10 Mayıs 2013 Cuma

Dosya: Güneş, yeterli D-vitamini ve doğru beslenme ilişkisi (4)



Her yerde okuyoruz güneşe çıkarken mutlaka güneş yağı sürün diye. Eskiden sadece tatile giderken sürerdik güneş kremini, yazın sokakta, bahçede sürmezdik biz. Aslında her seferinde sürmemek sağlığınız için çok daha faydalı olabilir. 
Neden her dışarı çıktığınızda güneşten korunma yağı kullanmamalısınız?
Dr. Mercola'da okuduğum bilgiye göre güneşe her çıktığımızda UVA ve UVB ışınlarından yüksek koruma içeren kremleri sürmek ihtiyacımız olan D-vitaminini yeterince almamızı engeller.

D-vitamin neden bu kadar önemli?
-Kan dolaşım sisteminizi destekler,
-Kas gücünüzü artırır,
-Sağlıklı böbrek fonksiyonunu destekler,
-Sağlıklı dişleri destekler,
-Kemiklerinizi kuvvetli ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur,
-Normal kan basınç değerlerini oluşturmaya yardımcı olur,
-Sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekler,
-Kanser riskini düşürür.
Yeterli miktar güneş ışığı aldığımızı nasıl anlarız?

Doğru miktarda güneş ışınlarına maruz kalmak kanser riskini azaltırken, kullanılan güneşten koruyucu kremler bunu artırıyor. (Bknz.)

Uygun miktar doğal güneş ışınına maruz kaldığınızı eğer açık ten renkliyseniz cildinizin çok hafif pembeleşmesinden anlayabilirsiniz. Artık güneşin ışınlarından uzaklaşma vakti gelmiş oluyor. Bu noktayı aştıktan sonra artık cildiniz daha fazla D-vitamini üretmez ve güneş yanığı oluşmaya başlar. Bu da sağlığınız için hiç de iyi değildir.

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için nasıl beslenmeliyiz?
Cildimizi dışarıdan koruduğumuz kadar içeriden de doğru besinlerle beslersek güneşin zararlı UVA ışınlarından tam bir korunma sağlayabiliriz. Bunun için doğal antioksidanlardan zengin sağlıklı bir beslenme şekli, taze, çiğ, endüstriyel işlem görmemiş, tüm besin değerleri bozulmamış gıdalar içermelidir. Sağlıklı bir beslenmeden gelen omega-6 ve omega-3 yağları cildinizde iyi bir koruma bariyeri oluşturur. Taze, çiğ sebzeler vücudunuza çok kuvvetli antioksidanlar sağlar. Bunlar da güneşin zararlı ışınları sonucu oluşan yanık ve kansere yol açabilen serbest radikallerle savaşırlar.

Yeni keşfedilen bir karotenoid olan astaksantin (astaxanthin) de, derinin güneşin zararlarından cildi koruyor ve cildin yaşlanmasını azaltıyor. (Bknz.)
Astaksantin, UV ışınına maruz kalan deniz yosunundan elde ediliyor. Yosun kendini korumak için bu kırmızı renkli pigmenti yapıyor. Üç hafta boyunca günde 4mg alındığında dokularda biriken astaksantin güneşin zararlı UV radyasyonunun cildinizi kızartabilme süresini belirgin bir şekilde uzatıyor. (Bknz.)
Zararlı kimyasallar içermeyen güvenilir bir güneş yağı ile ilgili size bir sonraki blogumda bilgi vereceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder