4 Eylül 2012 Salı

Karsambaç


Çocukken her Cumartesi babaannemi ziyarete giderdik. Her seferinde bizi iki tepsi börekle karşılardı. Biri patatesli, biri mercimekli börekleri nefis yoğurt ile yerdik. O zamanlar henüz ilkokulda olduğumdan harika bir aşçı olan babanemin yaptığı Adana yemeklerine pek dikkat etmezdim. Vefatından sonra bazı tarifleri babam ve anneannemden almaya çalıştım. Aklımda kalan güzel tatlardan biri de böreklerden sonra ikram ettiği buzlukta devamlı olan karsambaçtı.

Adana’nın sıcak günlerinde çocuklar tarafından çok sevilen serinletici bir buzmuş karsambaç. Babanemin meyve suyu, şeker ve su ile çelik bir kapta buz yaptığını, bıçakla keserek bardaklara koyduğunu, sonra da bizim karsambacı kaşıkla kıtır kıtır yediğimizi hatırlıyorum.

Ekşi sözlükte yer alan tarife göre: “dağdan keçikılı çuvallarla buz kalıpları getirilir. Kepçeye benzer bir aletle yontulur, tabağa alınır, önce şerbetle karıştırılır, sonra bal-reçel vb. şekerli şeylerle tadlandırılır. Tatlı kaşığıyla buza "çat çat" diye vur vura yenilir.”

Kızlar neredeyse her gün dondurma istiyorlar. Çocukları da katarak birlikte evde kendi yöntemlerimle bana babaannemin karsambacını anımsatan buzlu dondurma yapıyoruz. Çok hızlı ve kolay yapılan bu soğuk tatlıyı eminim çocuklar kadar siz de seveceksiniz. Şekersiz yaptığım tarifler tatlı sevenlere hafif gelebilir ancak çocuklar için meyve özü yerine tam meyveyi de içerdiği için ideal olduğunu düşünüyorum.

Kap olarak çelik bir kase, derin çelik tepsi, silikon top kek kalıbı ya da bizim gibi silikon çubuklu dondurma kalıpları kullanabilirsiniz.

Karıştırma kabına kesilmiş meyvelerinizi koyun. Üzerine meyvenin şeker oranına göre bal, cinsine göre iki kaşık yoğurt ekleyin. Rondo ile parçalayın ve dondurma kalıbınıza dökün. Buzlukta dondurun.

Canımız ne çekerse, o anda elimizde hangi meyveler varsa dondurmamız her seferinde farklı oluyor. Evde kızlar tarafından beğenilen tatlar şöyle:

Karpuz-şeftali-bal
Şeftali-elma
Muz-yoğurt-bal-tarçın
Şeftali-yoğurt-bal
Böğürtlen-yoğurt-bal

İster ısırarak yesinler, ister bıçakla kar püresi haline getirerek sunun, her türlü hoşlarına gidiyor. Kızlarım yanında mutlaka yudum yudum su içiyorlar çünkü ağzı donduruyor. Bir de sonunda suyu buzla karıştırıp oyun yapıyorlar.

Bu basit tarifi evde çocuklarınızı da katarak yaparsanız dondurmayı kendileri yaptıkları için çok gururlanacaklar. Siz meyveleri kesin, onlar yoğurt, bal koysun, rondonun düğmesine bassın, kaba boşaltsınlar.

Hepinize afiyet olsun :P

1 yorum:

  1. Benim dondurma tarifimide bakmalısın.
    Derken bulamadım. hadi yazayım, süt kaymağı, azıcık şeker yada bal ve mevsim meyvesi, hoop buzluğa.
    Ellerine sağlık, böylece dışarıda o 50 krs ne idüğü belirsiz kremaları yemezler.


    Doğal anne Çiğdem

    YanıtlaSil