedikleri ve alışveriş ettikleri
çiftliklerden beni haberdar ediyorlar. Bu sayede Erenköy’deki şubesinde
Datça Murat Çiftliği
sahibi Murat Tapik ile tanışma şansım oldu.
Murat bey, Robert Kolej ve Boğaziçi
Üniversitesi gibi Türkiye’nin en değerli okullarından mezun olduktan sonra
İngiltere’ye Microsoft’ta çalışmaya gidiyor. Ancak oradaki çalışma hayatından
memnun kalmayıp Türkiye’ye geri dönüyor. Çok da iyi etmiş çünkü kendisini
yetiştiren, doğal besinlere aşırı önem veren, hastalarını bitkilerle tedavi
eden 30 yıllık çocuk doktoru babası Hüseyin Tapik’in hayalini gerçekleştiriyor.
Datça’da Murat Çiftliği’ni kuruyor. Aldıkları 11 dönümlük arazide doğal
yöntemlerle ilaçsız zeytin ve badem ağaçları yetiştiriyorlar. Kış ve yaz sebzeleri
üretimlerini de Batı Karadeniz’de aldıkları 15 dönümlük başka bir arsada
yapıyorlar. Narenciyeleri ise yine dayısının organik narenciye
bahçesinden.
Murat Tapik’in bir güzel aktivitesi de çocuklar için
okullara tarla ziyareti etkinlikleri düzenlemesi. Etkinlikleri
websitesinden takip edebilirsiniz.
|
Fındık, meşhur datça bademi, balkabakları ve minicik
acur turşuları |
|
Murat Tapik her Çarşamba ve Cuma dükkanda
müşterilerinin sorularını yanıtlıyor |
Datça Murat Çiftliği dükkanında bir evin mutfak ihtiyacını
karşılayacak her türlü doğal gıda, sebze ve meyve mevcut. Murat bey ve dünya
tatlısı eşi Gamze hanım uzun ziyaretim boyunca bana tüm ürünlerini anlattılar,
sorularımı cevapladılar.
|
Murat Tapik’in eşi Gamze Tapik karakovan ballarını
gösteriyor |
|
uru patlıcan, dolmalık sebzeler ve en değerli Siirt
Pervari kaya balı |
Doğalcı çocuk doktoru D
r. Hüseyin Tapik’i çiftlikten alışveriş
yapan bir komşum bana önermişti. Dükkanda kendisiyle tanışma ve fikir paylaşma
şansına eriştim. Çok değerli bilgilerini bana anlattı. Hüseyin Bey bana
dükkandaki doğal peynir, bal, zeytinyağı ve ekmekten tüketerek reaktif
hipoglisemisini yenmeyi başaran bir hastasını anlatıyor.
Dr. Hüseyin Tapik ile sağlıklı beslenmeden, çocukları nasıl
tedavi ettiğine, oradan evrensel insan sevgisine ve Mevlana’ya uzanan hoş bir
sohbetimiz oldu. Mevlana’dan örnek vererek yaklaşımının öncelikle karşısındakini
nasıl olursa olsun her haliyle kabul etmek ve sevmek olduğunu anlattı. Dükkanın
girişine yukarıya kocaman Hipokrat’ın “Yedikleriniz ilaçlarınız, ilaçlarınız
yedikleriniz olsun” sözünü yazmış. Sanırım hayatı boyunca beslenmenin önemini
anne ve babalara anlatmış, kesinlikle hazır gıda ve bebek maması vermeyen bir
doktor olarak, çocuğunun büyüdüğünde organik tarımla uğraşması kadar güzel bir
şey yoktur bir baba için. Hüseyin bey’in gözleri ışıl ışıl çünkü ektiği tüm
bilgi tohumları bizim jenerasyonumuzda filizleniyor. Aynı düşünce frekansına
sahip insanlar olarak birarada olmaktan büyük memnuniyet duyduk.
|
Enerjilerini doğadan alan Tapik Ailesi ile... |
Benim gibi doğal yöntemlerle, ilaçsız çocuk yetiştirmeye
çalışan anne ve babalara kesinlikle ziyaret için önerebileceğim bir doktor
bulduğum için çok mutluyum. Dükkanda yardımcı olarak çalışan gençler de Dr.
Hüseyin Tapik’in büyüttüğü çocuklardan.
|
Dr. Hüseyin Tapik dükkana ziyarete gelen müşterilerle
yorulmaksızın yakından ilgileniyo |
Dr. Hüseyin Tapik eline bir yeşil zeytin kavanozu alarak
bunu nasıl hazırladığını anlatıyor. Diğer zeytinlerden farklı olarak tamamını
zeytinyağı içine koyuyor. Biraz kuru domates, bir dilim limon ve defne yaprağı
ve kekik ile tatlandırıyor. Alanlara direk tabağa döküp ekmek bandırarak yemesi
kalıyor. Eve döndüğümde resme tekrar bakınca neden bir kavanoz almadım diye
hayıflanıyorum...
|
Zeytinyağına batırılmış, kuru domates, kekik ve defne
yaprağı ile tatlandırılmış yeşil zeytin |
|
Kadife gibi lezzet arayan damakları bekleyen erken
hasat soğuk sıkım zeytinyağları |
Hüseyin Tapik bu sene zeytinin az olduğundan ve çok sınırlı
miktarda zeytinyağı üretebildiklerinden bahsediyor. Şişelerin altında teneke
kutularda hızlıca tükenmekte olan erken hasat zeytinyağlarını bilenler
kapışıyor. Bir sonraki ziyaretimde almak üzere listeme yazıyorum.
Eğer bir mekanda kitap yer alıyorsa beni hemen içine
çekiyor. Kitaplar benim için hayatta en değer verdiğim şeyler. Bilgiye biçtiğim
değeri başka hiç bir maddesel değerle karşılaştıramıyorum. Hele bu bilgiyi
sevgi dolu veren insanlarla karşılaşmak hayatımda en çok zevk aldığım anları
oluşturuyor.
|
Doğal tedaviler, bitkiler ve sağlıklı beslenme
kitapları |
Otların ve zeytinyağlarının arasında bir köşeyi kitap köşesi
yapmışlar.
|
Alınması gerekli kitaplardan |
|
Türkiye’nin kaya tuzları ve Himalaya tuzu |
Kaya tuzları Anadolu’nun Çankırı’daki 3 tuz mağarasını gezen
Dr. Hüseyin Tapik’in seçtiği tuz. Tuz lambası arayanlara kaya tuzu lambaları da
var. Kurutulmuş hünnapın yanındaki kuru elmaların tadı enfesti.
|
Yerli patlatmalık mısır, kuruyemiş ve kuru
baharatlar |
|
Petek ballar, üzüm pekmezleri, badem ve bakliyatlar |
|
Oldukça geniş bir süt ürünleri reyonu var |
Özellikle yarı manda yarı inek sütü ve özel maya ile
yapılmış köy yoğurdunun geldiği gibi siparişlere ayrıldığını söylüyor Murat bey.
İsteyenlere haftalık sipariş listesine yazılırsanız süt, tulum peyniri, yoğurt,
tereyağ ve köy yumurtası ayırıyorlar. Köy yumurtalarını bir kaç köyden bildikleri
köylünün serbest gezinen tavuklarından topladıklarını anlatıyor.
|
Dışarıya taşan bereketli sebze ve meyveler |
Datça Murat Çiftliği
dükkanına her Çarşamba ve Cuma’ları saat 14.00’dan sonra taze sebze ve meyve
geliyor. Bugün de dükkan, ürünlerini almaya gelen müşterilerle doluydu.
Ürünleri sipariş vermek için
murat.tapik@gmail.com adresine mail atıp haftalık listeyi
göndermesini istiyorsunuz. Eğer Erenköy civarında oturuyorsanız isterseniz gelen
siparişleriniz kolilenip size özel şoförle kapınıza kadar ulaştırılıyor.
|
Müşteri siparişlerinin sebze ve meyve kolileri
hazırlanıyor |
Datça Murat Çiftliği’nin ürünlerini fiyatları bütçeleri
zorlayacak boyutta değil. Bazıları organik pazara hatta halk pazarlarına göre
makul fiyata alınabiliyor. Organik gıdadaki aşırı yüksek fiyatları doğru
bulmamakla birlikte doğru ve iyi gıdaya yatırım yapmanın sağlığımıza en büyük
yatırım olduğunu düşünüyorum. Sonuçta müthiş fiyatlar ve borçlarla en son
teknoloji dokunmatik ekranlı cep telefonu alabiliyorken yediklerimize de aynı
şekilde para ayırmamız gerekiyor.
|
Göz kamaştırıcı renklerde meyve ve sebzeler |
Ben de bu ziyaretimde ancak elimde taşıyabildiğim kadar iki torba dolusu sebze ve
meyve aldım. Acaba biraz daha mı mor havuç alsaydım?
Sevgiyle kalın.
Twitter ve instagram: @dogalanneyim
herkesin her şeye para verip de iş gıdaya gelince en ucuzunu aramasına nasıl sinir oluyorum anlatamam.. çok doğru demişsiniz o açıdan..
YanıtlaSilTesekkurlerr yaziniz icin,gida muhendisiyim ve guvenilir gida tuketmek istiyorum 14 aylik kizim war malesef gunumuzde saglikli beslenmek mumkun degil yaziniz cok yardimci oldu emeginize saglik
YanıtlaSilTesadüfen tv de zap yaparken tanışma fırsatım oldu ve buraya yorum yapacak kadar araştırdım ilk fırsatta dükkana ugramaliyim
YanıtlaSilTesadüfen tv de zap yaparken tanışma fırsatım oldu ve buraya yorum yapacak kadar araştırdım ilk fırsatta dükkana ugramaliyim
YanıtlaSil