16 Nisan 2018 Pazartesi

Dr. Serpil POYRAZ ile ORGANİK BEBEK ÜRÜNLERİ ve ŞİFALI KEHRİBAR KOLYELER ÜZERİNE BİR SOHBET

Dr. Serpil Poyraz, Tots&More Kurucusu
Serpil Poyraz ile Zekeriyaköy Çarşısı içinde açtığı organik ve doğa dostu ürünler satan mağazasında tanıştık. Tots&More, organik bebek ürünlerini Zekeriyaköy bölgesine ve İnternet üzerinden tüm Türkiye’ye satan nadir mağazalardan. Nadir diyorum çünkü her ne kadar organik bebek ürünlerine internetten ulaşabilsek de sadece organik bebek ve çocuk ürünü satan mağazalar İstanbul’da parmakla sayılacak kadar az.
Bu sohbetimiz Türkiye organik bebek ürünleri pazarının öncü firmalarından birine sahip Serpil Poyraz’ın doğal annelere önerileri hakkında 😊 İyi okumalar.

Başak Pirtini: Sevgili Serpil hanım, ne güzel bir girişimde bulunmuşsunuz. Ben yıllardır Doğal Anneyim blogumda Türkiye’de doğal, organik ve ekolojik ürün üreten ve satan, özellikle kadın girişimcileri büyük bir takdirle destekliyorum. İlk kitabım “Doğal Annelik Yolunda”da sağlıklı bir yaşam için organik ve ekolojik ürünleri kullanmanın öneminden bahsediyorum. Öncelikle organik ürünler pazarına girişiniz nasıl oldu?

Serpil Poyraz: Geçmiş iş hayatımda şimdi yaptığım işten tamamen farklı bir sektör olan finans sektöründe profesyonel yönetici olarak çalıştım. Geç yaşta anne olunca çocuğuma ben bakmak istedim ve profesyonel iş hayatıma birkaç sene ara verdim. Hamileliğim sürecinde fark ettiğim, organik bebek tekstili konusunda bazı araştırmalar yaptığımda, Türkiye’de bu pazarın hayli geri olduğunu gördüm.  Özellikle giysilerdeki kimyasallar tene geçtiği için tene değen giysilerin bebeklerde ilk iki yıl organik olması gerekiyor. Bunu farkedince organik bebek giysisi işine girmek istedim. 2011 yılında bir şirket kurup Tots&More, marka tescilini gerçekleştirdim. Markamızın adına organik sertifikalı yetkili atölyelerde,  %100 organik pamuktan bebek giysileri ürettirdim. Kızımdan ayrılmamak için önce internetten pazarlamaya başladım.  Fiyatları daha makul bir seviyeye çekerek, organiği herkesin kullanabileceği seviyeye indirmeye çalıştık. Daha geniş kitlelere ulaşmaya çalışıp, organik ürün kullanımı bilincini annelere yaymayı hedefledik. Şu zamanda gezegenimizin içinde bulunduğu toksik durum malum. Şirket bilincimiz bilinçli kaynakları tüketmek ve tükettiği kaynakları yerine koymayı bilmek. Biz karbon ayak izine önem vermek adına organik pamuktan tekstil üretimini yurt dışında yaptırmıyoruz, ülkemizde üretip, adil ticareti önemsiyor, ambalajlarımızı bile organik geri dönüşümlü kâğıttan seçiyoruz.


Bir bahsetmek istediğim konu da, sosyal sorumluluk projesi olarak her yıl kazancımızın yüzde 10’unu çocuklar için faaliyet gösteren kuruluşlara bağışlıyoruz. Geçen sene Koruncuk Vakfı ile Fulden Uras Kelebek çocuklarına bağış yaptık. Çalışmalarınızın tümü çocuklarımız ve yaşadığımız gezegenin geleceği adına kıt kaynakları dikkatli tüketmek bilincini yaygınlaştırmak için.  Markamızın insandan ve doğadan yana bir sevgi markası olmasına çalışıyoruz.


