Çocukken her Cumartesi babaannemi ziyarete giderdik. Her
seferinde bizi iki tepsi börekle karşılardı. Biri patatesli, biri mercimekli
börekleri nefis yoğurt ile yerdik. O zamanlar henüz ilkokulda olduğumdan harika
bir aşçı olan babanemin yaptığı Adana yemeklerine pek dikkat etmezdim.
Vefatından sonra bazı tarifleri babam ve anneannemden almaya çalıştım. Aklımda
kalan güzel tatlardan biri de böreklerden sonra ikram ettiği buzlukta devamlı olan
karsambaçtı.
Adana’nın sıcak günlerinde çocuklar tarafından çok sevilen
serinletici bir buzmuş karsambaç. Babanemin meyve suyu, şeker ve su ile çelik
bir kapta buz yaptığını, bıçakla keserek bardaklara koyduğunu, sonra da bizim
karsambacı kaşıkla kıtır kıtır yediğimizi hatırlıyorum.
Ekşi sözlükte yer alan tarife göre: “dağdan keçikılı
çuvallarla buz kalıpları getirilir. Kepçeye benzer bir aletle yontulur, tabağa
alınır, önce şerbetle karıştırılır, sonra bal-reçel vb. şekerli şeylerle
tadlandırılır. Tatlı kaşığıyla buza "çat çat" diye vur vura yenilir.”
Kızlar neredeyse her gün dondurma istiyorlar. Çocukları da
katarak birlikte evde kendi yöntemlerimle bana babaannemin karsambacını anımsatan
buzlu dondurma yapıyoruz. Çok hızlı ve kolay yapılan bu soğuk tatlıyı eminim
çocuklar kadar siz de seveceksiniz. Şekersiz yaptığım tarifler tatlı sevenlere
hafif gelebilir ancak çocuklar için meyve özü yerine tam meyveyi de içerdiği
için ideal olduğunu düşünüyorum.
Kap olarak çelik bir kase, derin çelik tepsi, silikon top
kek kalıbı ya da bizim gibi silikon çubuklu dondurma kalıpları
kullanabilirsiniz.
Karıştırma kabına kesilmiş meyvelerinizi koyun. Üzerine
meyvenin şeker oranına göre bal, cinsine göre iki kaşık yoğurt ekleyin. Rondo
ile parçalayın ve dondurma kalıbınıza dökün. Buzlukta dondurun.
Canımız ne çekerse, o anda elimizde hangi meyveler varsa
dondurmamız her seferinde farklı oluyor. Evde kızlar tarafından beğenilen tatlar
şöyle:
Karpuz-şeftali-bal
Şeftali-elma
Muz-yoğurt-bal-tarçın
Şeftali-yoğurt-bal
Böğürtlen-yoğurt-bal
İster ısırarak yesinler, ister bıçakla kar püresi haline
getirerek sunun, her türlü hoşlarına gidiyor. Kızlarım yanında mutlaka yudum
yudum su içiyorlar çünkü ağzı donduruyor. Bir de sonunda suyu buzla karıştırıp
oyun yapıyorlar.
Bu basit tarifi evde çocuklarınızı da katarak yaparsanız
dondurmayı kendileri yaptıkları için çok gururlanacaklar. Siz meyveleri kesin,
onlar yoğurt, bal koysun, rondonun düğmesine bassın, kaba boşaltsınlar.
Hepinize afiyet olsun :P
Benim dondurma tarifimide bakmalısın.
YanıtlaSilDerken bulamadım. hadi yazayım, süt kaymağı, azıcık şeker yada bal ve mevsim meyvesi, hoop buzluğa.
Ellerine sağlık, böylece dışarıda o 50 krs ne idüğü belirsiz kremaları yemezler.
Doğal anne Çiğdem