Yabani otları yemeyi çok seviyorum. Bazı acı gelen otları
pek tercih etmesem de genelde yeşil içeceklerin içine bir parça atıyorum. Bazen
de soğanlı kavurmasını yapıyorum. Yabani otları mevsim geçişlerinde mümkün
olduğunca tüketmek lazım çünkü pazı, ıspanak gibi yeşil sebzelere göre onlarca
kat fazla vitamin ve mineral içeriyorlar. Çocukları
da katı beslenmeye geçince yavaş yavaş bu şifalı yeşil otlarla ufak miktarlarda
tüketerek tanıştırmakta fayda var.
Geçen sene halk pazarında hodan satıldığını görmüştüm. İlk
defa bu sene Datça Murat Çiftliği dükkanında görüp aldım ve kavurmasını yaptım.
Biraz araştırırsanız oldukça şifalı bir ot olduğunu okuyabilirsiniz. Lezzeti
pırasa ile salatalık arasında.
Hodan otunun diğer adları ıspıt ve kaldirik otu. Sıkıntıları
giderdiği ve cesaret verdiği için eski çağlarda askerler tarafından
kullanılırmış. Araştırmalarda böbrek üstü bezlerini etkileyerek rahatlık hissi
uyandırdığı bulunmuş. Yüksek oranda kalsiyum, mineral tuz ve potasyum içeriyor,
bu sebeple tuzsuz diyetlere oldukça uygun.
Hodan otunun faydaları:
İdrar söktürücü
Balgam söktürücü
Boğaz ağrıların iyi geliyor
Bademcik iltihabına iyi geliyor
Ter atıcı
Öksürük kesici
Antidepresif etkili
Depresyona iyi geliyor
Bitkinin yapraklarının özü parazit düşürücü olurken, hodan
yağının cilt kırışıklıklarını azaltma etkisi olduğu, sürülünce kas ağrılarına
ve romatizmaya iyi geldiği söyleniyor.
Önemli not: Hodan otu ve kuru çiçeklerinden
yapılan çayı hamile kalmaya çalışanlara ve hamilelere önerilmiyor. Emzirme
döneminde de kullanılmıyor. Eğer tedavi veya destek olarak almak isterseniz
doktorunuza danışmalısınız. Aşırı tüketimde idrarda renk değişimi, kusma, mide
bulantısı ve ağrısı gibi yan etkileri olabilir.
Tadını çok beğendiğim hodan otu kavurmasının tarifi ise
şöyle:
Malzemeler:
Hodan otu
Ebegümeci
3-4 sap yeşil soğan
2-3 diş sarımsak
Mantar
Himalaya ya da deniz tuzu
Soğuk sıkım sızma zeytinyağı
hodan otu, mantar, ebegümeci, zeytinyağı, yeşil soğan |
Hodanları yıkayıp saplarının siyah olan kısımlarını kesiyoruz. Başlarındaki mor çiçekli kısımları da ayırıp gölge bir yerde çay için kurutabilirsiniz.
Ebegümecini saplarından ayırıp yapraklarını ufak doğrayın. Doğranmış hodan, yeşil
soğan ve sarımsağı da ekleyip biraz zeytinyağı ile kavurmaya başlayın.
Arada karıştırın. En son mantarları koyun. Tuzunu ekleyin. Suyunu salınca
kavurmanız hazır.
Hodan otu kavurması ve yanına makarna |
Ben hodan kavurmamın yanına organik makarna hazırladım.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder