www.hadihamyap.com |
Çok uzun süredir evde rafine şekerli tatlı pişirmiyorum.
Genelde eğer kek yapacaksam içine elma, havuç rendesi, portakal suyu, hurma
şurubu (evde hazırlanmış), pekmez, kuru meyveler ve kuruyemişler katıyorum.
Eğer sütlü tatlı yapacaksam sade şekersiz olarak
pişiriyorum. Üstüne sonradan bal ve tarçınla tatlandırıyoruz. Bir de tabii çiğ
pudinglerim var, avokado ve keçiboynuzu tozu ve muz ile yaptığım. Ancak bir
doğumgünü olduğu zaman herkesin yemesi açısından doğumgünü pastasını pekmezli
pişiriyorum. Yine şekersiz.
Bu sefer küçük kızımın doğum günü yaklaşıyor. Nasıl hazırlık
yapayım? Hepsine yetişemiyorum... Evde hep doğal ve organik malzemelerden
yapmaya çalışıyorum.. Dışarıdan aldıklarıma da nasıl güvenirim... derken
imdadıma hadihamyap yetişti.
Siteyi ilk olarak facebook Doğal Anneyim
grubumda paylaşan sevgili Filiz Morkoç’tan duydum. Filiz Morkoç ve arkadaşı
Dalya Saftekin Çalışkan birlikte “Kendi çocuklarımıza yedirmeyeceğimiz
hiçbir gıdayı satmıyoruz” diyerek yola çıkmışlar. Titiz anneler olarak kendi
elleriyle temiz tarım ürünleri ve organik malzemelerden doğal, sağlıklı ve
lezzetli atıştırmalıklar yapmaya başlamışlar. Başladıkları bu işte organik ve
doğal üreticilerden GDOsuz, kimyasal gübresiz, yerli tohumdan üretilmiş
malzemeler tedarik ediyorlar. Diyorlar ki “Çünkü çocuğunuzun aldığı gıdalar, kişiliğini ve
düşüncelerini de etkiler. Yani sizin kalsiyum deposu sandığınız hazır meyveli
bir yoğurt, çocuğunuzu huysuz, söz dinlemez, hiperaktif yapabilir…GDO’lu
mısır şurubuyla yapılmış, içine koruyucu maddeler katılmış bir kek, çocuğunuzun
zeka gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.”
Filiz, Emre ve Erdem |
Dalya ve Ceylin |
Ben doğumgünü için tuzlulardan ve granolalardan seçeceğim.
Ancak şeker sevenler için de tatlı kurabiyeler ve kekleri var. Şeker konusu pek
çok profesör tarafından açıkça zehirle eş değer olarak anlatılıyor. Benim bu
konuda beslenme kitaplarından okuduklarıma göre şekerin başta glikoz formu
vücut hücrelerimiz tarafından asıl enerji kaynağı olarak kullanılıyor. Esasen
meyveci ve sebze yemesi gereken otobur bir genetik yapımız var. Sıcak
ülkelerden soğuk ülkelere da göçün de etkisiyle tarım ile birlikte o
topraklarda yetişen tahıl ve hayvansal gıdalar yenmeye başlanıyor. Her ne kadar
şekerden uzak kalmaya çalışıp adaptasyonlarla yerine alternatif enerji
kaynakları bulsak da damağımız ihtiyaç duyulan şekeri arıyor. Ben şekerin doğal
yollardan kimyasal işlem görmemiş besinlerden alınması gerektiğini düşünüyorum.
Bu da taze meyve, bal, pekmez demek oluyor. Rafine beyaz şeker üretilirken
doğal olmayan kimyasallar işe karışıyor. Beslenmemizde arada ev dışında
kaçamaklar olsa da bu şekilde ağırlıklı beyaz şekersiz bir düzenimiz var.
Doğumgünlerimize gelen çocuklar her sene şekersiz pekmezli
pastamızı, tuzlu ikramlarımızı yiyor ve doğal meyve sularımızı içiyorlar. Bu
seneki partimiz için Hadihamyap’tan beğendiğim bazı tuzlular aşağıda :)
Glutensiz ve kazeinsiz kuruyemiş granolaları |
Patatesli tuzlu kek |
Bu peynirli poğaça ama sebzeli poğaça da yapabiliyorlar |
Nefis susamlı simit |
Çörek otlu tuzlu kurabiye toplar |
Filiz ve Dalya hanım mutfaklarındaki kuralları sitelerinde çok
güzel yazmışlar. Her annenin mutfağında uygulaması gerekli diye düşünerek
burada paylaşmak istiyorum. Benim mutfağımda da bu kurallar uzun süredir
geçerli. Şeker maddesi eksik olarak...
“Mutfaklarımızda;
DAİMA
DAİMA
Yerli üreticiler tarafından
mevsiminde yetiştirilen temiz meyve ve sebzeler,
- Halis sızma zeytinyağı ve tereyağ,
- Kaliteli, gerçek süt ve süt ürünleri, ev yapımı yoğurt,
- Serbest dolaşan organik tavuk yumurtası (yerli üretici),
- Zengin ve doğal un karışımları (Tam buğday unu, yulaf unu, mısır unu, çavdar unu vb),
- Mevsiminde alınıp ev yapımı tekniklerle işlenmiş/dondurulmuş meyve ve sebzeler (şeftali, vişne, bezelye vb),
- Almanya'dan getirttiğimiz organik tarımla yetiştirilmiş, rafine edilmemiş ve beyazlatılmamış ham şeker kamışından üretilen şeker(*),
- Kaya tuzu
kullanıyoruz...
(*) Hadihamyap.com olarak şeker konusundaki tercihimizi niçin bu şekilde kullandığımızı ünlü onkolog Prof.Dr.Erkan Topuz'un ağzından okumak için "Rafine şeker zehir, doğal şeker şifa" başlıklı bu yazıyı öneriyoruz.
Hadihamyap ürünlerimiz için Almanya'dan temin ettiğimiz organik tarımla yetiştirilmiş, rafine edilmemiş ve beyazlatılmamış şeker kamışından üretilen şeker için şu linki inceleyebilirsiniz.
ASLA
- Margarin ve katı yağ,
- Katkı maddeleri,
- Yapay kıvam vericiler,
- Koruyucu maddeler,
- Yapay lezzet vericiler,
- Yapay aromalar,
- Glikoz, mısır şurubu, suni tatlandırıcı,
- Beyaz rafine şeker,
- Gıda boyası ve suni renklendirici,
- Beyaz rafine un,
- Rafine tuz,
- Soya katkılı peynir ve süt ürünleri,
- Uzun ömürlü pastorize edilmiş süt ve yoğurt,
- Mevsimsiz meyve, sebze
kullanmıyoruz...”
Sipariş üzerine ürünlerin hazırlandığı Hadihamyap’ı
aşağıdaki kontaklarından takip edebilirsiniz. Ürünleri kargo ile İstanbul içi
ve dışına da gönderiyorlar.
Facebook: www.facebook.com/Hadihamyap
Twitter ve instagram: @hadihamyap
Mail adresi: siparis@hadihamyap.com
Her türlü sorunuz için:
Dalya Saftekin Çalışkan - 0532 347 31 37
Filiz Morkoç - 0533 241 80 11
Cig pudinge sadece avokado, keciboynuzu tozu ve muz mu koyuyorsunuz? Ben avokado, bal ve kakao ile yapiyorum; sizinki de degisik gorundu, deneyecegim. Baska bu tur tarifleriniz varsa yazar misiniz? Tesekkurler
YanıtlaSilçok güzel bir yazı olmuş, bilgiler için teşekkürler..
YanıtlaSilpeki keklerde ya da kurabiyelerde kullanılan pekmez ya da bal fırına girince zararlı oluyor diyorlar, siz ne şekilde kullanıyorsunuz? bu tip tarifleriniz olsa ya da var mı sitenizde? (varsa da ben göremediysem kusura bakmayın, yeniyim sitenizde) bende şekeri tamamen hayatımızdan çıkarmak istiyorum ama her şeyde yapamıyorum malesef:(
Evet ilk sadece muzsuz pekmez katarak yapiyorum buyuk kizim muz sevmiyor. Sonra da muzlari atiyorum kakao kullanmiyorum uyarici etkisi yuksek diye. Keçiboynuzunu daha besleyici buluyorum. Bazi basit tariflerim @dogalanneyim instagram hesabimda oradan bakabilirsin :) bloga koymaya vakit olmuyor. Sevgiler.
YanıtlaSil