Başak P.: Bu anlattıklarınız tek kelimeyle harika! Peki bunları gerçekleştirirken organik bebek tekstil ürünleri sektöründe nasıl zorluklarla karşılaştınız? Neden organik ürünler halen bu kadar pahalı?

Serpil P.: Sektördeki en büyük sıkıntı organik pamuk piyasasının maliyetinin yüksek olması.  Organik pamuk ekilebilir alanlar çok az, sertifikalandırılan yerlerin yakınında fabrikalar olmayacak, ekilen toprak belli süreler dinlendirilecek gibi pek çok etken var. Üretimde kimyasal kullanılmadığı için, organik pamuğun firesi çok oluyor. Bu da maliyetleri yükseltiyor ve ürünün fiyatına da yansıyor. İkinci en büyük sıkıntı organik ürün fiyatlarının konvansiyonele göre yüksek olması. Bir de ülkemiz insanının ekolojik bilincinin yüksek olmaması durumu var. Diğer yandan organik tekstil ürünleri daha doğal ve sade olduğu için anneler şimdi renkli boyalı ürünleri tercih ediyorlar. Bu anlamda da rekabet biraz sıkıntılı.

organik pamuklu bebek kıyafetleri
Başak P.: Peki organik ürünleri kullanmanın önemi nedir? Pahalı olmasına rağmen neden anneler organik ürünleri tercih etmeye çalışmalılar?

Serpil P.: Anneler bebeklerine organik ürün kullanarak toksik kimyasalların bedendeki birikiminden kaynaklanan alerjileri ve potansiyel hastalıkları önleyebileceklerini bilseler, ilaç kullanmaktan tasarruf edecekler.

Başak P.: Peki anneler baskılı ürünleri tercih ediyor dediniz, organik pamuktan baskılı ürünler de var? Bunlar nasıl doğal mı?

Serpil P.: Evet biz de baskılı organik tekstil ürünleri satıyoruz. Baskılarda doğal kök boyalar kullanılıyor ve organik ürün boyama yetkisi olan atölyelerde baskıları yapılıyor. Anneler bu ürünleri de güvenle kullanabilirler. Tüketicinin şunu bilmesi gerekiyor ki; bir pamuk t-shirt ya da pamuk bir ürün ağırlığının üçte biri oranda kimyasalla işleniyor. Pamuk şu anda üretiminde en fazla kimyasal madde tüketen ürün.  Bundan dolayı bebek kıyafeti alırken iki kere düşünmek gerekiyor!

Organik bebek ürünleri dükkanı Tots&More
Başak P.: Ben mağazanızda satılan bambu ekolojik yemek setlerine bayılıyorum. Her yenidoğana hediye alıyorum. Sizin ürünleriniz arasında en çok tercih edilenleri hangileri? Anneler en çok neyi organik olarak almayı tercih ediyorlar?

Serpil P.: Organik tekstil yanı sıra doğal ve doğa dostu bebek ürünleri, deterjansız yıkama çözümleri, organik anne ve bebek bakım ürünleri, doğa dostu oyuncaklar, deri bebek patikleri, yine doğal kauçuk mama önlükleri, biberonlar, emzikler, bambu bebek bezlerimiz var.

Mineral ve seramik taşlar dolu Ecoegg deterjansız yıkama topları ve bambu bebek bezleri
Serpil P.: Bebek bezi konusu çok önemli. Bezler direk cinsel organlara temas ettiği için, içindeki kimyasalların bezden sızarak alerjiye ve pişiğe yol açtığı, bebeklerin bedenlerinde birikim yaptığı ve bebeklerin yetişkinlik döneminde kısırlık yapabileceği konusunda endişeler var. Özellikle başka organik bebek bezleri gibi plastik doku hissi olmayan, cilt dostu bambu dokusundan yapılmış, alerjik testlerden ve çevre testlerinden geçmiş bambu bezleri tüketiciye sunuyoruz.  Bezi kullandıktan sonra toprağa gömüp çözünmesini de sağlayabiliyorsunuz. Geri dönüşüm klasik bebek bezlerinde hiç olmayan bir özellik ve şehir çöplüğü çevre kirliliğinde en büyük sorunlardan birisi de bu bebek bezleri. 

“Doğal Annelik Yolunda” İMZALI kitabımı da Tots&More mağazasından ürünlerinizle birlikte ya da bu linkten talep edebilirsiniz
Serpil P.: Mağazamızda doğa dostu bambu ipten bebeğin yaşına özel sipariş üstüne yapılan el örgüsü hırka, yelek ve tulumlarımız da var. Mağazamızın ürün çeşitliliği her gün artıyor. Anneler, resimlerini burada gördüğünüz tüm ürünlerimizi www.totsandmore.com.tr internet sitemizden olduğu gibi, 0212 202 50 20 nolu telefon veya 0532 287 19 81 nolu whatsapp hattından da sipariş verebilirler. 

Laboratuvardan sertifikalı kehribar kolyeler
Başak P.: Mağazanıza ilk girdiğimde renk renk, gözalıcı kehribar kolyeleriniz çok dikkatimi çekti. Harika modeller var. Ben de yıllardır çocuklarımda kehribar kolye takıyorum. Bunun hakkında önceden başka paylaşımlarda bulunmuştum ancak sizinle konuştuktan sonra kehribar kolyeler hakkında bilgim çok daha arttı. Kehribar kolyeleri Türkiye’ye ilk getiren firma olduğunuzu biliyorum. Kehribar ve etkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Serpil P.: Tamamen doğanın bize hediyesi kehribar! Fosilleşmiş ağaç reçinesi olan kehribar bebek kolyelerimiz ürünlerimiz arasında en çok ilgiyi görüyor. Kehribarın özellikle Türkiye’deki bebeklerin diş döneminde kullanımı 2011’de bizimle başladı. Kehribar Baltık ülkelerinde asırlardır diş çıkarma yardımcısı olarak görülüyor. Kehribar nasıl rahatlatıyor derseniz, fosilleşmiş ağaç reçinesi olduğu için ağacın içindeki canlı mikroorganizmaları içinde hapsediyor. Sonra bunlar oksijensiz kaldığı için aside dönüşüyor, bu süksinik asit, amber asidi olarak da biliniyor ve bugün ilaç sanayinin en önemli hammaddelerden birisi. Tansiyon ilaçlarında bu etken madde var mesela. Kehribar bunu bize doğal yoldan sağlıyor. Bu asidin en önemli özelliği ağrı kesici doğal bir antibiyotik olması. Süksinik asit 27℃ üstünde aktifleşiyor. Bedene takıldığında kehribarın ısısı 36.6℃ üstüne çıkınca süksinit asit de doğrudan cilt ve dolaşım sistemine nüfuz ediyor. Diş çıkarma döneminde bebeğin ağrısını alarak, ateş olmasını önlüyor. Doğal bir yöntemle bebeğin diş çıkarma sürecini daha rahat atlatmasını sağlıyor. Ama kehribarın tek özeliği bu değil. Bir özelliği de sindirim düzenleme özelliği. Bu özelliği ile de yenidoğan döneminde gaz ve kolik için de kullanılıyor.  Kehribar boğaz, kulak ağrısı, mide yanmaları, enfeksiyonlar, solunum rahatsızlıklarını azaltıcı ve iltihap sökücü, sakinleştirici, spazm giderici, balgam söktürücü etkisiyle de bilinir. Kehribar kullanarak ilaç kullanımınızı azaltabilirsiniz. Yetişkinler de; migren, baş ağrısı, tiroid, guatr, sindirim sistemi rahatsızlıkları, alerji, bronşlarla ilgili sıkıntıları gidermede kehribarı kullanabilirler. Kehribarın negatif elektriği alıp, takanı daha dingin ve pozitif yaptığı da biliniyor.

