Fukuoka yöntemiyle doğal tarım yapan Genç Ailesi |
Gübresiz, ilaçsız
tarım mümkün mü?
Yerli atalık tohumdan doğal unu nereden alabilirim?
Yerli atalık tohumdan doğal unu nereden alabilirim?
Bu soruların cevaplarını Masanobu Fukuoka yöntemi ile tarım
yapan özel bir çiftlik olan Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği veriyor.
Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği’ni ilk olarak yakın arkadaşım
Esra’dan duydum. Bir koli Amasya elması söylemişti. Hemen ben de çiftliğin
sahibi Hüseyin Genç ile iletişime geçtim. Telefon yaptığımız kısa söyleşide bana
Masanobu Fukuoka’nın “Ekin Sapı Devrimi” kitabından etkilenip nasıl yıllardır
uyguladığı tarım sistemini hiç bir şeye müdahale etmeden tarım yöntemine
dönüştürdüğünü anlattı. (Not: Bu
konuşmamızdan sonra Fukuoka’nın kitabı alıp okuma şansına eriştim. İyi ki de
almışım. Bir tarım kitabı olmanın ötesinde doğa, tarım, sağlık ve hayatla
ilgili bütünleşik harika bir felsefe sunuyor. Uzun yaşamın sırlarını anlatıyor.
Kesinlikle okumanızı öneririm.)
Hüseyin Genç, özellikle yerli tohumdan elde edilen yerli
Amasya elması ve üveyik buğdayı gibi değerlerimizin sürdürülmesine,
geliştirilmesine çalışıyor. Kendisi hakiki, gerçek gıdanın peşinden gidiyor.
Ürünlerine hiç bir şekilde tarım ilacı vermiyor, hayvansal gübre kullanmıyor,
çapalama, havalandırma, budama yapmıyor. Nadir olarak sebzeleri için ot yiyen
keçilerinin gübresini kullanıyor. Gübre ve ilaç kullanmadığı için normalde %13
olan verimi %6 olarak alıyor. Taş değirmende yerli tohumdan ilaçsız
yetiştirdiği buğdayının ununu öğütüyor. Buğday kalitesini düşüren gübre ve ilaç
gibi kimyasallar kullanmıyor,