22 Nisan 2016 Cuma

Permakültür, doğal tarım ve Aklın Ekolojisi Semineri




Çocuklarımıza bu hayatta gelecekleri için en önemli öğretmemiz gereken şey nedir? Okumak mı? Yazmak mı? Nasıl para kazanacağını mı öğretmek? Doğru para harcamasını mı? Yemek pişirmeyi mi? Bana kalırsa gelecekteki en önemli şey doğal ve sağlıklı kaynaklardan yiyecek bulmak olacak. Bunun için çocuklarımıza öğretebileceğimiz en önemli şey “kendi yiyeceğini doğal bir ortamda, ekolojik olarak nasıl yetiştireceğidir” diye düşünüyorum.

Unutmayalım Kendi yiyeceğini yetiştirmek para basmak gibidir.

Eskiden daha fazla insan köylerde yaşarken, şehir hayatına bu kadar özenme yokken, herkes için kendi bahçesini ekmek, ailenin ihtiyacı olan gıdayı yetiştirmek doğal sayılıyordu. Şimdi köyü olmayan, şehirde büyümüş bir anne ve babanın çocuğu olarak, köyünden ailesinden doğal gıdaları temin edenlere özenerek bakıyorum. Eminim buna özenen, doğal olanın peşinde olan tek kişi ben değilim. Arkadaşlarımdan birkaç aile şehirden göçüp kendine bir köy bulup yerleşti bile.

İlk başta insanın bir arayışta olması gerek, bir şeyler yapma arayışında.
Bulduğu cevap doğa ise her şey olur zaten. 

Kısa bir süredir topraktan kendi domates ve salatalığımı yetiştirmeyi öğrenmeye çalışıyorum. Bahçecilikte emekleme devresinde sayılırım. Ancak okuduğum Masanobu Fukuoka’nın “Ekin Sapı Devrimi” kitabı etkisiyle bunu nasıl doğanın halledeceği şekilde yaparım diye kafa patlatmaya başladım. Hatta kısa bir süre önce Fukuoka yöntemiyle gübresiz, ilaçsız, sürmesiz tarım yapan Üç Elma Doğal Tarım çiftliği hakkında yazmıştım. Diğer taraftan permakültür diye bir tanımı bir kaç senedir duyuyorum. Sürdürülebilir kültür anlamına gelen “Permanence+Culture” kısaltması olan permakültür hakkındaki açıklama şöyle:

“Permakültür, insanoğlunun sürdürülebilir bir şekilde yaşayabilmek adına gereksinimlerini temin edebilmesi ve içinde bulunduğu çevreyi zenginleştirebilmesine yönelik tasarımlar gerçekleştiren bir tasarım bilimidir. Dolayısıyla, permakültür ilkeleri insanlığın ayak izini, en zararlı ayak izi olmaktan çıkarıp yeryüzündeki en faydalı ayak izine dönüştürmektedir.”

Permakültür, etik temelli, sürdürülebilir yaşam yerleşkeleri tasarımı bilimi olarak tanımlanıyor. Temelinde 3 etik prensibi var:

1-Doğayı Gözet
2-İnsanı Gözet
3-Elde ettiğin getiri her ne ise ilk iki ilkeye vakfet.

Permakültürün kurucusu Bill Mollison'a göre "Permakültürün %65'i sosyal permakültür. Ne kadar ekolojik, ala bir sistem kurarsan kur, insan ilişkilerini eksik bırakırsan oradaki tasarımı oturtmaz, ağlarını örmezsen yaptıkların hiç bir işe yaramaz."

Permakültür hakkındaki online mecralarda gönüllüler tarafından çevirilerin konulduğu etkili ve kapsamlı bir kaynak permakulturplatformu.org. Basılı olarak da Permakültüre Giriş ve Permakültürle ilgili çeşitli kitaplar bu linkte mevcut.

Permakültürcüler ayrıca marmaric.org ve istanbulpermakulturkolektifi.org üstünden aktif çalışıyorlar. İstanbul Beykoz'da permakamp çocuklarıyla birlikte permakültürü deneyimlemek isteyen ailelere açık bşr toplum destekli tarım projesi.

Ünlü permakültür tasarımcısı Geoff Lawton’in sitesinden ücretsiz üyelik yaparak izlenebilen 40’dan fazla İngilizce permakültür videosunda en kurak, en sıcak, en soğuk iklimlere uygun bitki yetiştirme ve toprak geliştirme çözümleri gerçekten bir harika.

Buğday Derneği'nin aylık yayınları hap bilgiler içeriyor.

Bunun dışında Sinek Sekiz'in ekoloji ile ilgiliyayınları bu felsefenin oturması açısından çok güzel.

Doğrudan permakültür ve organik tarımla ilgili deneyim kazanmak isteyenler için TaTuTaçiftlikleri çok uygun, gezen arkadaşlarım var. Çocuklarım için sütünü uzun yıllardır tükettiğimiz Aysun The Sütçü’nün Gündönümü Çiftliği de konaklamalı gönüllüleri kabul eden yerlerden biri.

Buğday derneğinin düzenlediği Açık Radyo üzerinden yapılan bir radyo yayını var.

Yeryüzü derneği ise özellikle şehirlerde yaşayan insanlara eğitimler vererek, Kent bahçeleri projesi kapsamında ücretsiz yerli tohum ve fide dağıtımı yapıyor. Bu sene okulumuzun bahçesi için de başvurduk bu projeye.


Bunların dışında facebookda evde kompost yapım hakkında bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı farklı gruplar mevcut. UlusalTohum Takas Merkezi grubunda hem görüşler paylaşılıyor, sorular soruluyor, hem de Tohum Takası yapılıyor.

Bunlar dışında da BelenTepe Permakültür Çiftliği’nin permakültür ve doğal yapı paylaşımları çok açıklayıcı.

Permakültür, ekoloji ve doğal tarım hakkında çeşitli kurslar da düzenleniyor. Yakın zamanda Mayıs ayı başında Bodrum Gümüşlük’te Emet Değirmenci tarafından bir ekoloji kursu düzenlenecek. 12-21 Mayıs 2016 tarihlerinde düzenlenecek “Aklın Ekolojisi ve Ekolojik Yaşam Uygulamaları” isimli bu kurs bir Permakültür kursu değil. Permakültür eğitimi almamış olanlar gelip yeni bir bakış açısı kazanıp, pratik uygulamalara başlayabilecekler. Öyle ki Permakültür eğitimi almış olanlar da gelip yeni şeyler öğrenebilecekler. Programı inceleyince çok beğendim, sizinle de paylaşmak istedi. Vaktimi ayarlayıp bu kursa katılmayı çok isterdim. Umarım ileride bir zaman çocuklarım biraz daha büyüyünce katılacağım. Bu konularla ilgilenen anne, babalar ve gençler için etkinlik programı şöyle:

Program bilgileri aşağıda yer alıyor. Etkinlik programı son hali için buraya bakabilirsiniz.


*******************************************
Aklın Ekolojisi ve Ekolojik Yaşam Uygulamaları Semineri

12 - 21 Mayıs 2016

Küresel iklim değişimi; sel felaketleri, kuraklık çölleşme gibi etkilerle ekosistem ve canlılar üzerinde yıkıcı etkilerini sürdürüyor.  Bu durum  sosyal, ekonomik, kültürel  alanlara  kıtlık senaryoları olarak yansımaktadır.  Tüketim toplumu odaklı yönetimler ise  tüm bunları fırsat olarak değerlendiriyor.

Doğa ve insan eliyle yaratılan bu etkileri ekolojik akıl* (ecology of mind)  ile toplumsal temelde çözebiliriz. Çözüme insanın  kendisinden, kendi ortamından, kendi yerelinden başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Sorumluluğu ise ekosistemsel bir bütünlük olarak ele almak gerektiğine inanıyoruz.

Ekolojik yaşam biçiminde bir sistemin çıktısı öteki sistemin girdisi olarak görülür. Bu da sorumlu ve sağ duyulu tüketimi gerektirir. Günümüz insanı ürettiğinin 4 katını tüketiyor. Tüm bunlar düşünce biçimimizden günlük yaşam pratiklerimize kadar alışkanlıklarımızı değiştirmekle mümkün!

Kırda ya da kentte yaşam alanlarınıza dair atacağınız ekolojik  adımlarla ekoloji felsefesini ve  ilkelerini anlayabilir yaşamınızda paradigma değişikliği yapabilirsiniz.  Böylece sade ve yalın bir yaşama adım atmanın dinginliğini yaşayabilirsiniz.

Gelin tüketim toplumunun pasif bir elamanı olup karamsar gelecek senaryolarının parçası olmak yerine ekolojik  ve toplumsal  geleceğimizin mimarı olalım!

8 günlük bu kursta ekolojik yaşam felsefesinden, gelecek senaryolarına kadar bir dizi interaktif grup çalışmasının katılımcısı olacak, kollektif grup çalışmalarını da içeren programımızla kendiniz, aileniz ve topluluğunuza ilişkin ip uçları yakalamanın heyecanını duyacaksınız.

Aklın Ekolojisi ve Ekolojik Yaşam Uygulamaları programı iki bölümden oluşmaktadır.

I. Bölüm:
 EKOLOJİ ve EKOLOJİK GELECEGİMİZ

12 Mayıs Perşembe - Aklın Ekolojisi*

- Ekoloji ve Ekosistem nedir? Dünya’da ve Türkiye'de Ekoloji’nin güncel durumu ve örnekler,
- Ekolojik yaşam kalitesi ve ihtiyaçlar hiyerarşisi,
- Sınır Etkisi ve Ekotonlar,
- Kent Ekolojisi,
- Kurak ve sulak ekosistemlerin özellikleri,

Grup Çalışması: Kuramsal sulak ya da kurak bir ekosistem birimi oluşturmak.

13 Mayıs Cuma - Ekolojik Sosyal Oluşumlar ve Yaşam 

- Ekolojinin toplumsal yönü,
- Ekolojik Ayak İzi'ni azaltma pratikleri,
- Kaybolan yaşam alanları ve iklim sığınmacıları,

Grup Çalışması: Ayrıcalık oyunu

14 Mayıs Cumartesi - Gelecek senaryoları ve ekotopyalar

- Ekotopya nedir?
- Büyümeme! (Degrowth)
- Çöküş mü? Yeniden kurma mı?
- Uygun Teknolojiler  

Grup Çalışması: Gelecek senaryonuz üzerine  bir yaşam alanı tanımlama

15 Mayıs Pazar - Yerellik ve Küçük Ölçek Neden Önemli? 

- Biyo Bölgesel ekosistemler neden önemli
- Kamusal Alanların Önemi
- Dünya’dan kollektif yenebilir kent peyzajları
- Desantralizasyon (Uygun Teknolojiler)  ve Yerellik

Grup Çalışması: Yerel tatlar üzerine Akademi toprak fırınında doğadan toplayacağımız yabani gıdaları da içeren bir TAT uygulaması

AKŞAM değişik tatları deneyerek birlikteliğimizi KUTLAMA!            

SERBEST ZAMAN – 16 ve 17 Mayıs (Pazartesi-Salı): Birlikte zaman geçirmek isteyenler için ekolojik gözleme dayalı seçenekler sunulacaktır.


II. Bölüm:
EKOLOJİK YAŞAM TEMELLERİ ve UYGULAMALARI 


18  Mayıs Çarşamba - TOPRAK, BİTKİ ve SU

- Toprak ve bileşenlerini tanıma
- Toprak iyileştirme yöntemleri
- Entegre zararlı yönetimi
- Arazi yönetiminde su      

ARAZİ’de UYGULAMA: Akdeniz ikliminde yangın bariyeri örneğiyle eko restorasyon modellemesi

19  Mayıs Perşembe  - BİYOLOJİK ATIKTAN, YENEBİLİR PEYZAJA (Edible Landscaping) 

- Biyolojik atıkların yönetimi
- Kompost nedir?
- Kompost yöntemleri
- Bokaşi kompostunun yararları

UYGULAMA: Bokaşi kompostu yapımı

20 Mayıs Cuma -  GIDA ORMANI (Food Forest) ve ORMANSAL EKO-SİSTEMLER (Agro foresty)

- İklim stratejileri
- Ardıllığı (Succession) tanıma
- Dinamik akümülatörler
- Kardeş Bitkiler (Guild) konsepti
- Ekolojik öğelere göre konumlandırma
- Önceliklere göre bütçeleme

UYGULAMA: Akademi meyvalığında yenebilir bitki ağaç kardeşliği (guild) tekniği

21 Mayıs Cumartesi - ÇİFTLİKTEN MASAYA

- Yerel çiftçini tanı aidiyet hisset
- Organik ötesi üretim (Kollektif Birlikler ve Toplum Destekli Tarım)
- Yerel pazar ve Bodrum Üretici Pazarı deneyim paylaşımı  (Sunum: Bodrum Tohum Derneği kollektifi)

KURS  SONU UYGULAMASI: Arzuladığınız bir iklim kuşağında Gıda Ormanı ya da Ormansal Ekosistem tasarlama (kuramsal da olabilir).

Program, gerek pratik gerekse teorik anlamda dünya ekoloji hareketine 20 yıldan fazla emek veren EmetDeğirmenci tarafından hazırlanmıştır. İçerik Organik Arazi Yönetimi ve ekolojik prensiplere dayanmaktadır. Günlük aktiviteler interaktif olup birbirini tamamlayan iki bölüm mevcuttur. Bütünlük açsından 10 günlük süreye katılmanızı öneriyoruz. Ancak vaktiniz sınırlı ise bu yıl birini seçip seneye ikinci bölümü tamamlayabilirsiniz.

Katılım için daha önce herhangi bir kurs almış olmak zorunlu değildir. Konuyla ilgili olmanız yeterlidir. Programda birbirinden öğrenme (collective learning) prensiplerini de önemsediğimizden herkes önceki alt yapısına göre farklı derinlikler yakalayacaktır.

Gümüşlük Akademisi’nde üç yıldır yaptığımız permakültür sertifika programından sonra bu yıldan itibaren ilk kez sunulan bu programa, bahçevanlık, ekoloji ve permakültür kursları alanlar da katılabilir. Eminiz ki farklı noktalarla bilgi ve deneyimleri zenginleşecektir.

Kurs süresi oldukça eğlenceli ve bir o kadar da disiplinli akacak şekilde planlanmıştır.

Kurs sonunda öğrendiklerinizi bütünleştirme açısından bir Gıda Ormanı ya da Tarımsal Yenebilir Orman projenizi sınıfta paylaşmanız beklenmektedir.

Programdan ne öğreneceğim?
-Ekosistem,
-Atıksız yaşam,
-Ekolojinin sosyal boyutu,
-Gıda ormanı/ormansal ekosistem tasarlama, gerçek gıda yetiştirme pratikleri ve prensipleri...
-Toprak, bitki ve bitki kardeşliğini tanıyarak kırda ve kentte ekolojik çözümler geliştirmek.
-Kurs sonunda tasarlayacağınız grup projesi kendinize ailenize ya da topluluğunuza ait bir alana adım atmayı teşvik etmeye yöneliktir. 

ÖNEMLİ NOT: Zorunlu olmamakla birlikte gelirken düşündüğünüz bir proje fikrinin (bahçe meyvalık vb.) veri ve materyallerini beraberinizde getirmeniz ilerde kendi alanınıza adım atmanızı kolaylaştırabilir.

Bu program kimlere yönelik?

-Ekoloji felsefesi ve ekosistem kavramını anlayıp, yaşam biçimini değiştirmek isteyenler,
-Kır ya da kent ortamında toprağı tanıyıp atıksız yaşama adım atmak isteyenler,
-Daha önce benzeri konulara kafa yorup derinleştirmek isteyenler,
-Tüketim toplumunun esiri değil, kendine yeterli yaşamın parçası olmak isteyenler,
-Yenebilir peyzaj örnekleri oluşturmak isteyenler,

Öğretim kolaylaştırıcısı (Learning Facilitator) Emet Değirmenci hakkkında daha fazla bilgi için: https://kendineyeterlitoplum.wordpress.com/emet-degirmenci/

Katılımcılara verilecekler:
-Türkiye’ye özgü en genel azot bağlayıcılar listesi,
-Kardeş bitkiler tablosu
-Dinamik akümülatörler listesi
-Bitkilerde rotasyon nasıl yapılmalı listesi  
Yukarıda belirtilen dökümanlar; çevreye duyarlılık açısından, PDF formatında, elektronik ortamda paylaşılacaktır; arzu edenler, bu dökümanları 25 TL. karşılığında, basılı olarak, Gümüşlük Akademisi Vakfı bez torbası içinde de temin edebilir.

Günlük kurs akışı:
09.00 - 17:30
Öğle yemeği arası  12.00-13:30
Günlük toplam 6 saat.

*Aklın ekolojisi (ekoloji of mind) deyimi biyolog ve antropolojist Gregory Bateson'a aittir.

III. Gümüşlük Akademisi Vakfı Ekolojik Yaşam Uygulamaları Programı,  Mayıs 2015 (video)

-----

*Kurs Ücreti:
I. Bölüm:  Ekoloji ve Ekolojik Gelecegimiz Programı: 475 TL
II. Bölüm: Ekolojik Yaşam Temelleri Ve Uygulamaları Programı: 475 TL
8 günlük program toplam: 820 TL

*Toplam katılımın 15 kişiyi aşması durumunda kurs ücretinde %10, 20 kişi ve üzerinde %20 indirim uygulanacaktır.

*3 kişi ve üstü grup katılımcılarına % 7, öğrencilere %15 ve daha önce Gümüşlük Akademisi’nde ekoloji kursu alanlara %10 indirim uygulanacaktır.


*Kurs ücretine kahvaltı, öğle ve akşam yemeği, aralarda çay – kahve dahildir. (Gümüşlük Akademisi Vakfı mutfağında, akdeniz mutfağına özgü sebze ağırlıklı yemekler yapılır.)

*Kursa son kayıt tarihi: 28 Nisan 2015,

*Kursa katılmak isteyenlerin ön kayıt formunu doldurmaları ve  28 Nisan 2016’ya kadar 200 TL ön ödeme yapmaları gerekmektedir.

*29 Nisan 2016 tarihinden sonra, katılımcıların kişisel nedenlerinden kaynaklanan rezervasyon iptallerinde ödenen kaporalar iade edilmez.

*Ön kayıt formu için tıklayınız!

*Kurs katılımcılarına yürürlükteki konaklama fiyatı üzerinden %20 indirim uygulanacaktır.
*Gümüşlük Akademisi Vakfı’nda konaklama fiyatları için tıklayınız!

Kayıt ve iletişim:
info@gumuslukakademisi.org
Tel +90 (252) 394 43 01
Cep +90 (554) 345 29 91

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder