Sayfalar

17 Ocak 2014 Cuma

Mira’nın yağları sizin için taze taze sıkılıyor


Mira'nın yağları
Doğal Anneyim grubumdan yine bir doğal anne ile tanıştım. Sevgili Ayşin Daydal Koç bana çok hoş bir hediye yapıp benim için taze taze sıktığı yağlardan gönderdi. Tam da kış ortasında soğuk algınlıklarımız ve grip varken en çok ihtiyacımız olduğu anda :) Özellikle Ayşin hanım’ın bebeğine her gün 1 çay kaşığı mamasına koyduğu çörek otu tohumu yağından gripten korunmak için çocuklarım ve ben içmeye başladık.

Ayşin hanım eşi ile birlikte aslında soğuk pres tohum sıkma makinaları üretiyor. Kendiniz de bir makine alarak evde sıkabilirsiniz. İlk başlarda kendisi kullanmak amacıyla bir kaç tohum sıkarken etraftan duyanların da istemeye başlamasıyla yağ sıkma işine girmeye karar vermişler. Çok da iyi olmuş. Çünkü piyasadaki çoğu markanın yağları raflarda bekledikçe ürünün özelliğini ve faydasını yitirmeye başlıyor. Böylece izinlerini alarak %100 doğal ve butük bir yağ markası “Mira’nın yağları”nı yaratmışlar. Kasım ayından beri www.miraninyaglari.com'dan yağ satışlarına başlamışlar.


Sizin için Mira’nın yağları ile ilgili Ayşin hanım’a tazesinden yağlar ve kullanımları ile ilgili bir kaç soru sordum:

-Mira’nın yağları ismi nereden geliyor?
Ayşin D.: Kızımızın ismi Su Mira. Biz çok uzun olmasın diye Mira ismini kullanmak istedik.


-Mira’nın yağları nasıl sıkılıyor?
Ayşin D.: Yağlarımızı doğal tohumlardan soğuk pres yöntemi ile sipariş aldığımızda taze olarak sıkıyoruz. Hemen ertesi gün müşterimize ulaştırıyoruz. Böylece piyasadaki en taze sıkılmış yağları temin edebiliyoruz. Yağlar sıkılırken ısıl bir işlem görmediği için içerisinde bulunan vitamin ve mineral değerlerini korumakta ve yüksek kalitede özelliklerini bozulmadan naturel olarak elde edebiliyoruz.

-Mira’nın yağları organik mi?
Ayşin D.: Yağ sıktığımız tohumları doğal üreticilerden temin ediyoruz. Henüz organik üretimimiz yok ama onun için de çalışmalarımız olacak. Amacımız en doğal en sağlıklı olan ürünleri üretmek. Ürünlerimiz %100 doğal ve içine hiç bir katkı maddesi koymuyoruz. Mesela fırında hindistancevizi ile patates kızartmıştım çok da lezzetli oldu.

-Mira’nın yağları arasında hangi yağlar var?
Ayşin D.: Çörek otu tohumu, hindistancevizi, kayısı çekirdeği, keten tohumu, susam yağı, tatlı badem, üzüm çekirdeği yağlarını sıkıyoruz.

-Bu yağların genel özellikleri ve kullanımları ile ilgili güzel bir kitapçık hazırlamışsınız. Tüm bu yağların faydalarından ve kullanım şekillerinden bahsedebilir misiniz?
Ayşin D.: Tabii memnuniyetle. Her türlü yağı kullanırken eğer ilaç alıyorsanız veya hamileyseniz öncelikle doktorunuz ile görüşün.

Badem - Çörek otu tohumu - Keten tohumu - Kayısı çekirdeği -
Hindistancevizi - Susam - Üzüm çekirdeği yağları
 Çörek otu tohumu yağı faydaları ile başlayalım:

Cildi besler. Saç dökülmesi ve kepeklenmeyi engeller. Uyuşukluk ve halsizliği engeller, vücut direncini artırır. Kan şekerini düzenler. Polen alerjisi ve astım rahatsızlığında kullanılır. Vücuttaki toksinleri atar. Damar hastalıklarını önler. Sinüzit ve burun tıkanıklığında kullanılır. Regl sökücüdür. Nezle, grip gibi rahatsızlıklarda bağışıklık sistemini güçlendirir. Romatizmal ağrılarda kullanılır. Kolestrolü dengeler. Egzamada faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Basura faydalıdır.

Kullanışı: Dahilen günde 1 tatlı kaşığı. Haricen egzama, kuru cilde ve saça masaj ile uygulanır. Sinüzit için sabah akşam burna 1-2 damla damlatılır. Hamileler için sakıncalı olabilir, doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Hindistancevizi yağı faydaları:

Alzheimer hastalığını önleyici özelliği vardır. Beyin ve damar sağlığı için önemlidir. Çok kuvvetli bir antioksidandır. Alkol ve diğer toksinlerin karaciğere yaptığı hasarı önlediği bildirilmektedir. Kan şekerini dengeler. Kuru yıpranmış boyalı saçlara en iyi gelen yağdır. Vücudunuzu, yüzünüzü, dudaklarınızı nemlendirmekte kullanabilirsiniz. Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Saç derisini ve saç köklerini besleyerek daha sağlıklı uzamasını sağlar. Antioksidan özelliğiyle erken yaşlanma belirtilerine karşı cildi korur. Cildi besler ve kırışıklıkları önler. Kolesterol seviyelerini düzenler. Romatizma rahatsızlığında kullanılır. Eklem ve kas ağrılarını dindirir. İdrar söktürücüdür. Böbrekteki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Ayak mantarlarına sürülür.

Kullanışı: Dahilen günde 1 tatlı kaşığı (Başak. Yetişkinlerde 1-2 yemek kaşığına kadar tüketilebilir). Haricen eklem bölgesine masaj yaparak uygulanır. Saç diplerine parmak ucu ile masaj yaparak uygulanır.

Kayısı çekirdeği yağı faydaları:

Göz çevresi, meme dokusu ve dudaklar gibi ince ve hassas ciltli bölgelerde kullanılabilen, yumuşak, ince bir yağdır. Mantar enfeksiyonunu giderici özelliği vardır. Uçuk, egzama, sivilce ve sedef hastalığında kullanılır. Diş eti enfeksiyonlarında kullanılır. Boyun ağrılarında kullanılır. Saçı besleyici özelliği vardır. Selülit tedavisinde kullanılır. Cilt yaşlanmaları, cilt lekeleri ve cilt kırışıklıkları gibi cilt sorunlarına iyi gelir. Kabızlığa karşı etkilidir. Sinirleri yatıştırır ve uyku verir. Beyin yorgunluğunu geçirir. Hazmı kolaylaştırır. Antioksidandır. Başta akciğer ve cilt kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Migrene karşı iyi gelir.

Kullanışı: Dahilen günde bir 1 tatlı kaşığı. Haricen pamuk ile tatbik edilir.

Keten tohumu yağı faydaları:

Yüksek kolesterol ve trigliserit seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Düzenli kullanıldığında kan şekeri seviyesini düşürür ve dengeler. Çocukların zihinsel gelişimine çok faydalıdır. Omega-3 yağ asitleri içeriğinden ötürü kalp ve damar sağlığı açısından faydalıdır. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Bahar aylarında görülen polen alerjisinin daha hafif atlatılmasına yardımcı olur. Menopoza bağlı şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olur. Bağırsakları yumuşatır, kabızlığı önler. Soğuk algınlığı ve öksürüğün daha hızlı geçmesine yardımcı olur. Ülser gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önlemektedir. Keten tohumu yağı, balık yağından daha fazla Omega-3 taşımaktadır. Güçlü bir antioksidandır. Kadınlarda menopoz dönemi sonrası görülen osteoporoz sorunlarının azaltılmasında önemli katkı sağlar. Erkeklerde ise, prostat tedavisini destekleyici olarak kullanılabildiği gibi, kouruyucu olarak daha erken yaşlarda kullanılmaktadır. Kansere karşı koruma yapar ve tümör hücrelerinin büyümesini engeller. Düzenli kullanıldığında damar sertliğini önlemektedir. Saç ve tırnakları besler. Sinir sistemi rahatsızlıklarını azaltır. Kemikleri güçlendirir. Hafızayı güçlendirir. Konsantrasyon ve dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir. Boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır. Yara ve deri yanıklarında kullanılır. Kemik erimesine karşı etkilidir. Sindirim sistemi ihtihaplarında faydalıdır.

Kullanışı: Dahilen günde bir 1 tatlı kaşığı.

Susam yağı faydaları:

Cildi besler. Masaj yağı olarak kullanılır. Bazı eklem problemlerinde düzenli olarak kullanıldığına ağrıları azaltır. Kireçlenmelerde eklemlerin yumuşatılmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Yağın içeriğindeki doğal güneşten koruma faktörü SPF 45’e eş değerdir. Yanıklarda başarıyla kullanılmaktadır. Kuvvetli bir antioksidandır. Mantar enfeksiyonlarını engeller. Saç diplerine ve tırnaklara sürülür. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır. Nasırlarda kompres olarak kullanılır. Romatizmaya karşı iyi gelir. Öksürüğü giderir. İdrar ve gaz söktürücüdür. Şeker hastalığına faydalıdır. Selülite karşı etkilidir. Kabızlık sorununu giderir. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Kansere karşı koruyucudur. Karaciğer hastalıklarına karşı etkilidir. Kemik erimesine karşı faydalıdır.

Kullanışı: Dahilen günde bir 1 tatlı kaşığı. Haricen cilde masaj yaparak uygulanır.

Tatlı badem yağı faydaları:

Kuru ve çatlak ciltleri çok olumlu etkiler ve pürüzlerini giderir. Onarıcı ve cildi besleyicidir, ayrıca cildin nemini de korur. Değerli yapısı nedeniyle cilt tarafından kolayca emilir. Saç besleyici olup, saç dökülmesini önler. Kabızlık giderici özelliğe sahiptir. Antioksidan e-vitamini yönünden oldukça zengindir, bu özelliği ile yaşlılık etkilerinden ve pek çok hastalıktan koruyucudur. Hamilelik sırasında karın bölgesine uygulandığında, doğum sonrası çatlakların oluşmasını engellediği bilinmektedir.

Kullanışı: Dahilen günde bir 1 tatlı kaşığı. Haricen cilde masaj yaparak uygulanır.

Üzüm çekirdeği yağı faydaları:

Kalp ve damar hastalıklarından korur. Yüksek tansiyonu düşürür, sinir sistemini güçlendirir. Cilt kırışıklıklarını ve cilt sarkmasını engeller. Masaj yağı olarak kullanılır. Eklem ağrılarına faydalıdır. Damar iç çeperlerini koruyucudur ve dolaylı yoldan kılcal damarlar dolaşım sisteminin sağlıklı işleyişini sağlayarak, kalp ritmini de düzenlemeye yardımcıdır. Yine yapısında doğal olarak bulunan e-vitaniminin güçlü antioksidan etkisi sayesinde kötü kolesterol (LDL-oksidasyonu) azaltılabilir. Üzüm çekirdeği yağı, akışkan bir yağ olması ve esansiyel yağ asitlerince çok zengin olması nedeniyle mükemmel bir masaj yağıdır ve bu nedenle Aromaterapi’de tercih edilir. Doymamış yağ asitlerinden Linoleik asit (Omega-6) bakımından zengin içeriği, hücre membranlarını rejenere eder ve cildi korur. İçinde yüksek miktarda e-vitamini barındıran ve bu nedenle antioksidan özelliğe sahip olan üzüm çekirdeği yağının, kozmetolojide cildin yaşlanmasını yavaşlatıcı, onarıcı ve yatıştırıcı etkilerinden yararlanılır. Fransa’da plastik cerrahi alanında estetik operasyon sonrası rehabilitasyon sürecinde bu yağın kullanıldığı bilinmektedir. Tabiattaki ısıya en dayanıklı ve gıda olarak kullanılabilen yağdır. Yüksek oranda omega yağ asidi mevcuttur. Proantosiyanidin ve resveratrol gibi antioksidanlar mevcutur. Kılcal kan damarlardaki akışı düzenleyerek varis oluşumunu engeller. Kolesterol seviyesini düşürerek kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile vücudu toksinlerden arındırarak cilde nemlilik kazandırır. Yaşlanmaya karşı faydalıdır.

Kullanışı: Dahilen günde bir 1 tatlı kaşığı. Haricen eklem bölgesine masaj yaparak uygulanır.

Bitkisel yağlar konusunda daha detaylı şu kaynaklardan faydalanabilirsiniz:

Niyazi Eröztürk, 2001, Tanrının Sağlık Bahçesi
Niyazi Eröztürk, 2000, Bir Yudum Sağlık
Ayşegül Demirhan Erdemir, 2002, Şifalı Bitkiler, Doğal İlaçlarla Geleneksel Tedaviler
Mustafa Özer, 2001, Tabiat Eczanesi, Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi
A. Dülger, 2001, Bitkisel Kozmetikler ve Ev Kozmetikleri

-Çok teşekkürler bilgiler için sevgili Ayşin hanım.
Ayşin D.: Ben teşekkür ederim. Dilerim tüm okuyucular da bu yağları günlük yaşantılarına sokarak ilaçtan uzak, zinde, sağlıklı bir yaşam yaşayabilirler.

1 yorum:

  1. Merhaba.Emeğinize sağlık.Size birkaç sorum olacaktı.10 yaşında oğlum ve 6 yaşında kızım var.Kızım ITP hastası ve ikisi de çok sık hasta oluyor.Bağışıklık sistemini güçlendirmek istiyorum.Yoğurdu kendim yapıyorum ve balık yağı başlamak istiyorum ama piyasadakilere de güvenemiyorum.Siz ne önerirsiniz?Kendim de zayıflamak amaçlı kullanmak istiyorum.Ayrıca başka önerileriniz varsa sevinirim.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil