Sayfalar

4 Temmuz 2013 Perşembe

İki normal doğum sonrası anne adaylarına önerilerim



Sonunda bir iki ay önce tüm annelik yazılarıma kaynak ve doğal yaşam araştırmalarıma sebep olan kızlarımın doğum hikayelerini kaleme alabildiğim için çok mutluyum. Her iki kızımı da şehirde, etrafımda nerdeyse1-2 yakın arkadaşım dışında tüm arkadaşlarımın sezeryan olduğu bir topluluk içinde epiduralsiz normal doğum ile dünyaya getirmeyi başardım. 1.5 sene ara ile iki normal doğum üstüne sadece 3 ay ara vererek toplam 4.5 sene emzirmeyi de eklersek üzülerek söyleyeceğim benim gibi okumuş eğitimli anneler arasında farklı bir yere konuyorum. Pek çok anneden normal doğurmak istediğini ancak doktorunun yönlendirmesi ile sezeryana döndüğünü duyuyorum. Gerçekten de ben şanslı azınlık mıyım? Tüm Anadolu’yu düşününce buna pek inanasım gelmiyor. Bence iyi araştırıp, iyi hazırlandığım ve pozitif düşündüğüm için böyle oldu.
  
Normal doğum denince aslında anne adayları korkuyorlar çünkü:

-Normal doğumun nasıl olduğunu, aşamalarını bilmiyorlar, bu da onları korkutuyor.

Pozitif bir normal doğum için youtube’da çok güzel ilham verici hikayeler izleyebilirsiniz. Ina May Gaskin adlı dünyaca ünlü Amerikalı Ebe’nin doğal doğum ile ilgili kitaplarını okuyabilir, videolarını izleyebilirsiniz. Ben sezeryandan bir çeşit ameliyat olduğu için çok daha fazla korkuyordum. Normal doğum en yoğun anında bir kaç saatliğine size zor gelebilir ama geçer gider. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız anda unutursunuz yorgunluğunuzu. Yerine büyük bir başardım hissi kalır, sevinçten ağlarsınız. Bebeğinizin her anını kaçırmadan yaşarsınız.
 
-Doktor sezeryan diyorsa söylediği sebebi sorgulamıyorlar.

Her zaman kendiniz araştırın ve okuyun. Çoğunlukla normal doğum yaptıran doktorlara gidin. Sonuna kadar aynı doktorla devam etmek zorunda değilsiniz. Bir doktor size karşı çıkarsa başka doktorların da görüşünü alın. Bu konuda tecrübeli ebelerle görüşün. Aslında pek çok normal doğum karşıtı sebebin size engel olamayacağını göreceksiniz.

-Normal doğum için destek almıyorlar.

Doğumu tek başınıza göğüslemek zorunda değilsiniz. Size doğum sırasında ve sonrasında destek olabilecek ailenizden anneler, ebeler, bu konuda uzman arkadaşım Sima gibi doulalar (doğumdestekçileri) var. Normal doğum ile ilgili artık pek çok doğuma hazırlık kursları da düzenleniyor.

-Doğuma önceden bir doğum planı ile hazırlanmıyorlar.

Hangi şekilde doğumu planlarsanız planlayın, öncesinde kendinize bir doğum planı hazırlayın. Bu planı doğumdan bir kaç hafta önce doktorunuzla paylaşın, üzerinde anlaşın. Doğumlarda annelere en zor gelen şeyler doğum sırasında kendi istekleri dışında dayatılan uygulamalar oluyor. Hazırlıklı olun.

Son olarak bu sizin doğumunuz, bedeninzi üzerinde en son kararı verecek kişi de yine sizsiniz. Aklınızı, hayallerinizi, beyninizi tümüyle pozitif bir doğuma odaklayın. Eğer gerçekten de normal doğum yerine sezeryan olmanız gerekiyorsa o zaman doğal sezeryan üzerine araştırın. Bu uygulamada anne ve bebeği mümkün olduğunca birlikte tutuluyor, çoğu normal doğum aşamaları uygulanabiliyor, sadece bebeğin çıkış yöntemi sezeryan oluyor.

Normal ve doğal doğum için oldukça detaylı kaleme aldığım Doğal Doğuma Doğru kitabının özetini içeren bloguma mutlaka bakın. 

Tüm anne adaylarına keyifli ve mucizeler dolu doğumlar diliyorum.

4 yorum:

  1. Harika bir paylaşım Başak, normal doğum yapmak isteyenlere çok faydalı olacağına eminim :)

    YanıtlaSil
  2. Ama, ama ben bekledim 41. haftaya kadar, sancı mancı yoktu. Anadolu da olsam ölürdüm herhalde.

    Artık '' kaka'' yapacak dediler ve apar topar sezeryan oldum.

    İstisna anne.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzuldum simdi :( bildigim 42ye kadar beklenebiliyor. Cok endisenilen durumlarda ise dogum suni sanci ile baslatilip sonra suni sanci kesilip normal doguma devam ediliyor. Yine de sezeryan sonrasinda tekrar normal dogum mumkun. Hatta ikinciyi sezeryan sonrasinda evinde doguran bir arkadasim da var :))) sevgiler

      Sil