Bu sene Melisa’nın 6. yaş günü partisinde her sene olduğu
gibi yine kendim şekersiz, bal ve pekmezle tatlandırılmış pasta yaptım. Evde
pasta yapımı ilk bakışta zor gibi gözükse de içeriğinin süt tozu, margarin,
tatlandırıcılar, yapay katkı maddesi dolu unlar, pastörize yumurta yerine doğal
süt, tereyağı, zeytinyağı, tam buğday unu gibi malzemelerden olması ve tam bir
öğün yerine geçebilmesi açısından çocuklar yediklerinde içim çok rahat oluyor. Çünkü
doğum günlerinde çocuklar sadece pasta yemek istiyorlar.
Doğum günü kutlaması olarak düşününce idealim olan en güzel
kutlama şekli pastayı annenin çocuklarla birlikte yapması, süslemesi, çocukların
yiyebileceği 3-4 çeşit doğal yiyecek, fazla kalabalık olmadan yeterince doğum
günü çocuğunun kendi başına idare edip oyun kurabileceği en fazla 8-10 tane
arkadaş. Hatta yaşına göre arkadaş sayısı. Hediye olarak şimdiye kadar evimizde
yeterince oyuncak olduğu için oyuncak yerine ufak hediyelikler, kıyafet ve
ağırlıklı kitap tercih ettik. Bu sene iki kutlama ve iki pasta hazırladık. Bir
eski mahalle arkadaşları ile her sene olduğu gibi açıkhavada Özgürlük parkında
piknik şeklinde doğumgünü yaptık. İkinci olarak da 1. sınıf arkadaşları ile
evde kutladık. Piknikte gelen misafirler yanlarında şekersiz, tuzlu ufak
ikramlar getirmişlerdi. İçecek olarak çocuklara şekersiz kayısı hoşafı ve su
ikram ettim. Evdeki doğum gününde ise pastamızın yanında taze sıkılmış meyve
suyu, kısır, ıspanaklı börek ve yeşil salata vardı. Gelen çocuklara kurşun
kalem ve balon hediye ettik. Geçen sene de ufak okuma kitapları vermiştik. Tüm
bunlardaki hedefim herşeyin sade bir şekilde olması, çocuğun da kutlama
hazırlarına pasta yapımından, evin süslemesine, arkadaş hediyelerini hazırlamaya
katılabilmesi. En önemlisi çocuğun azla yetinmeyi ve mutlu olmayı bilmesi çünkü
büyük şehirlerde çocukların parti beklentileri farketmeden biz ebeveynler
tarafından çok yüksek seviyelere çekilebiliyor.
Her sene doğumgünlerinde çocuklara soruyorum “pastayı ne
şekilde ve neli yapayım?” diye ona göre şekillendiriyorum ya da en üst resmi öyle
oluşturuyorum. Aşağıda resimleri olan havuçlu şekersiz pasta tarifimi bu blogdan bulabilirsiniz. Melisa’nın 6. yaşı için yaptığım doğumgünü pastasını 3 kat
pandispanya keki arasına krema ve meyve koyup, üstüne de yine krema ve
kuruyemişlerle süsledim. Resmini ve tarifini aşağıda paylaşıyorum.
Şimdiye kadar denediğim organik, şekersiz pastalarımın
resimleri şöyle:
Çilekli pandispanyalı pasta |
Havuçlu kekli kelebek pasta
|
Havuçlu kekli fotoğraf makinası pasta
|
Havuçlu kekli kuruyemiş 3 yaş süslemeli pasta
|
Havuçlu kekli ev şeklinde kuruyemiş süslemeli pasta
|
Pandispanyalı Hello Kitty pasta
|
Pandispanyalı kalp süslemeli pasta
|
Pandispanyalı kalp süslemeli pasta ve pastanın bir
böğürtlenli ara katı
|
Havuçlu keki bir kere pişirip kabarınca ortadan kesiyorum.
Pandispanyaları ise daha az kabardığı için tek kat kullanıyorum. Kaç kat
istersem o kadar pandispanya pişiriyorum. En son kalp desenli pastalar için 3
kat pandispanya arasına yıldızlı olanda muz ve ceviz, 6 yazanda ise donmuş
vişne ve böğürtlen kullandım. Her kat pandispanyayı pişirdikten sonra 1 dolu kaşık
pekmezli yarım-bir bardak kadar suyla ıslatıyorum.
Sade pandispanya tarifi
4 yumurta
Yarım çay bardağı hurma şurubu/keçiboynuzu pekmezi
4 Türk kahvesi fincanı organik tam buğday unu (1 fincanını
keçiboynuzu tozu koyunca çikolatalı kek gibi oluyor)
2 yemek kaşığı sıvı yağ (soğuk sıkım zeytinyağı)
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu veya karbonat
Yapılışı:
*Yumurta aklarını cam kasede krem şanti kıvamına gelinceye
kadar çırpın. Hurma şurubunu ekleyin.
*Yumurta sarılarını kaynar su ve sıvı yağ ile çırpın.
Aklarıyla birleştirin, bunu yaparken mikser değil, çırpma teli ya da tahta
kaşık kullanın.
*Toz malzemeleri ekleyin. Hepsini tahta kaşıkla karıştırın.
*Yağlanmış (zeytinyağı/tereyağı), unlanmış kalıpta, önceden
ısıtılmış 180 derece fırında 40-45dk kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Benim
evdeki turbo fırınımda 160 derecede 10 dakikada pişiyor, fırından koku geldiği
anda kürdanla kontrol edin mutlaka.
*Kek soğuyunca krema sürmeden önce hurma şurubunu/pekmezi
sulandırarak keki ıslatın, taze meyve suyu da olur.
Krema:
5 su bardağı süt (yaklaşık 1.5litre, ben sütçümden aldığım
sütü kullanıyorum)
4 yemek kaşığı organik tam buğday unu
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yumurta sarısı (pandispanyalarda yeterince yumurta olduğu
için koymadım)
1 yemek kaşığı tereyağı (ben yaptığım sade yağdan kullandım)
1 çay kaşığı vanilya (ya da vanilya çubuğundan bıçak ucuyla
sıyırarak koyun)
Tatlandırmak için yeterince bal (ben bir yaklaşık çay
bardağı kadar bal koydum)
Yapılışı:
*Un, nişasta ile sütü muhallebi kıvamına gelinceye kadar
karıştırarak pişirin.
*Koyulaşında içine tereyağı ve yumurta sarısını ekleyin.
Karıştırın.
*Soğuyunca bal ile tatlandırın.
*3 kat pandispanyalı kek için kremayı yarım miktar daha
fazla yapmanızı öneririm.
*Çikolatalı krema için pişirirken içine keçiboynuzu tozu
atabilir, tatlandırmak için de doğuyunca pekmez kullanabilirsiniz.
Tüm çocuklara ve yiyenlere afiyet olsun!
Not: Bu tarifi benimle paylaşan ve yiyen herkesin
beğenisini almamı sağlayan şekersiz pasta pişirmede becerikli arkadaşım Derya
Karakoçan’a çok teşekkür ediyorum.
Peki siz çocuklarınıza nasıl doğum günleri planlıyorsunuz? Pastanızı nasıl yapıyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum :)
*****************
***************************
Bana ulaşabileceğiniz linkler:
www.BasakPirtini.com
Doğal Annelik ile ilgili:
Doğal Anneyim Blogu: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr
Milliyet Blog: http://blog.milliyet.com.tr/bashico
Facebook Doğal Anneyim Sayfası: www.facebook.com/dogalanneyim
Facebook Doğal Anneyim Grubu: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram: www.instagram.com/dogalanneyim
Twitter: www.twitter.com/dogalanneyim
Youtube Başak Pirtini Kanalı: www.youtube.com/channel/UCRoKVtaVHmA48DsvW6Iid_A
Bilgi için e-posta: dogalanneyim@gmail.com
Enerjik Su ile ilgili:
Enerjik Su websitesi: http://enerjiksu.blogspot.com.tr
Facebook Enerjik Su Sayfası: https://www.facebook.com/enerjiksu/
Bilgi için e-posta: enerjiksu@gmail.com
Doğal yöntemlerle hayvan bakımı ile ilgili:
Bashico Blogu: http://bashico.blogspot.com.tr
Köpekler ve İnsanları Blogu: http://kopeklerveinsanlari.com
Facebook Hayvanlardan Mesajlar Sayfası: https://www.facebook.com/hayvanlardanmesajlar/
Instagram'da Hayvanlardan Mesajlar: www.instagram.com/hayvanlardanmesajlar
Başak Pirtini'den e-posta ile haber almak için e-bültene üyelik:
http://eepurl.com/TeYdX
***************************
Bana ulaşabileceğiniz linkler:
www.BasakPirtini.com
Doğal Annelik ile ilgili:
Doğal Anneyim Blogu: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr
Milliyet Blog: http://blog.milliyet.com.tr/bashico
Facebook Doğal Anneyim Sayfası: www.facebook.com/dogalanneyim
Facebook Doğal Anneyim Grubu: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram: www.instagram.com/dogalanneyim
Twitter: www.twitter.com/dogalanneyim
Youtube Başak Pirtini Kanalı: www.youtube.com/channel/UCRoKVtaVHmA48DsvW6Iid_A
Bilgi için e-posta: dogalanneyim@gmail.com
Enerjik Su ile ilgili:
Enerjik Su websitesi: http://enerjiksu.blogspot.com.tr
Facebook Enerjik Su Sayfası: https://www.facebook.com/enerjiksu/
Bilgi için e-posta: enerjiksu@gmail.com
Doğal yöntemlerle hayvan bakımı ile ilgili:
Bashico Blogu: http://bashico.blogspot.com.tr
Köpekler ve İnsanları Blogu: http://kopeklerveinsanlari.com
Facebook Hayvanlardan Mesajlar Sayfası: https://www.facebook.com/hayvanlardanmesajlar/
Instagram'da Hayvanlardan Mesajlar: www.instagram.com/hayvanlardanmesajlar
Başak Pirtini'den e-posta ile haber almak için e-bültene üyelik:
http://eepurl.com/TeYdX
Çilekli pandispanyalı pasta
YanıtlaSilBunu çok beğendim görüntüsü güzel görünüyor başarılar :)
http://saglik8.blogspot.com
Pandispanya malzemelerinde tereyağ yok ama pandispanyanın yapılışı tarif edilirken "Yumurta sarılarını kaynar su ve tereyağı ile çırpın" ifadesi var. Terayağ şart mı bu tarifte acaba? Süt alerjisi olan oğluma bu pastayı soya sütü ile yapmayı düşünüyorum ancak tereyağı şart ise ona uymayacak :( Şimdiden teşekkürler. Sevgiler..
YanıtlaSilTereyag yerine sıvı yag olacak :) simdi duzelttim. Tesekkurler. Sevgiler.
YanıtlaSilfazla gösterişli janjanlı şeyler yerine daha doğal şeyler her zaman daha çok ilgimi çekmiştir. emeğinize sağlık gerçekten çok güzel görünüyor hepsi.. tebrikler
YanıtlaSil