Dr. Serpil Poyraz bana kehribar kolyelerin özelliklerini anlatıyor
Başak P.: Kehribar gerçekten de çok etkileyici bir doğal taş! Peki kehribar kolyeler nasıl kullanılmalı?

Serpil P.: Kehribar bir taş olmadığından sıcak ve yumuşak bir dokunuşu vardır. Hafif, rahat ve şık bir kolyedir. Kehribar kullanımıyla ilgili iki önemli kural var. İlki, kehribar sıkıntı olan bölgeye yakın durmalı. İkincisi ağrının büyüklüğü ile doğru orantılı ağırlıkta olmalı. Diş için boyuna takılarak kullanılıyor. Kolik için de ayak bileğine dolanıyor. Bir adet kolye alınırsa ilk önce bebek küçükken ayak bileğine takılabilir sonra kolye olarak da yıllarca kullanılabilir. Ten teması sonucu, içindeki şifalı süksinik asit vücut ısısıyla aktive olduğu için, kehribar kolyenin cilde değecek şekilde takılması gerekiyor. 

Değerli taşlar bulunan çeşitli renklerdeki kehribar kolyeler
Başak P.: Sizin sattığınız kehribar kolyeleri diğer kehribar kolyelerden farklı kılan gelen özellikleri nedir?

Serpil P.: Kehribar alırken taşların gerçekliği ve şifası açısından yeni olması çok önemli. Bizim her bir kehribar kolyemiz alanında yetkili resmi kuruluş olan GLT Türkiye Gemoloji Laboravutarına gidiyor ve kolyedeki her bir boncuk laboratuvar ortamında inceleniyor. Ürünün doğal kehribar olduğuna dair ürüne ait özel bir rapor yazılıyor. Her raporun bir referans numarası var ve gemologlar tarafından imzalanmış soğuk damgalı resmi sertifika ile birlikte kehribar kolyeniz size geliyor. Böylelikle siz aldığınız ürünün doğal kehribar olduğuna dair hiçbir şüphe taşımıyorsunuz. GLT’yi arayarak da ürününüz için sertifikadaki rapor numarası ile sorgulama yapabiliyorsunuz. Tots&More olarak size matbaadan basılmış bir sertifika değil, teyit edilebilir kanıta dayalı bir sertifika 
sunuyoruz. 

Başak P.: Kehribar kolyeler ne kadar dayanıyor? Biz 3 yıldır bu kolyelerimizi her gün takıyoruz. Aradan bazı boncuklar kırıldı.

Serpil P.: Kehribar kolyelerin etki süresi devamlı kullanılıyorsa yaklaşık 3 yıl. Takılmaya devam edebilir tabii ancak faydalı asitlerin etkisi çok azalmış oluyor. Kolyelerin yanlışlıkla makineye girip yüksek ısıda yıkanması da etkisini çok hızlı azaltır. Bu durumlarda şifa amacıyla takılacaksa yeni bir kolyenin alınmasını öneriyoruz. 

Zekeriyaköy'de Tots&More Mağazası
Başak P.: Anne ve babalar Tots&More mağazanızdaki organik ürünleri ve kehribar kolyeleri nasıl alabilirler?

Serpil P.: Zekeriyaköy’deki mağazamızı ziyaret ederek ya da www.totsandmore.com.tr web sitemizden online satış ile ya da telefonla sipariş vererek alabilirler. 

Tots&More Dükkan adres: Zekeriyaköy Mah. Zekeriyaköy Çarşı 5. Cad. No:11 L-M Sarıyer

Tel: 0212 202 50 20 – 0532 287 19 81 (WhatsApp)



**************************

**************************
Duygu Şifresi seansları için: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr/p/duygu-sifresi-seans.html



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder