1 Şubat 2014 Cumartesi

4 adımda badem sütü nasıl yapılır? Kuruyemiş sütleri


Badem sütü
Kuruyemiş sütlerini hiç denediniz mi? Susam, badem, kaju, fındık sütlerini yapmayı çok seviyorum. Hem çok kolaylar, hem de çok lezzetli. Ayrıca inek sütü yerine her yerde kullanabilirsiniz.

İnek veya başka bir hayvanın sütünü tüketmek istemiyorsanız veya bunlara karşı alerjisi olan çocuklarınız için laktoz ve kolesterol içermeyen ama kalsiyumu bol bir süt hazırlayabilirsiniz. Kuruyemiş sütleri inek sütü yerine alternatif olarak pek çok vegan anne tarafından kullanılıyor. Burada dikkat etmeniz gereken nokta şeker ve koruyucu maddeler açısından katkısız olması, yani evde kendiniz yapmanız.

Badem sütü magnezyum, selenyum, manganez, kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ve vitamin-e içeriyor. Bu mineraller paratiroid bezine, sağlıklı kemik gelişimine, sindirime, bağışıklık sistemine yardımcı olurken, e-vitamini de yaşlanmayı geciktirici etki gösteriyor. Bademin diğer vitamin mineral değerleri için wikipedia’ya bakabilirsiniz.

Muhteşem bir kalsiyum deposu olan badem 100gramında 264mg kalsiyum içeriyor. Süt alerjisi olanlar, kemik erimesini önlemek için, çiğ beslenme (raw food) kürlerinde süper gıda olarak tüketilebilir. Burada dikkat edilecek nokta tüm çiğ yemişleri yemeden önce en az 8 saat suda bekletmek gerekiyor. Böylece içinde doğal olarak bulunan bitkisel toksinler etkisizleşiyor.

Badem sütü tarifi:

Malzemeler:
1 bardak su bardağı çiğ badem (Datça Bademi)
4 bardak su bardağı içme suyu (2 bardakla daha koyu, 4 bardakla daha az yoğun bir süt olur)
Toz tarçın
Tatlandırmak için bal, pekmez
Sürahi
Tülbent veya beyaz diz altı ince kadın çorabı
Mikser (700Watt gibi yüksek devirli mikserlerde daha pürüzsüz bir süt elde edilebiliyor)
 
Çiğ ve geceden suda bekletilmiş bademler
Çiğ ve süzülmüş şişmiş bademler
1- Bademleri akşamdan suya koyun. (en az 8 saat, 24 saate kadar bekletebilirsiniz)

Soyulmuş suda beklemiş bademler
4 bardak su eklenmiş bademler
2- Sabah bademlerin suyunu süzüp kabukları ile birlikte, içme suyu ile miksere koyup 2 dakika kadar karıştırın.
2dk mikser sonrasında badem sütü
Ben vaktim varsa kabuklarını soyuyorum. Bazı kaynaklarda badem kabukları barsaklarımız için toksik olarak geçiyor.

Not: Bugün wikihow'da gördüm. Bademlerin kabuklarını önceden de soyabilirsiniz. Bunun için çiğ bademi 1 dakika boyunca kaynar suya koyup çıkarmanız gerekiyor. Sonra kabuklarını kenardan sıkınca hızlıca çıkıyorlar. İnatçı kabuklar için kabuğu tırnaklamanız gerekebilir. En yakın zamanda badem sütü yapmadan deneyeceğim.

Badem sütü süzülürken
  3- Sürahinin ağzına koyduğunuz ince tülbente bu karışımı dökün kabuklar ve posa tülbentte kalacak şekilde süzün. Temiz elinizle tülbenti iyice sıkın.
Badem posası
Ben genelde süzgece bir tülbent koyup kaseye süzüyor ve saklayacağım kavanoza aktarıyorum.

Goji Berry ve muzlu badem sütü
4- Yıkadığınız mikserde badem sütünü biraz tarçın, istenirse doğal vanilya, bal ya da pekmez, çikolatalı olması için de bir kaşık keçiboynuzu tozu ile tekrar karıştırın. Resimdeki badem sütünde süper gıdalardan goji berry ve muz var.

Alternatif olarak geceden ıslattığınız kuru hurmaların çekirdeklerini çıkarıp hurmalı shake de yapabilirsiniz. Aynı şekilde muz da eklenebilir. Badem sütünü bir de bir avuç ıspanak ve muz ile gününüze enerjik bir başlangıç yapmak için deneyin!

Badem sütünüz buzdolabında 3 gün tazeliğini korur. Badem posası buzdolabında 2 gün dayanır. Hemen kullanmayacaksanız dondurabilirsiniz.

Badem sütünü kullanabileceğiniz yerler:
Kahve ve çay içerken süt yerine, puding veya yemeklerde, yeşil içeceklerinizde, smoothielerde, dondurma yaparken, krep yaparken kullanabilirsiniz.

Badem posasını kullanabileceğiniz yerler:
Badem helvası, çikolata, kurabiye, kek yaparken, böreklerde peynir yerine, salatalarda kullanabilirsiniz.

Diğer kuruyemiş sütleri:

Her zaman çiğ kuruyemiş veya tohum kullanın.

Eğer susam sütü yapmak isterseniz tarifi aynen badem sütü gibi, geceden ıslattığınız ve yıkadığınız 2 yemek kaşığı çiğ susamı, 3 bardak su ile mikserden geçiriyorsunuz.

Kendir ya da kenevir (hemp seed) sütü için geceden ıslattığınız ve yıkadığınız 2 kaşık kendiri 3 bardak su ile mikserden geçiriyorsunuz.

Kaju sütü yapmak için badem sütü tarifinde kaju kullanabilirsiniz. Kajuları da 4-8 saat suda bekletmek gerekiyor.

Fındık ya da ceviz sütünü de aynı şekilde yapabilirsiniz.

Önemli Not: Yeterli kalsiyum almak için sadece beslenmenizde badem sütüne dayanmayın. Unutmayın ağırlıklı olarak koyu yeşil yapraklı sebzeler her zaman en yüksek kalsiyum miktarını içerir. Beslenmeyle ilgili daha fazla bilgi için www.beslenmebulteni.com'dan Prof. Ahmet Aydın'ın yayınlarını takip edebilirsiniz.

Benim en favori kuruyemiş sütüm badem sütü. Doğal ve ilaçsız bademlerinizi Datça Murat Çiftliği'nden sipariş verebilirsiniz. Ama bir kere denediğim fındık sütünün kokusunu ve tadını unutamıyorum. En yakın zamanda taze fındık elime geçsin hemen deneyeceğim. Peki sizin en favori kuruyemiş sütünüz hangisi?



7 yorum:

  1. Başakçım, bu tarifler harika oldu, hem derli toplu birarada hem de elimizin altında.
    Paylaştığın için çok teşekkürler!
    Bizim oğlanda süt alerjisi tekrar başladı (1 yıldır yoktu, biz de anlamadık), onun için bu akşam badem sütü yapacağım hemen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begenmene sevindim. Süt alerjisi zor bir sey. Süt alerjisi varsa glutene alerji var ki baktirmak lazim yeni dinledim bir seminerde cunku gluten barsaklari bozarak baska proteinlere karsi slerji yaratiyor. Sadece badem sutune degil yesil iceceklere agirlik verin. Instagram hesabimda var bol resimler :) @dogalanneyim sevgiler.

      Sil
  2. Merhaba bende badem, kaju ve ceviz karistirarak sut yapiyorum. Posasi ile limonlu hurmali toplar yapiyorum, cok lezzetli oluyor.
    Agustos sonu ceviz hasat zamani, yas cevizlerle inanilmaz lezzetli sutler yapabilirsiniz.
    paylasim icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
  3. İlk kez badem sütü içiyorum şu anda ve içerken de neymiş diye araştırayım dedim, bloğunuza denk geldim. İnek sütünü çocukluktan beri sevmem, gerekmedikçe içmem. İçemem. Kalsiyum açısından süt içmem önerilince, bunu denemek istedim. Hazır olandan aldım; ama okudum ki yapması çok kolay. Deneyeceğim. Tarif için teşekkürler!
    Deniz (gezginanne)

    YanıtlaSil
  4. Başak hanım çok teşekkürler faydalı bloğunuz ve mükemmel tarifleriniz için. Bahsettiğiniz seminer GAPS semineri miydi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Www.glutensummit.com da dinlemistim. Bloguma ilginize teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  5. Merhaba bademleri beklettigimiz sulari kullanmayacagiz degil mi?

    YanıtlaSil