24 Şubat 2013 Pazar

Öksürük ve gribe karşı süper ballı karışım



İkinci bir reçete olarak, öksürük varsa ve gribi iki günde ayağa kaldırmak isterseniz Nerolinn’in sahibi sevgili arkadaşım Emine Koçer’in tarifi en son denediğim macunu size tavsiye ediyorum. Dilerseniz içeriğindeki bitkileri organik olarak Nerolinn’den temin edebilirsiniz. Bu karışımı evde yapıp iki kızımda denedim. Gribi ve öksürüğü hızlıca toparladılar.

Malzemeler:
İyi bir doğal organik balın içine koymak üzere bunları hazırlayın. Balın nasıl olması gerektiği için önceki bloguma bakabilirsiniz.
1 birim olarak:
hatmiçiçeği
ısırgan
kuşburnu
kurutulmuş elma
kurutulmuş portakal kabuğu (başka kuru meyveler de olur)
toz tarçın
toz karanfil
toz zerdeçal (kuvvetli olduğu için hamilelerin, emziren annelerin ve 1 yaşından ufak katı beslenmeye geçmemiş çocukların kullanımı tavsiye edilmiyor)

daha yoğun miktarda:
gül
nane
zencefil tozu
ıhlamur

daha az miktarda (kuvvetli olduklarından ufak çocuklarda miktar az tutulmalı):
ekinezya
adaçayı
kekik

Macunun yapılışı:
-Toz haline olmayanları kahve çekme makinasında toz haline getirin.
-Hepsini ufak bir tencereye koyup üzerine bal ekleyin.
-Balı çok az hafifçe kendini salacak şekilde karıştırarak ısıtın, hemen ateşten alın. Soğumaya bırakın. Bitkiler ısı sayesinde bal ile daha iyi özleşecekler.
-İkinci gün tekrar karışımı bal çok az hafifçe kendini salacak şekilde karıştırarak ısıtın, hemen ateşten alın. Tekrar soğumaya bırakın.
-Üçüncü gün aynı işlemi tekrarlayın.

Normalde üç gün demlenmesi gerekir. Eğer vaktiniz yoksa aynı gün içinde bal iyice soğuyunca işlemi tekrarlayabilirsiniz. Bitkiler ne kadar beklerse bal ile özleşerek karışımı daha etkili yapacaktır. Balı en son bir kavanoza koyarak 1 aya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.

Kullanım miktarı:
Hastalık anında sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce bir tatlı kaşığı alabilirsiniz. Yetişkinler bir yemek kaşığı alabilir. 

Not: Bal 1 yaşın altındaki çocuklarda Boutulizm denilen zehirlenme etkisi yaratabileceği için yedirilmemeli diye tavsiye ediliyor. Karışım 1 yaş altı bebeklerde uygulanacaksa tarçın, zencefil, ıhlamur ve meyveler gibi hafif bitkilerle hazırlanabilir ve bebeğe yedirilmez, emziren anne kendisi yiyip faydasını anne sütü yoluyla bebeğine geçirebilir.

3 yorum:

  1. havuçlu ıslak kekinizin tarifini alabilir miyim?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Kek tarifim bu blogumda: http://dogalanneyim.blogspot.com/2012/08/havuclu-kekimi-kaptm-parkta-dogumgunu.html

    YanıtlaSil
  3. paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil