Hamileliğimden itibaren 5 senedir düzenli olarak kefir tüketiyoruz.
İlk sene piyasadaki hazır kefirleri içerken kendi sütümü işlemeye başlayınca
yoğurt mayalamanın yanına kefir mayalamayı da ekledim. Son bir senedir süt
ürünlerini daha yoğun bitkisel diyet yaptığım için kendim tüketmesem de
çocuklarım için kefir mayalamaya devam ediyorum. Çoğu zaman yoğurt mayalamak
yerine kolayıma gittiği için sadece kefir mayalıyorum.
Kefir nedir?
Kefir krema kıvamında, hafif ekişimsi tadı olan fermente bir
süt içeceğidir. Kefiri Kafkas dağlarındaki eski Türkler’in bulduğu ve Kafkas
ırkının uzun yaşamının sırrı olduğu öngörülüyor. Kefir, süte kefir tanecikleri
katarak mayalanır. Bu tanecikler 8-10mm çapında karnıbahara benzeyen ufak
partiküllerdir. Kefir tanelerinde yaklaşık 30-50 çeşit değişik bakteri ve maya
türü bulunur. Sütün içinde kaldıkça kefir taneleri büyürler ve çoğalırlar.
Kefir mayalamak için nelere ihtiyaç var?
Kefiri süzmek için plastik tel süzgeç (metal değmemesi
gerekiyor) ve tahta kaşık, sütü koymak için cam kavanoz, süt ve kefir taneleri.
Kefirtaneleri yahoogrubundan veya başka bir kaynaktan kefir
tanesi temin edebilirsiniz. Zaman zaman facebooktaki Doğal Anneyim grubumda da
kefir mayası paylaşanlar oluyor. Kefir taneleri defalarca kullanılabilir. Cityfarm’da
sadece bir kaç mayalama yapabilen kefir mayası poşetleri de var ama ben pek memnun
kalmadım.Bazı kefir meraklıları canlı kefir mayası olmadığı için besin
değerinin daha düşük olduğunu söylüyorlar. Endüstriyel olarak üretilen ve
market raflarındaki kefir de canlı mayadan değil de kefir kültüründe
üretiliyor. Dolayısıyla canlı kefir tanesiyle yapılana göre besin değeri
açısından biraz fakir sayılıyor.
Sağda cam kavanozda mayalanmış kefir. Solda süzülmüş kefir
taneleri ve altında içime hazır kefir.
Kefir nasıl mayalanır?
1- İlk önce güvendiğiniz bir sütçüden çiğ süt temin edin.
Ben genelde yoğurt ve kefirimi güvendiğim sütçüden alıyorsam hiç kaynatmadan
yapıyorum çünkü sütün yapısı kaynatılınca bozuluyor ve kalsiyum dengesi bozuluyor.
Ayrıca kefir taneleri sütteki zararlı bakterileri yiyorlar. Çiğ sütten
mayalamak içinize sinmezse 5 dk boyunca çiğ sütünüzü kaynatın. Çiğ süt
bulamazsanız alternatif olarak günlük pastörize süt de kullanabilirsiniz.
Yanlızca UHT süt kesinlikle kullanmayın. Prof. Ahmet Aydın’ın
beslenmebulteni.com sitesinde “Kutu Süt Savaşları” dosyasında sağlıksız UHT
kutu sütleri oldukça detaylı anlatıyor.
2- Kefirin mayalanması 20-25 derecede oda sıcaklığında olur.
Sütünüz sıcaksa 25 dereceye düşmesini bekleyin. Sonra sütünüzü cam kavanoza
aktarın. Sütünüz soğuksa ılıtmanıza gerek yok, oda sıcaklığına gelince
mayalanma kendi kendine başlayacak.
3- Önceden temin ettiğiniz sütün veya suyun içinde bulunan
kefir tanelerini plastik tel süzgeçten süzün. Taneleri su ile yıkamadan tahta
kaşık kullanarak süte ekleyin. Kapağını kapatın, bir havlu ile sarıp karanlık
bir oda dolabına koyun. Normalde 1 litre süte 15-20gram ceviz kadar kefir
tanesi yeterli olur. Nohut kadar kefir de mayalar ama aynı miktar sütü
mayalaması sadece daha uzun sürer.
4- Kefirin mayalanması 8-24 saat sürer. Daha yoğun bir ekşimsi tat
için 2 gün de bekletebilirsiniz. 12 saatten daha uzun sürede mayalanan kefir
sindirim sistemini yavaşlattığını, 12 saatten daha kısa sürede mayalananın ise
sindirim sitemini hızlandırdığını söylüyorlar.
5- Kefir hazır olunca yine plastik tel süzgeçten geniş bir
kaba süzün. Kefir mayasını yıkamadan yeniden taze süte atın, hemen tekrar
mayalayabilirsiniz.
6- Kefir mayanızı bir süre kullanmayacaksınız üstünü
kapatacak kadar süte veya içme suyuna koyarak cam kapta 10 gün kadar buzdolabında
saklanabilir. Eğer uykuya geçmişlerse ılık sütle tekrar canlandırabilirsiniz,
ancak beklettikten sonraki ilk bir-iki mayalanmayı tüketmemek tavsiye ediliyor.
7- Süzülmüş kefiri cam bir kavanoza koyarak buzdolabında
saklayıp bir kaç günde tüketebilirsiniz. Ekşi tat herkesin aradığı tat, ancak
tatlımsı tadı sevenler varsa tüketirken biraz sütle karıştırmak tadını
yumuşatabiliyor.
8- TV'de izlediğim kadarıyla doktorlar günde en az yarım
litre evde mayalanmış kefir ya da yoğurt öneriyorlar.
9- Bazıları yağsız sütle kefir mayalamaya çalışıyor ama
yağsız süte mayalanan
kefir taneleri de zamanla cılızlaşıyor deniyor. Süt ne kadar
doğal ve sağlıklıysa onlar da o kadar sağlıklı oluyor.
10- Kefir zamanla çoğalacaktır ufak parçalar halinde süt
içinde kağıt bardaklarda -20 derecede 7-8 ay boyunca dondurarak saklayabilir ve
bunları paylaşabilirsiniz.
Başak Pirtini
****************************************************
Şimdiye kadar bize şişe suyu içmenizin en güvenli olduğu öğretildi. Peki suyumuz gerçekten sağlıklı mı? Alkali su, ters ozmoz faydalı mı? Enerjik Su içmemiz gerektiğini biliyor muydunuz? Bunları merak ediyorsanız mutlaka bu sayfayı okuyun :)
****************************************************
El yapımı, organik ve yenebilir anne-bebek bakım ve pişik kremimi gördünüz mü? Detaylar burada:
http://dogalanneyim.blogspot.com.tr/2013/07/hindistancevizi-yagl-ve-bocek-kovucu.html?m=1
****************************************************
***************************
Bana ulaşabileceğiniz linkler:
www.BasakPirtini.com
Doğal Annelik ile ilgili:
Doğal Anneyim Blogu: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr
Milliyet Blog: http://blog.milliyet.com.tr/bashico
Facebook Doğal Anneyim Sayfası: www.facebook.com/dogalanneyim
Facebook Doğal Anneyim Grubu: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram: www.instagram.com/dogalanneyim
Twitter: www.twitter.com/dogalanneyim
Youtube Başak Pirtini Kanalı: www.youtube.com/channel/UCRoKVtaVHmA48DsvW6Iid_A
Bilgi için e-posta: dogalanneyim@gmail.com
Enerjik Su ile ilgili:
Enerjik Su websitesi: http://enerjiksu.blogspot.com.tr
Facebook Enerjik Su Sayfası: https://www.facebook.com/enerjiksu/
Bilgi için e-posta: enerjiksu@gmail.com
Doğal yöntemlerle hayvan bakımı ile ilgili:
Bashico Blogu: http://bashico.blogspot.com.tr
Köpekler ve İnsanları Blogu: http://kopeklerveinsanlari.com
Facebook Hayvanlardan Mesajlar Sayfası: https://www.facebook.com/hayvanlardanmesajlar/
Instagram'da Hayvanlardan Mesajlar: www.instagram.com/hayvanlardanmesajlar
Başak Pirtini'den e-posta ile haber almak için e-bültene üyelik:
http://eepurl.com/TeYdX
Başak Pirtini
****************************************************
Şimdiye kadar bize şişe suyu içmenizin en güvenli olduğu öğretildi. Peki suyumuz gerçekten sağlıklı mı? Alkali su, ters ozmoz faydalı mı? Enerjik Su içmemiz gerektiğini biliyor muydunuz? Bunları merak ediyorsanız mutlaka bu sayfayı okuyun :)
****************************************************
El yapımı, organik ve yenebilir anne-bebek bakım ve pişik kremimi gördünüz mü? Detaylar burada:
http://dogalanneyim.blogspot.com.tr/2013/07/hindistancevizi-yagl-ve-bocek-kovucu.html?m=1
****************************************************
***************************
Bana ulaşabileceğiniz linkler:
www.BasakPirtini.com
Doğal Annelik ile ilgili:
Doğal Anneyim Blogu: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr
Milliyet Blog: http://blog.milliyet.com.tr/bashico
Facebook Doğal Anneyim Sayfası: www.facebook.com/dogalanneyim
Facebook Doğal Anneyim Grubu: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram: www.instagram.com/dogalanneyim
Twitter: www.twitter.com/dogalanneyim
Youtube Başak Pirtini Kanalı: www.youtube.com/channel/UCRoKVtaVHmA48DsvW6Iid_A
Bilgi için e-posta: dogalanneyim@gmail.com
Enerjik Su ile ilgili:
Enerjik Su websitesi: http://enerjiksu.blogspot.com.tr
Facebook Enerjik Su Sayfası: https://www.facebook.com/enerjiksu/
Bilgi için e-posta: enerjiksu@gmail.com
Doğal yöntemlerle hayvan bakımı ile ilgili:
Bashico Blogu: http://bashico.blogspot.com.tr
Köpekler ve İnsanları Blogu: http://kopeklerveinsanlari.com
Facebook Hayvanlardan Mesajlar Sayfası: https://www.facebook.com/hayvanlardanmesajlar/
Instagram'da Hayvanlardan Mesajlar: www.instagram.com/hayvanlardanmesajlar
Başak Pirtini'den e-posta ile haber almak için e-bültene üyelik:
http://eepurl.com/TeYdX
güzel paylaşımlarınız için teşekkürler... kefirle ilgili daha ayrıntılı bilgi ve kefir mayası temini için www.kefirdanem.com sitesi ziyaret edilebilir.
YanıtlaSilSelam çok güzel anlatmıssınız fakat ben mayalamaya bıraktım 15 saat civarı sürdü ama açtığımda süt mayalanmamıstı neden olduğunu anlamadım 2. kez mayaladım suan mayalanıyor insallah busefer olur :(
YanıtlaSil-Ferhat-
Merhaba ben en az 24 saat tutuyorum o zaman bile sulu oluyor. Kivamini biz boza gibi seviyoruz o yuzden 1.5 bazen 2 gune kadar tutuyorum. Kolay gelsin :)
SilMerhabalar,
YanıtlaSilSaçlarımda problem vardı, çok fazla dökülme oluyordu. DogalSabun.gen.tr sitesinden Doğal Kefir Sabunu aldım. İlk kullanımlarda pek bir faydasını görmedim ama ikinci haftadan itibaren dökülmeler azalmaya başladı, saçlarım saha hacimli daha dolgun olmaya başladı. Demek ki düzenli kullanmak gerekiyormuş. Bir aydan fazla süredir kullanıyorum. Ben faydasını gördüm, bırakmayı da düşünmüyorum. Kesinlikle tavsiye ederim.
dogal kefir üreten evinde kımse varmı ıstanbulda oturuyor um
YanıtlaSilBen evimde kefir mayalıyorum. Mayalarım Kafkasya ' dan alındı o yüzden çok kaliteli ve çok güzel oluyor kefirim.
YanıtlaSilMerhaba kefirinizi paylaşıyor musunuz acaba
SilIyi gunler ben ankarada oturuyorum canli kefir mauasi ariyorum siz bana ulasabilecegim bir yer soylermisiniz
SilMerhaba kefirinizden maya paylaşiyormusunuz?
Silmerhaba, benim bi rahatsızlığım var kefirin iyi geldiğini duydum. sizin mayanız kaliteli sanırım. paylaşırsanız sevinirim. istanbuldayım.
Silteşekkürler
karan83 istanbuldayım. mayanızı paylaşırmısınız teşekkürler
SilBende sizin kefir nizden istiyorum aceba nasıl ulaşabiliriz kargoyla ödemeli yollayabilirmisiniz lütfenn
SilKefir mayası yoğurt mayası hep sorun
YanıtlaSilBir kitaptan okuduğum organik üründen yapılabiliyor mesela probiyotik yogurttan yapmıştık tutmuştu kefir denemedik
YanıtlaSilHazır kefirden maya elde edebilir miyim
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilEvet fazla kefiriniz var mı bende almak istiyorum.
merhabalar benim bir sorum olucak kefiri özellikle yaz bahar aylarında mayalıyorum fakat kefirim çoğalmıyor 2 adetyi geçmedi. hergünde mayalasam çok az büyüyor bu konuda fikri olan varsa lütfen paylaşsın
YanıtlaSilkefirim yogurt gibi oldu çokta salyalaştı sizce içilebilir mi yardımcı olun yada doğru kıvamı nasıl anlarız lütfen yardım
YanıtlaSilBenim kefir de yoğurt gibi oldu neden acaba? Ne yaparsam normal kefir yapabilirim?
YanıtlaSilYardım lűtfen.
bursa da elden kefir tanesi paylaşabilirim. ilginenen için aalemdar1980@gmail.com
YanıtlaSilMerhabalar kefir mayam var. İstanbul dan isteyen varsa verebilirim. Mail adresim keremerdal57@gmail.com
YanıtlaSilBende kefir denedim. Yogurt gibi oldu. Yesem mi yemesem mi bilemedim. Yardimci olur musunuz? https://hobisands.blogspot.com.tr
YanıtlaSilOyle oluyor. Suzunce sulaniyor. Tam olmus :)
SilMerhaba ,
YanıtlaSilKefir mayası arıyorum.
Paylaşmak isteyenler mail ile ulaşabilir mi bana ?
Teşekkürler,
qcazz@hotmail.com
benim de yoğurt gibi ama ilk yaptığıda daha guzeldi şimdi neden böyle oldu anlamadım
YanıtlaSilMugla ve civarında oturanlar taze kefir tohumu arıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
YanıtlaSilatilla@villa-yonca.de