20 Ocak 2016 Çarşamba

Eğitimin evimizdeki adresi artık KiGaPortal

KiGaPortal aktiviteleri

İkinci kızım doğunca büyük kızımla yaş araları çok yakın olduğu için bir karar vermem gerekiyordu. Ya ikisini de anaokuluna verip işe geri döneceğim, ya da evde kalıp her ikisine bakacaktım. İş hayatını oldum olası sevmediğim için çocuklarıma tam zamanlı anne olarak evde bakma fikri aynı zamanda blog yazmak ve araştırma yapmak bana daha cazip geldi. İlk başta doğal olarak oturduğumuz çevredeki anaokullarını gezdik. Hiç bir okul tam olarak içime sinmedi. Ben de evde kendi becerebildiğim kadarıyla çocuklara okul yaşına kadar ev eğitimi vermeye karar verdim. Resim, el işi, boyama, yemek yapma, yaz kış her gün parka ziyaretler, park arkadaşlarımızla haftalık oyun grupları derken çok da hızlı geçti zaman. Büyük kızım direk ilkokula başladı. Aynı anda 3. bebeğimiz de olduğu için ikinci kızım da 4 yaşında anaokuluna başlamış oldu. Evde yaptığımız aktiviteleri genelde içimden geldiği gibi kendim yarattım taki bir kaç ay önce bir arkadaşım bana KiGaPortal’dan bahsedinceye kadar. Tam da artık ev işlerini bir kenara bırakıp 1 yaşına gelen minik kızımla aktivitelere daha fazla zaman ayırsam diye düşünüyorken bu çok yerinde oldu. Montessori, Reggio Emilio ve Waldorf sistemlerinden evde yapılabilecek malzemelerle 4 dilde binlerce aktivite bulunan bu portal gerçekten çocuklar, ev eğitimi yapmak isteyen anneler, ana sınıfı öğretmenleri için gerçek bir hazine. Benim gibi evde ya da okulda temalı ne yapsam diye konu ve aktivite arayanlar için portalın Türkiye ayağının kurucusu Naciye Çetin’e KiGaPortalı ufak bir söyleşiyle anlatmasını rica ettim.

Merhaba Naciye hanım. Mesleğiniz nedir ve KiGaPortal gibi bir kendin yap eğitim platformunu Türkiye’ye adapte etmek nereden aklınıza geldi?
Portalimize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyorum. Ben de meslek olarak çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanıyım. Çocuk gelişimi ve eğitimi üzerine Türkiye ve yurt dışında yayınlanmış kitaplarım var. Halen de aktif olarak çalışmaktayım. Yurtdışında uygulanan Montessori, Waldorf ve Reggio Emilio tarzı eğitim yaklaşımları Türkiye’deki okullarda henüz yeni yeni yaygınlaşıyor ancak bu konuda yeterli kaynak olmadığını gözlemledim. Yurt dışında bu konuda çalışan KiGaPortal’i tanıdıktan sonra Türkçe portali hayata geçirebileceğimizi düşündüm. Böylece 2015 ikinci yarısında KiGaPortal’i Türkçe olarak açmış olduk. 
midye kabukları ile matematik

KiGaPortal’i diğer online eğitim sitelerinden farklı kılan şey nedir?
KiGaPortal 2003 yılında Avusturya'da bir grup eğitimci, pedagog ve bilgisayar
mühendisleri tarafından geliştirilmiş çok dilli ve uluslararası bir eğitim portalı. İngilizce,
Almanca, İtalyanca ve Türkçe hizmet vermekte. Her üye istediği dili seçerek istediği dilde aktivitelere ulaşabilir. KigaPortal Montessori, Reggio, rehabilitasyon pedagojisi, durum odaklı pedagoji, hareket pedagojisi vb. bir çok eğitim metodunu sentezleyerek aktiviteler geliştirmektedir. Portalde zeka oyunlarından strateji oyunlarına, çalışma sayfalarından proje çalışmalarına hikayelerden kukla oyunlarına kadar zengin seçeneklerle karşılaşırsınız.


KiGaPortal’i destekleyen nasıl bir eğitim kadronuz var?Eğitimler nasıl oluşturuluyor?
Aktiviteler, yurtdışında uzman pedagoglar ve farklı konseptlerle çalışan anaokulları ve ilkokullarda takım çalışması halinde uygulanarak geliştirilmekte. Türkiye’de ise çocuk gelişim ve eğitim uzmanları, öğretmenler ve pedagoglardan oluşan eğitim kadromuz bulunmakta. Yurtdışı menşeili aktiviteler uzman eğitim kadrosu tarafından farklı yaş grubundan Türk çocuklarına göre uyarlanıyor.

Biraz KiGaPortal’in özelliklerinden bahseder misiniz?
Her hafta portalimiz yenileniyor, yeni 3 aktivite müşteriye gidiyor. Sağ üstte yer alan arama motorundan Türkçe sayfamızda 1000 aktiviteye ulaşabilirsiniz. Sırf 360 adet mandala ve 1000 civarında eğitim alanı var. Mandala açısından dünyanın en zengin sayfası diyebilirim. Hepsi tek tek print edilebiliyor. Portalın İngilizce sayfasında da 2000 civarında aktivite var. Bunlardan alınan aktiviteler devamlı Türk geleneklerine göre artırılıyor. Bir kere üye olunduğunda farklı diller ve her şey görülebiliyor. Portalde sunulan aktivitelerdeki malzemeler dükkanlardan temin edebiliyor. Malzemelerin çok amaçlı, uygun fiyata her türlü materyalden olmasına ve evdeki malzemelerin değerlendirilmesine önem veriliyor. 
aktivitelerden örnekler

KiGaPortal’de nasıl aktiviteler bulunuyor?
Aktiviteler geliştirilirken, günlük materyaller ve kolay elde edilen malzemelerle uygulanabilirliğine dikkat edilmekte. Aktiviteler online ortamda okunarak veya print edilerek, oyunlar pvc ile kaplanarak kolayca uygulanabilir. Portalde 1-7 yaş aktiviteleri bulunmaktadır. Her aktivitenin altında uygulanacak yaş grubu yazmakla birlikte 3 yaş aktivitesini çocuğun gelişimine bağlı olarak 2 yaşındaki bir çocuğa da uygulayabilirsiniz. Portalde dil gelişimi, sosyal beceriler, hareket, doğa, çok kültürlülük, sanat etkinlikleri, müzik, matematik, keşfetme ve beslenme konularında proje çalışmaları, eğitici oyunlar ve aile çalışmaları bulunuyor.

KiGaPortal’den anne, baba ve öğretmenler nasıl faydalanabilirler?
Portal’deki aktivitelerden isteyen herkes üye olarak faydalanabilir. Haftalık, aylık aktivite planları yapabilir ve bunların çıktısını alabilirler. Arama motorunu kullanarak istedikleri aktivitenin konu ya da ismini yazarak binlerce aktivite arasından arama yapabilirler. Örneğin arama motoruna montessori yazınca ilgili aktiviteler gelir. Portal haftalık mevsimine uygun temalı aktiviteleri e-bülten olarak üyelerine atıyor. Her ayın da bir teması bulunuyor. Portalın bir başka özelliği de üyelerin iş ilanlarını, konferans, fuar etkinlikleri ilanlarını ve forum alanında eğitim ve pedagojiyle ilgili sorularını paylaşabilmeleri. Portalın üyeler tarafından en çok beğenilen özelliklerinden biri de haftalık e-bülten olarak gönderdiğimiz aktiviteler. Böylece üyelere binlerce aktivite arasından önerilerde bulunarak işlerini kolaylaştırıyoruz.

KiGaPortal’e ilk kez üye olacaklar için nasıl bir fırsat sunuyorsunuz?
Portali denemek isteyenler için ilk 1 hafta ücretsiz üyelik fırsatımız var.
www.kigaportal.com/tr adresine girerek portaldeki yeşil renkli alandaki yaklaşık 10-15 aktiviteyi görebiliyorsunuz. 1 hafta sonra tekrar değişeceği için 30’a yakın aktivite görülmüş oluyor. Ayrıca her hafta portale eklenen 3 yeni aktivite anasayfada yer alıyor ve e-bülten olarak üyelere gönderiliyor. Üyelik ücretlerimiz kaç aylık yaptığınıza göre 15-25TL/ay civarlarında. Üye olup beğendiğiniz her aktiviteyi isterseniz arkadaşlarınıza e-posta olarak gönderebiliyorsunuz. Yeni üyelerimize özellikle çocuk gelişiminde önemli olacak ayak ve ağız kaslarına yönelik oyunlara bakmalarını ve İngilizce sitemizde özellikle henüz Türkçe’ye çevirmediğimiz “lab book” deney çalışmalarını incelemelerini de öneriyorum.

Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim Naciye hanım. Eminim evde çocuklarına eğitim vermek isteyen anne ve babalar KiGaPortal'den çok yararlanacaklar. 
Ben teşekkür ederim. 

KiGaPortal’de yaşlara göre örnek 2-3-4-5 yaş haftalık planlar
2 yaş için haftalık aktivite planı

3 yaş için haftalık aktivite planı
4 yaş için haftalık aktivite planı
5 yaş için haftalık aktivite planı


3 yorum:

  1. Bu yazı sayesinde keşfettim siteyi gercekten çok güzel etkinlikler var hemen üye oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet harika etkinlikler var hepsi de iyi dusunulmus :)

      Sil
  2. yazınızı cok begendim elinize saglık.cok faydalı bir paylasım olmus.ekliyorum sizi. bloguma beklerim sizide. sevgiler.

    YanıtlaSil